Loading...

Теодор Дончев - от двойки по математика до млад софутерен инженер

avatar Румен Янев 3 минути
Теодор Дончев - от двойки по математика до млад софутерен инженер

Теодор започва обучението си при нас още в 10-и клас въпреки несигурността си. След цялостната програма той излиза променен, не само като програмист, а и като млад мъж, опознал и повярвал в себе си.

Здравей! Представи се с няколко думи.

Здравейте, казвам се Теодор Дончев, на 20 години, от град София. Завършил съм 51 СОУ "Елисавета Багряна" с профил „Информационни технологии и английски език“ и прекарах само един семестър в Нов български университет със специалност „Информатика“.

Реших да прекъсна своето обучение в НБУ, защото разбрах, че SoftUni може да ми даде всички нужни знания, необходими за мечтаната ми работа като софтуерен инженер, по много по-добър начин. Така и се получи. След фантастичното обучение от страна на SoftUni, вече имам необходимите знания за започване на работа в IT сектора и съм задвижил този процес с тяхна подкрепа, за което съм много благодарен.

Как започна историята ти със SoftUni?

Всичко започна още когато бях 10-и клас в училище. Дойде моментът, в който започнах да се чудя какво ще правя в бъдеще и се сетих, че още от дете исках да се занимавам с програмиране, но бях твърдо убеден, че това е невъзможно за мен. Всички ми обясняваха, че са необходими много познания по математика, а мен изобщо не ме биваше.

Реших все пак да потърся къде мога да кандидатствам и с едно търсене в Google попаднах на сайта на SoftUni. За една вечер се бях запознал с цялостната програма, но не бях сигурен дали може да се запише човек, който дори все още не е завършил училище. На следващия ден в клас разказах на някои от приятелите си и се оказа, че всъщност едно момче вече посещава курсовете ви. Това ме мотивира още повече и същия ден натиснах бутона „Кандидатствай“.

Кое в цялостната програма ти направи най-голямо впечатление?

Най-важното, което извлякох от цялостната програма, освен всички знания, свързани с програмирането, е никога да не се отказвам и да знам, че всеки проблем има решение. Стига да имаш желанието да го разрешиш. Също така се научих да постигам баланс в живота, защото докато посещавах курсовете, все още бях ученик и в началото се затруднявах да балансирам нещата, но има ли желание - има и начин.

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni?

Лекторският състав е може би най-голямата сила на инициативата, защото целият екип се състои само от млади, мотивирани и интелигентни хора. Най-важното е, че практикуват знанията, които предават. Винаги са насреща и дават съвети, свързани пряко с бъдещите професии на студентите. Никога не се държат надменно и винаги биха помогнали с каквото могат. Дължа всичките си знания, натрупани през годините, на този прекрасен екип.

Какви са впечатленията ти за отделните курсове от програмата?

Всички курсове са много добре структурирани и обхващат целия материал, който е нужен за започването на работа. Начинът, по който най-добре се придобиват знания, е чрез практика, която се постига чрез много задачи и истински проекти. Именно това е подходът на SoftUni – учене чрез правене. Благодарение на всичките тези задачи и проекти, успях да усвоя и да приложа всички знания, поднесени от курсовете.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

Главното нещо, което се промени в мен, е, че повярвах в себе си, успях да премина през цялата програма и да се сдобия с мечтаната работа.

Когато започвах, нямах никаква вяра в себе си, на което дължах слабите оценки в училище и грешният път, който бях поел. Имах 5 двойки за срока по математика, много отсъствия и щях да остана на поправка.

След като започнах, видях колко ми е интересно и как се справям отлично в SoftUni. Това се отрази в живота ми и в училище. С много малко усилия  повиших успеха си в гимназията. Учителите и съучениците ми не можеха да ме познаят и се чудеха какво се е променило.   Тогава разбрах, че просто трябва да вярваш в себе си. SoftUni те учи не само на програмиране, а и как да мислиш.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на SoftUni?

Моят съвет е да опитате. Няма да загубите абсолютно нищо. Първият курс дори е безплатен и чрез него ще разберете дали това е вашата професия или не. Никога не е прекалено рано или късно да започнете. Щом аз успях, значи и вие можете.

---

Ако и ти желаеш да се развиеш в сферата на програмирането и да минеш по пътя на Теодор и останалите успешни курсисти, направи първата стъпка към успеха със СофтУни!

А ако желаеш да станеш част от успешните ни истории, можеш да ни пишеш на content@softuni.bg!