Loading...

Президентът Румен Радев участва в церемонията по откриването на учебната година в Софтуерния университет

avatar Екатерина Темелкова 2 минути
Президентът Румен Радев участва в церемонията по откриването на учебната година в Софтуерния университет

На 16-ти октомври се състоя официалното откриване на учебната година в Софтуерния университет с участието на Президента Румен Радев, Светлин Наков, Христо Тенчев и Иван Ненков. Безплатното обучение Programming Basics стартира в 37 града в България с над 5000 участници - най-мащабният проект, реализиран от Софтуерния университет до момента. 

"България заслужава да бъде по-добро място!...Вярвам, че IT секторът ще изправи държавата на крака! Вече 55 000 души са пробвали програмирането в общо 39 града в страната! Да даваш образование, професия и работа на десетки хиляди млади хора е национална кауза!"

встъпителни думи на основателя Светлин Наков, преди да представи Президента Румен Радев.

Държавният глава сподели, че инвестирането на доброволен принцип в образование, и то в такъв труден момент за България, е нещо, което заслужава да бъде аплодирано. Той поздрави основателите на Софтуерния университет за това, че са избрали да инвестират в образование, и то такова, което е водещо за разивитието на икономиката. Президентът се обърна и към бъдещите софтуерни специалисти с думите, че те носят една огромна отговорност, тъй като задават модела на обществени отношения, задават модела на развитие на ценностите в нашето общество. Президентът допълни още, че през последните години ръстът на печалбата в този сектор на икономиката вече стига до 250% на година. Това са показатели, с които нито един друг сектор не може да се похвали, защото тук е въвлечен големият интелектуален потенциал на младите българи. Държавният глава сподели още:

"Искам да подкрепя тази благородна социлана инициатива, защото точно в момент, в който голяма част от младото поколение остава социално изключено, в момент, в който се извършва една гигантска трансформация в целия свят на трудовата заетост на младите хора, в момент, в който изчезват цели професии, тук се намира социалната перспектива младите хора да се насочват в една професия, която е динамична, която определя правилата не само на бизнеса, но и на общественото развитие, и която има огромен потенциал!"След речта на Президента Румен Радев следва кратка дискусия, на която студентите имаха възможност да зададат своите въпроси. Един от поставените питания бе дали България има шанс да се превърне в Силициевата долина не само в Източна Еврона, но и в цяла Европа. Държавният глава сподели, че смята, че българите имат необходимия потенциал, ниво на амбиция и организация, за да постигнат тази цел. Убеден е, че България може да бъде един интекектуален център.

"Целете се нависоко, това е моята препоръка, за да постигнете нещо!" посъветва ген. Радев гостите на церемонията.


Всички курсисти и екипът на СофтУни изразяват сърдечни благодарности към Президента за подкрепата и участието в церемонията по откриване на учебната година!