Loading...

Професионалната преквалификация на Александра Тенева - пътят от счетоводството до програмирането

avatar Катерина Костадинова 3 минути
Професионалната преквалификация на Александра Тенева - пътят от счетоводството до програмирането

Представяме ви Александра Тенева - един от успешно завършилите проекта ни “Софтуерен университет” студенти. Днес тя ще ни разкаже повече за пътя към мечтаната кариера, който е извървяла, както и по какъв начин СофтУни успява да допринесе за професионалната ѝ реализация. Вижте историята ѝ в следващите редове:

Здравей, Александра! Представи се пред нашата аудитория :)

Здравейте, казвам се Александра. Завърших езикова гимназия с испански и английски език, а след това завърших и специалност Международни икономически отношения в УНСС с испански и немски език. Професионалният ми опит беше в сферата на финансите и счетоводството, преди да  открия интереса си към програмирането.

Как започна историята ти със СофтУни?

Винаги съм вярвала, че човек трябва да търси, докато не открие работата, която го прави щастлив всеки ден. Осъзнах, че счетоводството не е това за мен. От малка имам афинитет към технологиите и реших, че искам да опозная и програмирането. В началото се притеснявах дали ще се справя, тъй като нямах опит и образование в сферата, но се престраших и СофтУни ми помогна за това.

Какви са впечатленията ти от цялостната програма по софтуерно инженерство на СофтУни? 

Завърших цялостната програма на СофтУни за C# и за JavaScript Web Developer. Програмата е силно практически насочена, а преподаденият материал покрива всичко необходимо за започване на работа и подготовка за junior developer. Изключително добро впечатление ми направи, че след всеки курс на студентите се предоставя анкета за оценка и препоръки. Мнението на отговорилите наистина се взима предвид, което води до прилагането на промени и съответно до непрекъснати подобрения на програмата и качеството на обучението. Освен това е много удобно, защото можеш да учиш изцяло онлайн, без ангажимент за присъствие на място и определени часове, което е истинско спасение за всички работещи хора...казвам го от личен опит :)

Какво се промени за теб, след като започна цялостната програма?

Скоро след като започнах програмата, осъзнах, че програмирането ми е изключително интересно и нямам съмнение, че искам да се преквалифицирам. Затова и веднага след като завърших, започнах работа като .Net Developer. От центъра за кариерно развитие към СофтУни също откликнаха със съдействие и желание да ми бъдат полезни.

Беше ли ти обърнато достатъчно внимание, отговорено ли бе на всичките ти въпроси по време на обучението?

Професионалното ниво на повечето лектори е много високо, а това е от огромно значение. Те успяват да обяснят добре материала, да отговорят на всички въпроси и най-важното - успяват да те запалят по програмирането по един изключителен начин. Според мен в основата на развитието на всеки един са, преди всичко, усилията и старанието, които той лично полага и отговорността за успеха му е изцяло негова. Освен това, в тази сфера обменът на знания и помощта между хората са съществен фактор и точно това откриваш там - една приятелска атмосфера, много интелигентни и отзивчиви колеги и лектори. Тук може би е подходящ момент да кажа едно огромно благодаря на всички тях :)

Какво е бъдещето на ИТ сферата в твоите очи?

Аз смятам, че ИТ сферата е един от секторите, които се развиват непрестанно и с много бързи темпове. Не мисля, че това скоро ще се промени. Почти всеки друг сектор вече е или в най-близко бъдеще ще бъде технологично зависим. Ежедневно излизат нови технологии и подобрения на старите, а това изисква бърза адаптация на професионалистите в сферата и разрастване на броя им.

Какъв е твоят съвет към бъдещите курсисти на СофтУни и всички, които мечтаят да станат програмисти? 

Едно от нещата, които забави срещата ми с програмирането, беше страхът дали ще се справя. Затова, първият ми съвет към всички, които сега започват, е да вярват повече в себе си, да не се отказват, когато стане трудно, защото малко след това идва най - интересното :) Все още броят на мъжете в сектора преобладава, но съветът ми към жените в ИТ сферата е да не се подвеждат по остарели стереотипи, защото професионализмът и успехът не зависят от пола, за което имаме все повече примери. Желая успех на всички :)

Ако историята на Александра ви е вдъхновила и вече сте преминали през Programming Basics, навлезте още по-навътре в сферата на програмирането с някой от предстоящите отворени курсове! С практически-насочена методология на преподаване и знания, идващи от топ практици в областта, ще трупате ценни умения по възможно най-ефективния и приложим в реалната работна среда начин. Не се колебайте - очакваме ви, за да ви помогнем да започнете своето стремително пътешествие по пътя на успеха! :)