Софтуерно Инженерство
Loading...

Стани Софтуерен Разработчик

 • Научи се да програмираш
 • Избери една от четирите ни професии - C#, Java, JS, Python разработчик
 • Стартирай работа още преди да си завършил
 • Намери нови приятели и стани част от IT community с над 120 000+ участници
 • Започни своята успешна история като кандидатстваш за безплатния курс Programming Basics още днес!

Знаете ли, че...?

ТОП 5

Професията Софтуерен разработчик е сред най-търсените технологични професии през 2019 според проучване на CareerCast 

250+ езици

Съществуват над 250 езици за програмиране

Програмирането

Развива логическото и алгоритмичното мислене

1-3 години

учене са необходими, за да станеш програмист

Пътят на студента в СофтУни

Student's path Student's path

Учи програмиране чрез правене

 • 70% практическа работа: писане на код всеки ден
 • Нов учебен материал: 2 дни седмично уроци
 • Практически упражнения: 3 дни седмично упражнения 

Работи по практически проекти

 • Работи по практически проекти с най-търсените технологии
 • Тренирай уменията си по програмиране със C#, ООП, бази данни, ORM системи, Web frameworks, MVC, HTML5 и JavaScript
 • Трупай практически опит чрез работа в екип в GitHub среда

Започни своя кариерен старт в топ фирми от бранша

 • 92% от завършилите една от четирите професии започват работа
 • Достъп до кариерния център на СофтУни
 • Топ работодатели от софтуерната и ИТ индустрията

Избери професията на Софтуерен разработчик като направиш първите стъпки с безплатния курс по Основи на програмирането за начинаещи (Programming Basics), който ще ти даде необходимите знания, за да преминеш приемния изпит и да се включи в цялостната програма по Софтуерно инженерство на Софтуерния Университет. Програмата стартира с Fundamentals Module, в който ще се запознаеш с най-търсените софтуерни технологии до този момент - C# Web Development, Java Web Development, JavaScript Web Development и Python Web Development, за да определиш своята любима технология, с която желаеш да се развиваш в бъдеще. По време на обучението си, ще придобиеш всички специализирани познания и умения, необходими за стартиране на успешна кариера в софтуерната индустрия.

Самото обучение в Софтуерния университет за мен има изключително много позитиви, които видях още с първите няколко лекции. Курсовете са последователни, което дава възможност за концентриране на усилията в една насока. Лекциите, включват много практика както като примери, давани от лекторите, така и под формата на лабове. Отборните проекти, от своя страна, са друг безспорен плюс на Софтуерния университет. За мен изборът да бъда част от Софтуерния университет със сигурност е правилен и сега, поглеждайки две години назад, осъзнавам кое е най-голямото му предимство. Това е шансът да видиш, че трудът с постоянство и мотивация води до постигане на всяка поставена цел. Този шанс получих аз в Софтуерния университет и той промени коренно живота ми във всяко едно отношение.

Габриела Бурлакова
Габриела Бурлакова
PHP Developer в E-act

Реших да се занимавам с програмиране, защото винаги съм се интересувал от компютри, като проблемът единствено беше, че винаги съм мислел, че програмирането не е за мен. Това беше така, докато не попаднах на безплатния курс по Основи на програмирането, като на него разбрах, че нещата са ми сравнително лесни, не ме натоварват по какъвто и да е начин и съответно се справях доста добре с всичко, което трябвяше да правя. Всички курсове в Софтуерния университет са много полезни, но ако трябва да отлича някои, те ще са ООП, КПК, Структури от данни и Алгоритми. Софтуерния университет ми помогна да преоткрия себе си и да се занимавам с нещо, което е доста приятно, поне за мен, програмирането

Илиян Виденов
Илиян Виденов
Java Developer в SAP Labs

Реших да се занимавам с програмиране, защото то е интересно и предизвикателно за мен, когато програмираш всеки ден научаваш нещо ново. Програмирането ти дава възможността да твориш и да реализираш всякакви проекти, които ти хрумнат, като по този начин ти дава свобода. Софтуерния университет ми помогна в обучението ми като програмист със структурираните и достъпни курсове, които предлага. В Софтуерния университет има последователност на научаваните неща, там ти се дава насока към която да вървиш когато се обучаваш, което е много ценно за един начинаещ програмист. Обучението е главно практически насочено, което пък помага да научиш нещата в детайли и да видиш как те реално се случват. Смятам, че именно тази практическа насоченост е най-ценното и полезното в обучението ми там.

Симеон Стойков
Симеон Стойков JavaScript Developer в Software Group

Учебната програма на Софтуерния университет е по-практически насочена и няма как да се случи да загубиш интерес към знанията и уменията, които предстои да усвоиш във времето. Истината е, че никога не ми е било скучно да посещавам лекции и да работя върху домашната си работа, защото те винаги са били съобразени с проектите, по които се работи в една реална IT компания – било то в България или по света. Няма нищо излишно и ненужно – всичко съответства на изискванията от работодателите на пазара на труда. Най-ценното, което ми даде Софтуерния университет, е възможността да се запозная с всички тези мотивирани и целенасочени преподаватели и студенти, които срещнах тук от 2014 насам. Мисля си, че това най-много допринесе да навляза по-бързо в тази сфера и усили желанието ми да продължавам да се развивам.

Даниел Петровалиев
Даниел Петровалиев PHP Developer в NetInfo

За мен програмирането е постоянно решаване на проблеми и загадки, което много ми допада :). Харесвам и това, че професията изисква постоянно да се учиш и да се развиваш. Преди Софтуерния университет нямах никакъв опит в програмирането. Софтуерния университет ми даде здравите основи, на база на които надграждам и разширявам знанията и уменията си. Едни от най-полезните умения, които развих в Софтуерния университет, са - как да подхождам към решаването на проблеми, как да работя в екип с колеги, как да стъпя във вече съществуващ код и да го надградя, как да изграждам успешно проекти от нулата и как да спазвам срокове. Смятам, че всички тези умения са основополагащи, за да може един софтуерен специалист да бъде успешен и полезен на работното си място.

Яна Славчева
Яна Славчева .NET Developer в Easy Credit

По време на обучението ми в Софтуерния университет на няколко пъти ми се е налагало да стоя по 15 – 17 часа на денонощие с домашните, екипните проекти и подготовките за изпити. Имах няколкогодишен опит в програмирането, както и проекти за реални фирми и въпреки това обучението успяваше да ангажира почти всичкото ми време, независимо от натрупаните знания през годините. Освен всичко останало духът, който се образува между студентите е нещо неописуемо с думи. Нещо, което може само да се почувства и изживее. Това е дух на конкуренция, който в същото време затяга приятелските отношения между студентите все повече. Ние си помагахме с всичко, което можехме. Казвахме си едни на други, всичко което бяхме усвоили и научили. Палитрата от технологии, които усвоих тук, беше толкова пъстра, че се чудех с какво да се захвана да работя.

Димитър Бонев
Димитър Бонев JavaScript Developer в Tiger Technology

Бях професионален музикант, но се ориентирах към програирането, eдин приятел ме запали. И до ден днешен продължавам да идвам на курсове в Софтуерния университет. Създадохме си свое собствено community. Обучението, преподавателите и приятелите от Софтуерния университет ми помогнаха за един нов кариерен старт. Благодарение на менторската програма, която Софтуерния университет организира съвместно със стоите компании-партньори, успях да се запозная със своите бъдещи колеги и да стартирам работа в компания като Vivacom.

Георги Инков
Георги Инков .NET Developer във Vivacom

Реших да се захвана с програмиране, защото мисля че професията е изключително интересна и предлага изключително много предизвикателства. Това което харесвам в професията си, е че точно поради това се налага постоянно да се развивам и да уча нови неща. Следствие от обучението си в Софтуерния университет получих полезни знания и умения, но най-същественото и ценно нещо което получих е умението да се уча и развивам непрестанно.

Преслав Михайлов
Преслав Михайлов Софтуерен инженер във Visteon Electronics

Обученията в Софтуерния университет ти дават възможността да придобиеш уменията, които работната среда изисква от теб. Всеки един курс, започвайки с Основи на програмирането за начинаещи (Programming Basics) от началото до края, е внимателно разработен с цел изграждане на полезни в дългосрочен план умения, които можеш да прилагаш и извън избраната от теб професия. Учебният материал от обученията ни търпи постоянно усъвършенстване, а за пълноценното му усвояване боравим с модерни и доказали се технологии за преподаване. Зад всичко това стои внимателно изработен цялостен учебен план, създаден съвместно с водещи фирми от индустрията и с екипа ни от опитни трейнъри. Можеш да се увериш сам във всичко това като кандидатстваш още днес!

Защо да уча програмиране в СофтУни?

 • Софтуерният университет (СофтУни) предоставя качествено образование, професия и работа за софтуерни инженери и ИТ специалисти, като провежда стотици курсове по програмиране, софтуерни технологии, ИТ курсове и обучения за придобиване на дигитални компетенции
 • Безплатното обучение по "Въведение в програмирането (Programming Basics)" е подходящо за напълно начинаещи, които искат да направят своите първи стъпки в програмирането с език за програмиране по избор (C#, Java, JavaScript, Python, C++). Със СофтУни можете да опитате програмирането безплатно, и ако се запалите и ви хареса при нас, да продължите напред.
 • Освен на софтуерните разработчици, умения по програмиране са необходими и на всеки ИТ специалист. СофтУни предоставя организира безплатен курс за начинаещи в програмирането всеки месец - присъствено и онлайн.

Кои са най-търсените езици за програмиране?

Класацията на езиците за програмиране (източник) според предлагане на работни позиции в България, за които даденият език е водещ, към юни 2019 г. подрежда приблизително езиците за програмиране по следния начин:

Силно търсени езици за програмиране:

 1. JavaScript
 2. C#
 3. Python
 4. Java

Средно търсени езици за програмиране:

 1. C++
 2. Swift
 3. PHP

Слабо търсени езици за програмиране:

 1. Ruby
 2. Objective-C
 3. Go
 4. Perl
 5. C
 6. Други: Scala, Kotlin, Pascal, Delphi, R, assembler, VB.NET, Erlang, Groovy, Haskell, ...

Според проучването (извършено от екип на СофтУни сред 90 фирми от ИТ индустрията), най-търсените езици за програмиране в България (към юни 2018 г.) са: C#JavaJavaScript и Python. Това е причината в СофтУни да се предлагат професии и специализация именно с тези езици.

Започни курс по програмиране безплатно!

Търсиш ли курс по програмиране? Запомни, че с единично обучение по програмиране, курс или урок няма да станеш програмист. Разработката на софтуер е професия, която се учи с години. Затова в СофтУни предлагаме цялостна програма по програмиране, не месец или два "курс програмиране" или просто десет или двадесет уроци по програмиране. При нас се учи сериозно: около 2 години, над 1000 часа, предимно практика и писане на код всеки ден.

В СофтУни вярваме, че всеки има право да пробва дали програмирането му харесва, затова предлагаме безплатен курс по програмиране. Той е първата стъпка от цялостната програма за обучение на програмисти, която продължава 2-3 години и дава всички необходими знания, умения и опит за започване на работа като програмист. Вземи професия "програмист" с езиците C#, Java, JavaScript или Python в СофтУни. При нас става с много учене и не обещаваме да е лесно! Опитай безплатно сега, кандидатствай в СофтУни.

Като първа стъпка към програмирането като професия, ти предлагаме да се включиш в нашето безплатно обучение по програмиране. Опитай този курс за програмисти, за напълно начинаещи, без предишен опит в програмирането. Ако ти хареса, ако усетиш, че програмирането е за теб, продължи напред, избери си език за програмиране (C#, Java, JavaScript, Python или друг) и го направи своя професия.

Кандидатствай за безплатния курс по програмиране в СофтУни и цялостната програма за софтуерни разработчици.

Уроци по програмиране - безплатни видео-уроци, задачи и решения

В днешно време вече книгите за програмиране вече не са на мода. Младите хора учат програмиране от видео-уроци: гледат даден урок, преподавателят им показва някоя техника от програмирането, след това пишат малко код, пробват техниката и решават няколко задачи с нея. Програмирането се учи с практика, с писане на код, с решаване на задачи, с бъркане и поправяне, с допускане на бъгове и дебъгване и така години наред. Ако търсите добър сайт за "уроци програмиране", СофтУни е правилното място.

Нашите уроци по програмиране са безплатни. Вижте учебните курсове от цялостната програма за софтуерни инженери на СофтУни. Те са с отворен лиценз, достъпни за всеки безплатно. Всеки курс по програмиране или софтуерна технология от учебния план на Софтуерния университет се състои от следните активи:

 • Уроци: видео + демонстрации на живо + писане на код в клас + решаване на задачи на живо, с подробни обяснения
 • Лабораторни упражнения: задачи за решаване в клас + постъпково разписани решения, в стил "самоучител" (tutorial), със screenshots и много конкретни инструкции
 • Задачи за упражнения: условия на задачи върху текущия урок + упътвания за решаването им + система за оценяване в реално време (online judge system)

Опитайте програмирането с нашите видео уроци. Това са наистина сериозни и задълбочени курсове и обучения, структурирани в добре обмислен учебен план със съвременни, внимателно разработени уроци по програмиране с много практика. Изберете език за програмиране и технологии сред най-търсените в света: C#, JavaScript, Python, Java.

Къде да намеря курсовете и уроците по програмиране на СофтУни?

 • Прегледайте учебия план на СофтУни: https://softuni.bg/curriculum.
 • Харесайте си курс от поредицата обучения и отворете сайта на курса. Изберете инстанция (издание) на курса - последното или от предходни години.
 • Изберете урок (тема) от курса и кликнете върху нея, за да гледате видео-урока, да разлистите слайдовете от презентацията, да прочетете инструкциите за упражненията в клас и да изтеглите условията на задачите за упражнения.