Loading...

Какво представлява популярният индекс TIOBE?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Какво представлява популярният индекс TIOBE?

Ако се интересувате от популярността на различните програмни езици, много е вероятно да сте попадали на популярния индекс TIOBE. Вероятно сте си задавали въпроса какво представлява той и как работи, и ако не сте намерили отговор – настоящият материал ще хвърли малко светлина по въпроса.

Какво означава “TIOBE” и как работи той?

Популярният днес индекс, е създаден от TIOBE Company, която е базирана в Айндховен, Холандия. Името му е абревиатура от „The Importance of Being Earnest“ – името на комедиен спектакъл от Оскар Уайлд. Според създателите му TIOBE индексът „не показва най-добрият програмен език или езика, на който са написани най-много редове код“. Самият индекс изчислява резултатите от няколко интернет търсачки, като проверява в заявките, които са отправени към тях, за думи свързани с програмни езици.

Към днешна дата индексът работи едновременно с Google, Google Blogs, MSN, Yahoo!, Baidu, Wikipedia и YouTube. Той се обновява веднъж месечно. Индексът обхваща единствено програмните езици т.е. markup езиците не са включени, затова не очаквайте резултати за HTML например.

Java и TIOBE

Ако прегледате различни класации на индекса, ще забележите, че с малки изключения, почти всеки месец от двадесет години насам на първо място е езикът Java. Това, разбира се, се дължи на неговите качества – езикът е лесен за усвояване, подходящ за най-разнообразни приложения, от лични проекти, до мащабни бизнес приложения – Java е едно наистина универсално решение, което през годините е изградило около себе си огромна общност, която от своя страна е създала неизброимо количество допълнителни ресурси, които да помагат на начинаещите разработчици във всеки един възможен проект, който те започват. И се получава спирала, защото това количество ресурси и тази общност генерират търсения, които водят до подобряване на рейтинга на езика, който от своя страна кара много хора да заложат на него, които започват да търсят информация, които търсения се отчитат от индекса и… Предполагам схванахте идеята.

Рейтингът на Java в TIOBE е толкова висок, че когато преди 15 години Google решават да направят прочистване на нечестните (според тях) опити да се оказва влияние на популярността на търсените резултати, това не успяло да „събори“ езика от топ позицията му. Като резултат от тази „чистка“ всички езици в индекса отбелязват сериозен спад в популярността, но Java успява да се задържи въпреки това във водещите позиции на индекса. Именно поради тази причина от TIOBE въвеждат диверсификация при отчитането на популярността обобщавайки резултатите от няколко различни търсачки и платформи.

За регулярни потребител TIOBE не може да предостави информация коя технология е най-търсена на пазара в момента, но въпреки това може да даде един по-обобщен поглед върху тенденциите в популярните програмни езици. А при тях Java води неизменно. Ако сте начинаещи и искате да навлезете в софтуерното инженерство, с най-популярния и сигурен език – всичко от което имате нужда е нашият безплатен курс „Programming Basics“. Всичко, което трябва да направите е да кандидатствате и да изберете за желан от вас език Java. Не пропускайте тази възможност, като кандидатствате още днес! Очакваме ви!