Loading...

Трансформацията на Теодора от строителен инженер в програмист

avatar Румен Янев 5 минути
Трансформацията на Теодора от строителен инженер в програмист

Историята на Теодора е наистина вдъхновяваща. Тя избира да „счупи“ рутината си и изцяло да се преквалифицира, преминавайки през цялостната програма на SoftUni. Сега тя е едно от алумнитата ни и ние искрено ѝ благодарим за прекрасното интервю!

Здравей! Представи се с няколко думи.

Казвам се Теодора Михова. Завърших средното си образование в Математическата гимназия в родния си град Варна. След това завърших УАСГ в София и придобих квалификацията строителен инженер с магистърска степен. Много години работих като проектант-конструктор на сгради и съоръжения. Оставих зад гърба си много реализирани проекти.

От една година работя като програмист в голяма варненска софтуерна компания. На възраст 40+ успях да постигна тази професионална трансформация благодарение на цялостната програма за C# development, през която преминах в SoftUni.

Как започна историята ти със SoftUni?

За SoftUni бях чувала преди да се включа в първото обучение. Идеята да започна да се занимавам в тази посока дойде по-късно, когато моя приятелка сподели във Facebook един пост от страницата на SoftUni, в който бе представена информация за курсa за начинаещи. Впечатли ме това, че беше безплатен и можех да се възползвам от присъствената форма, защото се провеждаше в няколко града, освен в София.

Записах се от любопитство и в търсене на нещо ново и вълнуващо за мен, в търсене на нещо, което да ме извади от капана на рутината, в който бях попаднала. В началото просто имах нужда от малко умствена „гимнастика“, която да ме освежи, да ми помогне да разчупя рамките и да разширя кръгозора си по отношение на търсене на решения на проблеми.

Впоследствие, когато приключих успешно курса, просто не исках това да свършва. Бях открила един нов непознат свят и изгарях от любопитство и желание да продължа напред. Имах нужда да откривам нови хоризонти и да покорявам нови върхове.

Кое в цялостната програма остави най-силно впечатление у теб?

Най-важното и ценно нещо за мен беше досегът със знаещи и можещи хора, които даваха всичко от себе си, за да предадат на курсистите не само знания, но и ентусиазъм и желание да се развиват и да търсят сами нови и интересни неща. Този период, през който преминах, ми помогна да осъзная, че човек не трябва да спира да учи и не трябва да се плаши да се стреми да постигне мечтите си, независимо от възраст, пол или други обстоятелства. Просто трябва да използва капацитета си да учи, да се развива и да върви напред, за да се чувства щастлив и удовлетворен.

Какво мислиш за лекторския ни състав?

По моя скромна преценка, попаднах на изключителни преподаватели – всеки със свой стил и подход. Като цяло начинът на преподаване и учене беше, чрез решаване на задачи и представяне на много примери, което на мен ми помагаше да вникна и да разбера по-добре тематиката. Харесваше ми, че имаше много домашни, които ми даваха възможност не само да затвърдя, но и да надградя наученото, защото винаги имаше в задачите нещо, което курсиста трябваше сам да открие и да използва по подходящ начин.

Какви са впечатленията ти от курсовете в програмата?

Курсовете бяха интензивни и винаги можеше да се навлезе още в материята, но тези курсове дават една добра основа за по-нататъшно задълбочаване и развитие, според интереса на обучаващите се. Осъзнавам, че благодарение на тази основа, която получих от обучението си в SoftUni, успях да направя рязък завой в професионалното си развитие и да поема в една съвсем различна посока. Освен знания, обучението в ми помогна да развивам умението да откривам самостоятелно информация и да уча нови неща, както и един нов начин на мислене в търсенето на решения на задачите.

SoftUni продължава да е източник на информация за мен. Когато имам време, продължавам да следя възможностите за обучение, които дава тази платформа. Даже в момента съм част от обучаващата се група на един от отворените курсове.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

Аз съм още в началото на новия си професионален път. През цялото време ми се налага да уча нови неща и нови технологии, но предполагам, че винаги ще е така. И точно това е вълнуващо за мен. Всяка нова задача ме изправя пред ново предизвикателство и нови открития.

Най-голямото ми постижение за момента е, че след успешно преминат стаж ми бе даден изключителния шанс да стана част от прекрасен екип – непрекъснато развиващ се и търсещ нови модерни подходи за постигане на оптимални и качествени решения. За мен е чест и отговорност, че участвам в разработването на нови интересни проекти.

Обучението ми в SoftUni се основаваше най-вече на изучаването на C#, но основните знания и разбиране за материята, които придобих, ми помагат да се справям самостоятелно с изучаването и прилагането и на други технологии. В последствие започнах работа не със C#, а със C++, което беше изключително полезно за мен. От няколко месеца участвам в разработването на проекти за мобилни приложения за Android, за които back-end се разработва с ASP.NЕТ Core и се вълнувам за всяка нова задача, с която успявам да се справя.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на SoftUni?

На бъдещите курсисти бих казала, че ако им харесва да се занимават в тази сфера, ако това ги вълнува и ги ентусиазира и усещат, че това е тяхното „нещо“, да проявят упорство и търпение и да не се отказват. Когато човек обича да прави нещо и прояви постоянство, нещата започват да се случват и всяка победа и стъпка напред носи удовлетворение и мотивация за нови подвизи – така се получава една естествена спирала на успеха. Пожелавам на всички да открият своя успешен път!

---

Ако и ти желаеш да се „трансформираш“ като Теодора в сферата на програмирането, да бъдеш един от най-добрите и вече си завършил Programming Basics - включи се в някой от предстоящите модули още днес: