Loading...

Linux е по-забавен, отколкото си мислите

avatar Георги Дуранкиев 2 минути
Linux е по-забавен, отколкото си мислите

Вероятно хората, които не познават Linux си мислят, че като цяло потребителското изживяване, което системата предлага не е нещо за което да се събуждаш с нетърпение. Но това е защото не познават Linux.

С текстът, който предстои да премине пред очите ви, целя да разубедя всеки един човек, който не вярва, че командният ред може да е нещо вълнуващо. Дори и да сте добре запознати с всички малки странности на Linux системата или дори и легендите, които я обграждат, все пак можете да намерите нещо ново във следните примери.

За целите на тази евангелистка кампания, искам да ви представя няколко „команди“ (всъщност парчета софтуер, създадени изцяло за команден ред), които могат да ви разведрят след дълъг ден.

Cowsay

Нека започнем с първия пример, който първи ми показа, че съществуват такива любопитни command line utilities. Идеята зад cowsay се чете по името на командата – подава и се низ от символи (текст) и, учудващо или не, получавате симпатична крава, владееща уникалното умение да повтаря. Чарът на cowsay, обаче можете да откриете напълно след като осъзнаете, че освен крава, можете да призовете много други неща дракон, горяща овца или нещо, което бих насърчил всеки да пробва с параметър -f head-in.

Fortune

Обичате ли късметчета със сутрешното си кафе? А обичате ли ги в стил Linux? E, Fortune ви позволява да имате огромен брой такива сентенции на една команда разстояние. Програмата поддържа и външни списъци с послания, но можете да я направите много по-добра ако подадете нейния изход към друга команда – защо не cowsay?

Sl

Вероятно знаете, че чрез “ls” можете да видите всички видими файлове в една директория. На много от нас се случва да пишат по-бързо, отколкото правилно, което води до много опити за преглеждане на директория с “sl”. Затова е забавно да инсталирате този пакет на свой или чужд компютър – sl е съкращение за Steam Locomotive – точно това, което ще получите чрез командата.

Toilet

Макар и да звучи някак си зле, toilet не прави нищо, което бихте си представили чрез името. Програмата всъщност генерира ASCII art от подаден низ и може да го представи в редица стилове, с редица цветове, а дори и подобно на текстура оцветяване.

cmatrix

Никой не би могъл да ме убеди, че някога е поглеждал команден прозорец без да си представи нещо поне далечно свързано с Матрицата. Чрез тази програма можете да имате поне малко достоверно изглеждащо пресъздаване на иконичния водопад от зелени символи (и да се взирате в него с цел да откриете цяла дума часове наред).

Е, дори и още да мислите, че Linux не е за хора без странна мания за бързо променящ се зелен текст на черен фон, то вие имате причина да се запознате със системата. А можете да се запознаете с нея по много пълноценен начин чрез новото ни обучение – Linux System Administration – ноември 2016! Обучението ще започне на 17-ти ноември и ще се провежда всеки четвъртък от 18:30, а вие можете да заявите участието си от неговата страница!