Loading...

Какво е "Microsoft 365"?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Какво е "Microsoft 365"?

Software as a Service (или за по-кратко „SaaS“) е един от трите основни варианта на предлаганите облачни услуги (заедно с "Infrastructure as a Service" и "Platform as a Service"). При тази концепция, ние можем да наемем не просто хардуерни ресурси, върху които сами да инсталираме и управляваме желания софтуер, а да се приближим още една стъпка до крайната си цел и да наемем всичко накуп - хардуерът, заедно с инсталирания и подготвен да работи за конкретни цели софтуер. Например, така ние можем да получим услугата "корпоративна поща", без да е необходимо да инсталираме и поддържаме необходимия за целта пощенски сървър и без да се грижим за актуализациите му и за надеждността му. В същото време обаче, ние можем да контролираме важните за нас настройки и конфигурации - както по отношение на функционалността, така и свързаните със сигурността. По този начин даден софтуер е достъпен за нас не като продукт, а като услуга – откъдето идва и името на бизнес модела.

Предимствата на SaaS модела са много. Някои от най-отличителните са, че при него имаме голяма гъвкавост и бързина, що се отнася до стартирането и поддръжката на IT услугите, необходими за бизнеса ни (или този на нашите клиенти). Освен това, тук имаме високо ниво на предсказуемост на разходите. И не на последно място можем да споменем лесният достъп (възможност за ползване отвсякъде - с клиентски софтуер или просто чрез уеб браузър), комбиниран с високото ниво на сигурност и надеждност.

Какво е “Microsoft 365”?

Не е трудно да се объркате, докато се опитвате да разберете разликите между различните SaaS продукти на Microsoft. Истината е, че това, което имаме днес като Microsoft SaaS, е плод на дълга еволюция. Началото е някъде преди около осем години, а имената на услугата се развиват заедно с нейните функционалности. Често се среща твърдението, че Office 365 е аналогът на добре познатите ни приложения от Office пакета, само че в облака. Това определено не е така, защото Office 365 включва най-различни услуги, като "Поща" (Exchange Online), "Екипна работа" (Microsoft Teams), "Съхранение и управление на документи" (SharePoint Online) и много други. Разбира се, конвенционалните офис приложения, също са част от услугата.

Днес, пълният пакет от облачните SaaS предложения, комбиниран с широк набор от инструменти за сигурност, както и с последната версия на клиентската операционна система (Windows 10) се нарича Microsoft 365.

Ако искате да се запознаете с един от съвременните начини за оптимизация и подобряване на работния процес – запишете се на специалния курс „Microsoft SaaS and Security – август 2019“. Не пропускайте тази възможност, като се запишете още днес. Очакваме ви!