Loading...

"Желанието на студентите е от огромно значение за нас и голяма част от усилията са вложени в подобрения, базирани на обратната връзка от тях!"

avatar Соня Аврамова 4 минути
"Желанието на студентите е от огромно значение за нас и голяма част от усилията са вложени в подобрения, базирани на обратната връзка от тях!"

Той е директор по учебната дейност в Софтуерния университет и добре познато лице сред студентите през последните 2 години като е бил лектор на голяма част от обученията в Софтуерния университет. Разкриваме мистерията - неговото име е Виктор Костадинов! Перфекционист по душа, с усет към детайла, той е ядрото на промяната, която предстои в обновената програма по софтуерно инженерство - SoftUni 4.0!

Защо е важно постоянно да обновяваме учебното съдържание и методология и малко информация „от кухнята“ – какви са промените в обновеното издание на програмата SoftUni 4.0, споделя откровено Виктор.

Защо беше нужна увеличена инвестиция?

Докато бях гимназист, ми направи впечатление, че учебниците ни са писани преди повече от 50 години. На въпроса ми защо е така, преподавателите отговариха, че в бранша – строителство и архитектура – нищо не се е променило от 100 години, съответно не са необходими нови издания. Достатъчно е да се разходим по улицата, за да видим с очите си, че това твърдение е абсурдно и методите са се променили драстично дори само през последните някоко години. В света на информационните технологии нещата са на още по-високи обороти, и това прави задължително постоянното обновяване на съдържанието.


Освен текущата поддръжка, тази година беше взето решение за значителен скок напред в концепцията на основната ни програма. Стремежът ни към баланс в учебния план става ясен, ако проследим пътя на развитие на Софтуерния университет през версии 1, 2, 3. Достатъчно опит и резултати бяха извлечени през последните 7 сезона с формата СофтУни 3.0, за да можем да формираме подобрена визия за начина, по който трябва да изглежда съвременно цялостно обучение.


Желанието на студентите също е от огромно значение за нас и голяма част от усилията са вложени в подобрения, базирани на обратна връзка от участниците в различните учебни групи.

Какво печели студента от направената инвестиция?

На първо място, това е директна връзка и контакт с най-добрите лектори в България! Обучението в Софтуерния университет е по съвременна практическа методология и учебни материали. Много ценно е, че придобивайки образование при нас, студентите стават част от активна общност от млади хора, мотивирани да се развиват в областта на софтуерното инженерство!


Вярваме, че разрешаването на проблеми, близки до действителността, ще подготви студентите по-добре за реалната работна среда, която ги очаква след тяхното успешно дипломиране. Заради това сме подготвили повече на брой практически проекти за обучаващите се при нас бъдещи разработчици.


За най-жадните за нови знания сме съставили повече задачи и материали за самоподготовка, така че след всяка лекция да могат да надграждат наученото извън задължителните задачи.


И не на последно място, възможността за кариерен скок чрез създаване на контакти и придобиване на конкретните умения, които компаниите търсят. Опитът ни до момента показва, че голяма част от студентите ни намират работа още по време на обучението си в Софтуерния университет!

Защо бяха избрани конкретните зони за инвестиция?

Най-вече бяхме водени от желанието на студентите, както и от подробния анализ на данни и резултати от предходните издания на обученията. Консултирахме се и с опитни експерти и хора от партньорската ни мрежа, така че наистина да предоставим обучение на световно ниво! В стратегията ни за дългосрочно развитие се крие стремежът към оптимален баланс.

Какви са основните подобрения?

Подобренията, които направихме през летния сезон бяха да изместим лекциите вечер, променихме учебния план като по този начин се стараем да елиминираме потенциални скокове в сложността или прекъсване на обучението в чакане на подходящ модул.

Подобрения, които направихме през текущия сезон са да диференцираме технологиите още в първия модул с изцяло ново съдържание, адаптирано за всяка технология. Обновихме, ревизирахме и допълнихме учебните материали във всички курсове спрямо изводите от предишни инстанции и развитие на технологиите.  Ангажирахме менторите във всички големи курсове като присъствието и асистенцията в онлайн групите е засилено. Стремим се да работим по изграждане на активна общност от студенти, които си помагат и подкрепят.


sonya02

Предстоящите подобрения, за които много се вълнуваме са актуализирането на всички предстоящи модули в следващите два сезона по примера на Тех модул-а. Акцентът ще бъде върху принципът и методологията за решаване на проблеми, а не толква върху инструментите за тяхното решаване – вярвам че с развит поглед и аналитично мислене, човек може да открие подходящия инструмент лесно. В обратната ситуация далеч не е същото – ако имаме само чук, всички проблеми започват да ни приличат на пирони. Ще наблегнем на повече практически проекти, балансирано натоварване и допълнителна практическа информация, обвързваща получените знания. Знаем какво е значението на екипните проекти, затова нашите студенти ще имат възможност да получат допълнителни знания и умения именно чрез участието си в тях.

Каква е визията за бъдещото развитие?

Итеративното подобрение на всеки курс е постоянен процес, затова ще прилагаме интегриран подход при промените. Погледът ще бъде върху целия път на студента през дадена програма, както и възможност за избор на студентите по време на обучението.

Ще продължаваме да поддържаме тясно сътрудничество с партньорската ни мрежа, за да доставим актуално и практическо учебно съдържание, според изискванията на пазара на труда.


Обновената програма по софтуерно инженерство - SoftUni 4.0 е тук! Очакват ви топ лектори с дългогодишен опит, които ще ви въведат в магията на програмирането! Много практически проекти, целящи да изградят мисленето ви за разрешаване на разнообразни проблеми от реалния свят, чрез инструментите, предоставени от информационните технологии и програмирането. Не пропускайте възможността да се включите в програмата като КАНДИДАТСТВАТЕ още днес от ТУК!