Loading...

Какво е "Windows Presentation Foundation"

avatar Георги Кацаров 1 минута
Какво е "Windows Presentation Foundation"

Windows Presentation Foundation (WPF) е графична подсистема, която е разработена от Microsoft. Нейното предназначение е да рендира потребителски интерфейси при Windows-базираните приложения. WPF не е новост на небосклона. Подсистемата се появява през 2006 г., под името „Авалон“, като е част от .NET 3.0. WPF използва DirectX (това е най-грубо казано колекция от програмни интерфейси за приложения) и цели да осигури консистентен програмен модел при изграждането на приложения, като отделя потребителския интерфейс от бизнес логиката.

WPF използва XAML (който първоначално е означавал „Extensive Avalon Markup Language“, но в последствие е преименуван на „Extensible Application Markup Language) – markup език, който е XML базиран и се използва за инициализиране на структурирани стойности и обекти. WPF приложенията могат да бъдат както самостоятелни десктоп програми, така и обекти, вградени в уебсайт, като част от по-голяма логика.

Както посочихме по-горе целта на WPF е да унифицира редица общи елементи при потребителските интерфейси, като двуизмерно и триизмерно рендиране, фиксирани или адаптивни документи, типография, векторни графики, анимации, предварително рендирани типове медия и други.

На 4-ти декември 2018 г., Microsoft обявиха, че WPF се превръща в проект с отворен код, който вече е достъпен през GitHub.

Къде мога да изградя умения за работа с WPF?

Ако Windows Presentation Foundation представлява интерес за вас и желаете да се научите да работите с графичната подсистема – специално за вас сме подготвили курса „WPF Essentials - август 2019“.

Той е подходящ за тези от вас, които вече са придобили основни знания по обектно-ориентирано програмиране. Курсът ще ви помогне да се научите да изграждате десктоп приложения с шаблона за дизайн Model-View-ViewModel, както и съпътстващият го език XAML. Освен това ще се научите да използвате различни контроли (бутони, ленти, менюта и други) и изгледи (като StackPanel, WrapPanel, контейнери и други). Също така ще се научите как е правилно да стилизирате своето приложение и как да постигнете това чрез външни библиотеки.

Най-голямото предимство на този курс е неговата практическа насоченост. Затова не губете повече време и запишете още днес „WPF Essentials - август 2019“. Очакваме ви!