Loading...

Предимствата на Swift при разработката за iOS

avatar Георги Дуранкиев 1 минута
Предимствата на Swift при разработката за iOS

Ако имате интерес към разработката за iOS, било то за мобилни приложения или настолни такива, то вероятно знаете, че има два основни пътя, по които можете да поемете – Swift и Objective C. За тази статия ще се концентрираме над това защо Swift, дори и още да се установява в сравнение с алтернативата си, е по-добър избор за развитие дори и в професионален аспект.

Swift е интерактивен

Не всеки език ви позволява да тествате парчета код без да трябва да изграждате цяло приложение или да компилирате огромни части от кода си. Чрез Swift Playgrounds, вие можете да избегнете точно това неудобство и лесно да визуализирате данните, които се използват от програмната ви логика, което ви позволява да експериментирате свободно.

Swift е Open-Source

Въпреки, че езикът е създаден за платформите на Apple, то той бавно се разширява до момента, в който вече поддържа и Linux. Поради естеството си, кодът на Swift има възможността да е по-преносим, отколкото Objective-C може да бъде, а в момента се води и усилие за port-ването му и към Android.

Swift е по-бърз

В сравнение с Objective-C, Swift постига обещаващи резултати, които се конкурират дори със C++ - смятан за един от най-бързите при аритметика за алгоритмични изчисления езици. С всяка нова версия, Apple се опитва да подобри езика, като при версия 2.0, Swift надделява над C++ в някои аспекти.

Swift e по-компактен

По-малко код значи по-добра четливост, а дори и това да не значи по-семпъл код, четливостта има своя принос към улеснението в разработката. Компактността на езика се вижда след като едно от популярните приложения за iOS – Lyft бе пренаписано изцяло на език,а съкращавайки кодовата база от около 75 000 реда до 25 000.

Swift е стъпка напред за Apple и IBM

След като кодът на Swift беше отворен, IBM се присъедини към Apple и заедно двете компании работят по усъвършенстването на функционалността и приложимостта му ежедневно. За разлика от него, Objective-C не се ползва от същото внимание, било то от бизнеса или общността.

Swift може да е стъпка напред и за вас с новото ни обучение Swift Development for iOS - юни 2017. То започва на 12-ти юни и цели да ви въведе в разработката на приложения за iOS, като по време на курса ще имате възможността да изградите собствено приложение!

Запишете се още днес и поставете начало на една успешна кариера в разработката на приложения!