Loading...

HTML и CSS – азбуката на уеб дизайна

avatar Петя Гроздарска 3 минути
HTML и CSS – азбуката на уеб дизайна

Случвало ли ви се е да търсите сайт на желана от вас тематика, с удобна за вас структура и с дизайн, който да радва очите ви? Но такъв просто да не съществува? А замисляли ли сте се, че самите вие бихте могли да му дадете живот? 

Но за целта, освен идея, ще ви е необходим и резервоар с подходящите знания, с които да я осъществите. Основните инструменти, с които можете да започнете пътуването си в света на уеб дизайна, са HTML и CSS

Ползите от HTML и CSS (дори и за непрограмисти)

  • Ако искате да се развивате като уеб дизайнери или front-end разработчици, то с HTML и CSS ще положите перфектни основи. Веднъж усвоили тези езици, по-сложните им другари като JavaScript или PHP вече няма да представляват чак такава трудност за вас.
  • Ако проправяте пътя си в сферата на графичния дизайн, HTML и CSS могат да бъдат вашата пътеводна звезда.
  • Ако си търсите работа, ще оставите без думи бъдещите си работодатели, като им представите изграден лично от вас автобиографичен сайт (което с помощта на двата езика е детска игра).
  • Ако работата ви включва изготвяне на имейли, вътрешни и външни бюлетини и други, благодарение на познания по изграждане на уеб страници и приложения, ще оставите добро впечатление у получателите с пленителна визия, с изумителна палитра от цветове, комбинации и шрифтове, с вдъхновение и креативност.
  • Ако често се сблъсквате с необходимостта да извършвате промени по фирмения си сайт, HTML и CSS уменията ви ще спестят времето в чакане на софтуерните специалисти, които да свършат задачата.
  • Искате блог? Или сайт? Знаете какво и как да го кажете, но не и да го покажете? Желаете зашеметяваща и отличителна визия? Научете HTML и CSS и развихрете въображението си (вместо да използвате готови шаблони).

Допълващата се двойка

Мислете за HTML и CSS като за две половинки от едно цяло. Те се използват и в комбинация с други езици, но дори тогава са перфектната двойка. HTML е основният маркиращ език за дизайн и описание на уеб страници. Той дава структурата и смисъла на съдържанието, като го дефинира чрез заглавия, подзаглавия, параграфи, изображения, таблици, списъци и др. А ролята на CSS е да показва това съдържание по интересен, ефектен, красив начин. CSS е език за презентиране, създаден, за да стилизирате уеб съдържанието – например чрез различни шрифтове или цветове.

HTML5 CSS3

Защо HTML се среща с CSS?

Идеята на създаването на CSS е съдържанието и структурата на уеб страниците да бъдат разделени от своето визуално представяне. Преди 1995 г., когато CSS е стандартизиран от W3C, на една и съща HTML страница са се пишели както съдържанието на даден сайт, така и неговият дизайн. По този начин кодът е ставал сложен и труден за четене, а извършването на промени се е превръщало в истинско мъчение – разработчикът е бил принуден да нанася дадена корекция страница след страница в целия сайт.

Но благодарение на CSS това вече не е необходимо. Сега е възможно да поставите настройките за форматиране само в един файл и промените да се синхронизират на всички страници, които използват въпросния CSS файл.

Правилото за независимостта

За да функционира правилно, и най-перфектната двойка трябва да запази независимостта на отделните си елементи. HTML и CSS са независими един от друг и това не бива да се променя. Не трябва да използвате CSS в HTML документ и обратното. Най-лесно ще бъде, ако го възприемете като правило – HTML представлява винаги съдържание, а CSS – визуализацията на това съдържание. 

Азбуката на уеб дизайна

SoftUni Code Wizard HTMLАко искате и вие да се запознаете с азбуката на уеб дизайна и да научите:

  • как да създавате дизайн на страници, които да прилягат еднакво добре и на компютърни, и на мобилни устройства;
  • как да разработвате статични уеб страници;
  • и изобщо цялостните основи на уеб дизайна и изграждането на уеб страници,

...курсът ни по Web Fundamentals (HTML/CSS) ще ви даде всичко това. Програмата e пригодена за напълно начинаещи в уеб дизайна и програмирането, така че не се притеснявайте, ако тепърва навлизате в софтуерния свят.

Кога?

5-седмичното обучение започва на 30 ноември, а крайната дата за записване е 26 ноември. Занятията ще се провеждат три пъти в седмицата – понеделник, сряда и петък, от 18:00 до 22:00 ч. Но в случай, че часовете се окажат неудобни за вас, курсът е налице и в онлайн вариант. 

Успех на всички ентусиасти!

Автор: Кристина Кацарска