Loading...

Какви са ползите от умната автоматизация на дома?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Какви са ползите от умната автоматизация на дома?

Автоматизацията на дома с помощта на умни устройства има множество ползи, сред които спестявания, сигурност, удобство и контрол. Нека хвърлим един по-подробен поглед на различните ползи, които една такава инвестиция дава:

Спестявания - Умните термостати и умните крушки пестят енергия, от което пък вие започвате да спестявате в дългосрочен план. Други умни технологии, предназначени за домашни условия, могат да ви помогнат да наблюдавате по-лесно потреблението на вода, като по този начин можете да установите течове и нежелани загуби.

Сигурност - много устройства за домашна автоматизация влизат в категорията на сигурност на дома. Потребителите купуват все повече от тези устройства, защото искат да направят домовете си по-сигурни, без да се налага да плащат скъпи месечни такси на охранителни фирми. Например автоматизирана звуково-светлинна алармена система може да осуети един евентуален обир. Можете сами да монтирате камери за наблюдение, като сами да си създадете възможност за тяхното наблюдение от разстояние, дори през мобилния си телефон.

Удобство - Домашната автоматизация (както се предполага от името ѝ) извършва автоматично всички рутинни задачи, които можете да ѝ възложите и това е една от причината тя да създава огромно удобство за потребителите си. Освен това много от умните устройства са съвместими едно с друго, като вие можете да настроите различни типове на взаимодействие между тях, за да постигнете оптималната за вас автоматизация. Например, ако сте поставили умни ключалки на вратите си и разполагате с умно осветление, можете да направите така, че осветлението да се включва, когато се активира ключалката.

Контрол - Потребителите също така могат да избират измежду устройствата, така че те да отговарят на техните нужди за контрол над отделните функции, така че да имат максимално добра представа какво се случва в наблюдаваната/контролираната от тях зона в дома им по всяко време на денонощието.

Комфорт - Умните устройства могат да ви помогнат и в други аспекти – например да запишете някое предаване през телевизора или да пускате музика в избрана от вас точка в дома си, без да се налага всеки път да настройвате уредби или софтуерни приложения. Като цяло с тях можете да постигнете по-интелигентно и адаптивно спрямо вашите нужди, управление на ресурсите, у дома си, без да ви се налага постоянно да следите и да мислите за всеки един отделен аспект. Или казано по-кратко – те създават комфорт.

Спокойствие - Спокойствието е другия резултат от адекватното приложение на умна автоматизация вкъщи. Едно младо семейство може много по-лесно да наблюдава бебето си, посредством камери и умни системи, което им позволява да отделят време и средства за други дейности. Ако не можете да си спомните дали заключихте вратата на гаража или не – не се тревожете, а се свържете с умната ключалка през приложението на телефона си и се уверете, че това е така.

Разбира се, за да постигнете всичко това сами, ще са ви необходими най-вече знания и умения, както за да се ориентирате в изобилието от устройства, така и да се научите как да ги настройвате, как да ги свързвате, как да ги управлявате и още много други различни неща. Всички основни знания, необходими за полагане на успешната автоматизация в дома можете да получите от специалния практически курс „DIY Smart Home Automation – септември 2019“. Запишете се още днес!