Loading...

Учене чрез правене от малък – успешната история на Васил Коцев

avatar Румен Янев 5 минути
Учене чрез правене от малък – успешната история на Васил Коцев

Васил е един от успешно завършилите цялостната програма на инициативата ни „Софтуерен университет“. Той отдели малко от времето си, за да сподели опита си и историята си със SoftUni.

Здравей! Разкажи ни малко повече за себе си.

Здравейте! Казвам се Васил Коцев, на 22 години, родом от София. Завършил съм чуждоезикова паралелка в  54. СУ "Св. Иван Рилски". В момента заемам позицията на Software Consultant в Accedia.В свободното си време се занимавам с музика и аудио инженерство. Имам афинитет към китарите и всичко свързано с тях, мотоциклетите и моторните спортове. Също така съм голям фен на .NET екосистемата 😊

Как започна историята ти със SoftUni?

Историята ми със SoftUni започна в края на 2017 г. За инициативата знаех от самото ѝ създаване. Като дете и ученик имах привилегията да бъда заобиколен от компютри и почти всички най-нови технологии. Постоянно ръчках по машините, конзолите и първите смартфони вкъщи с цел да ги хаквам/root-вам или да пробвам някоя нова Linux дистрибуция. Явно от малък прилагам методологията за „учене чрез правене“. Първият ми сблъсък с програмирането беше с Visual Basic 6 и доста по-късно с Visual Basic .NET в гимназията. Отдаваше ми се доста, но не го чувствах като свое призвание, че да го преследвам професионално. Имам роднина, която по това време работеше със Светлин Наков и заедно с родителите ми настояваха да запиша т.нар. „училищна“ софтуерна академия защото бяха видели, че се занимавам с Web Development. Тогава интересите ми бяха насочени към друга сфера и не предприех действия да запиша обучението.

След като завърших, записах „Финанси, счетоводство и контрол“ в УНСС. Реших да се включа и в SoftUni присъствено, с идеята да разбера дали програмирането все още ме „влече“. Лекторският състав и структурата на цялостната програма бяха решаващите фактори за изборa ми. С времето отдавах все повече време на SoftUni отколкото на държавния университет, защото просто изпитвах по-голям интерес.

Избрах C# защото .NET екосистемата ми допадна. Дава ми почти всичко, от което имам нужда, за да реализирам идеите си. Зад нея стои Microsoft и огромна общност, развива се бързо и от години е „зряла“ платформа за разработка на приложения.

Кое остави най-силно впечатление у теб от цялостната ни програма?

Най-голямо впечатление оставиха в мен лекторите Ники Костов, Ивайло Кенов, Ивайло Желев, Стоян Шопов и Стамо Петков. Всеки един от тях има уникален начин на преподаване и винаги допринася с нещо допълнително към лекциите и упражненията. „Раздават“ се за курсистите си и се стараят да ги подготвят възможно най-добре за пазара на труда.

Повечето от тях наистина имат впечатляващ опит. Често занятията ни продължаваха след определеното време, но това не ни пречеше, защото имахме възможността да черпим допълнителен опит и да задаваме въпроси. Създаваха се дискусии, които бяха полезни за всички. Практическите примери и казуси ни помогнаха да се чувстваме по-подготвени за интервютата и доста голяма част от моите колеги се реализираха успешно като .NET разработчици. Благодарение на тях професионалният ми път се разви по този начин, за което винаги ще съм им благодарен!

Какво мислиш за курсовете от програмата на SoftUni?

Програмата претърпяваше постоянно развитие в продължителността на моето активно обучение. Това беше голям плюс за всички ни, защото имахме възможност след всеки курс да дадем обратна връзка за провеждането му. Курсовете бяха добре структурирани, темите -интересни и уъркшоповете се оказаха много полезни . Често се актуализираше тяхното съдържание и се обръщаше внимание на най-новите тенденции и похвати. Все пак се изискваше и ние да търсим допълнително информация, която лекторите са загатнали по време на занятията.

Нещото, което ми помогна силно да навляза в материята, беше желанието ми винаги да съм пръв в класирането на даден курс след изпитите. Винаги успявах с едно-две изключения. Това беше мотивацията, която ме караше все повече да задълбавам в задачи, допълнителни статии, лекции, документации и др. Това съревнование между стотици курсисти ме буташе напред и градеше постоянство у мен.

Какво се промени у теб, след като започна обучението си при нас?

По време на обучението си в академията имах предложение за Junior позиция, но реших да изчакам докато не мина т.нар. “Web Module”. За мое огромно щастие, взех първото място в класацията за топ 5 най-добри проекти за инстанцията на модула от около 270 курсисти. 3 месеца давах всичко от себе си с фикс-идеята, че ще направя най-добрия проект. Прекарвах средно около 9 часа на ден в „кодене“, за да реализирам проекта (който можете да видите на GitHub профила ми). Жертвах морето, излизанията с приятели и бях фокусиран само върху проекта. В крайна сметка, положените усилия си струваха и успях да впечатля журито на защитата. Конкуренцията беше изключително голяма. Колегите имаха наистина много добри и интересни проекти.

Месец по-късно реших да кандидатствам в две фирми без да имам кой знае какви очаквания, защото бях решил да продължа обучението си в SoftUni. Една от тях беше Accedia – първото интервю в живота ми и бях ужасно притеснен. Очевидно ме харесаха, защото реагираха много бързо и ми предложиха работа като Software Consultant още на следващия ден.

Работил съм по няколко проекта във финансовия и застрахователния сектор като Full Stack Developer и консултант. Имам възможността постоянно да се докосвам до нови технологии и да черпя опит от страхотни професионалисти.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на SoftUni?

Бих ги посъветвал да извлекат възможно най-много от лекторския състав. Питайте постоянно, следете всичко, което споменават по време на лекция, a след това проучвайте допълнително. Следете какво се случва в средите на избраните от вас технологии, както и хората, които най-много допринасят за тези общности. Най-важното е да не се почувствате комфортно със знанията си и да спрете да се развивате. IT сферата се развива с бурни темпове и се изисква от нас да сме винаги в крак с най-новите тенденции и технологии.

---

Ако и ти желаеш да се развиеш в сферата на програмирането, да бъдеш един от най-добрите и вече си завършил Programming Basics - включи се в някой от предстоящите модули още днес: