Loading...

Софтуер Груп: Залагаме на партньорства със софтуерни академии, за да подкрепяме младите таланти в ИТ индустрията

avatar Румен Янев 4 минути
Софтуер Груп: Залагаме на партньорства със софтуерни академии, за да подкрепяме младите таланти в ИТ индустрията

Софтуер Груп е дългогодишен партньор на СофтУни. Компанията подкрепя множество наши проекти като Софтуниада, СофтУни Фест и IT-journey, предоставя обратна връзка за нашите курсисти и не спира да бъде ценна част от IT екосистемата. Днес разговаряме с Клаудия Ангелова и Милен Макавеев, Talent Acquisition специалисти в Софтуер Груп:  

Каква е фирмената ви култура? Кое прави екипът ви толкова успешен?

Клаудия: Общуваме открито един с друг и непрекъснато обменяме идеи, това ни насърчава да надграждаме и подобряваме работата си. Преминаваме заедно през предизвикателствата, прегръщаме промените и се адаптираме лесно към тях, а това ни помага да се развиваме и учим. Подкрепяме се безусловно, имаме една обща цел, която следваме. Споделяме и празнуваме победите си и това ни мотивира винаги да даваме най-доброто от себе си.

Милен: Вероятно дълбокото ни вярване, че всеки човек разполага с определен потенциал, съвсем естествено развива и умението ни да го откриваме и развиваме в хората, които срещаме. 

Какви са възможностите за развитие и растеж? Какви качества притежава идеалният кандидат за работа при вас?

Милен: Радвам се, че съм част от точно този етап на развитието на Софтуер Груп. От една страна, размерът и структурата на компанията са благоприятни човек да реализира пълния си потенциал. Хем сме далеч от “идилията” и тежестта на големите корпорации, хем го няма отдавна хаосът, идващ от липсата на качествени процеси, характерен за повечето стартъпи. От друга страна, можем да предложим нужната доза предизвикателство, а и в момента е много трудно да останат незабелязани усилията и победите на всеки от организацията. Пред нас се откриват все повече бизнес възможности с оглед нарастващата нужда от дигитализация в наши дни, макар че внимателно избираме точно в кои проекти да се включим.

Знаейки, че идеални хора не съществуват, сме готови да съдействаме за развитието на уменията и знанията на хората, с които работим.  Има обаче качества, на които силно държим и това са екипност, професионализъм, който се изразява най-вече в отговорност и ефикасност в подхода към работата, както и чувство за хумор. Има и още нещо, което съвсем натурално ни свързва и това е нуждата да чувстваме удовлетворение от това, че с работата си можем да окажем положително влияние върху заобикалящия ни свят. Все по-често се случва да дадем шанс на човек, който за сметка на дългогодишен опит, може да предложи правилната позитивна нагласа и който в последствие надхвърля очакванията. 

По какви проекти работите и какви продукти разработвате в момента?

Милен: Поставили сме си за цел да играем активна роля в изграждането на бъдещето на финансовите услуги. Постигаме го чрез нашата дигитална банкова платформа DigiWave, която позволява на финансовите институции бързо да пускат на пазара различни продукти и услуги, като създават приятно и ефективно клиентско преживяване. На база на платформата са изградени дигитални решения, зад всяко от които стои определен екип, или както ние го наричаме Tribe. Разнообразие в проектите не липсва, тъй като оставаме гъвкави по отношение възможността за персонализиране и специални изисквания. В момента преобладават проектите ни за разработка и внедряване на мобилни портфейли, мобилно, интернет и агентско банкиране, застраховане и др. 

По какъв начин партньорството между Software Group и СофтУни помага на младите хора за тяхната реализация в ИТ индустрията? 

Милен: По правило, подобни партньорства целят да създадат много възможности за обучения, стажове и често пъти летящ старт на хора, избрали да градят кариера в ИТ индустрията. Без да пренебрегвам важността на индивидуалните качества, смятам, че именно добрият синхрон между софтуерните академии и работодателите е в основата на това все по-често да ставаме свидетели как хора, които стартират на junior позиция, впоследствие много бързо се развиват в кариерен план. В случая ни се предоставя и “трибуна”, където да се срещнат очакванията на организациите и техните потенциални кандидати. 

Каква е мисията и визията, към която се стремите, и по какъв начин сътрудничеството със СофтУни допринася за нейното постигане ?

Клаудия: Мисията и визията ни са свързани с това да ускоряваме финансовото приобщаване чрез създаването на иновативни технологични решения. Стремим се да бъдем водещ световен лидер в доставяне на продукти и решения за финансовия сектор. Създаваме реални перспективи за по-добро бъдеще за онези групи хора, които без дигитални решения, като нашите не биха имали достъп до финансови услуги. От друга страна полагаме усилия да надхвърлим очакванията на клиентите и представите на организации от всякакъв мащаб, като им помагаме да подобрят оперативната си ефективност и да разширят обхвата си. 

Милен: Радваме се, че партньорството със СофтУни ни помага да срещаме съмишленици, които осъзнато прегръщат идеята да оказват положително влияние върху света, чрез работата си, при това на много ключов етап от развитието им - защото става дума или за хора, които са предприели кариерен завой, вдъхновени от необятните възможности на софтуера, или тъкмо завършват образованието си и все още могат по-освободено да мечтаят. 

Мотото ни „компания със сърце“,  чиято дейност променя позитивно хода на света, ни дава усещането че сме на правилното място, а срещайки млади и амбицирани себеподобни ни носи удовлетвореност, че предаваме добрият пример нататък.