Loading...

3 популярни JavaScript технологии

avatar Павлина Георгиева 1 минута
3 популярни JavaScript технологии

Програмният език JavaScript е един от начините, по които можеш да стартираш своето обучение като софтуерен инженер. Той дава много интересни възможности, особено за насочилите се към Front-End разработка. Ако твоят случай е такъв, в тази статия ще ти разкрием 3 от JavaScript технологиите, с които можеш да надградиш базовите си умения по този език.

Angular

Angular е технология, предназначена за уеб приложения, която се ръководи от едноименния екип в Google. Наред с тях могат да се създават също мобилни и настолни приложения. Написана е на език за програмиране, който се казва TypeScript. Последният е много подобен на JavaScript, с тази разлика, че включва статично въвеждане.


Сред силните страни на технологията Angular са скоростта, производителността и добре развитият инструментариум. В допълнение тази технология може да се похвали с много вградени функции. Така че ако нещо ви потрябва в хода на ежедневната ви работа като разработчик, Angular най-вероятно ще го има.

React

Това е друга технология за уеб приложения, като нейното разработване е под ръководството на Facebook. В сравнение с разгледаната по-горе Angular, тази е по-минималистична. Това означава, че ако имате нужда от допълнителни неща, които не са включени в технологията, често ще ви се налага да ги търсите в библиотеките, създадени от общността.

Vue.js

Vue.js е JavaScript технология за изграждане на уеб потребителски интерфейси, която е лесна за разбиране за онези, които вече са работили с HTML, CSS и JavaScript. За разлика от Anguar и React, тя не е създадена от гиганти като Google или Facebook, а се поддържа от общността с отворен код. Отличава се с гъвкавост, благодарение на което може да се използва както като завършена технология, така и като библиотека.

Къде мога да започна обучението си по JavaScript?

В случай че тепърва ти предстои обучение по JavaScript, което в последствие да надградиш с някои от най-популярните JS технологии, СофтУни е точното място за теб. На 8 януари стартира курсът Programming Basics with JavaScript. Ако наученото в него ти хареса и преминеш успешно през изпита накрая, ще можеш да продължиш напред в обучителната пътека по софтуерно инженерство. Запиши се още днес!