Linux System Administration - октомври 2014
Loading...
курс

Linux System Administration - октомври 2014

Умения, които ще придобиеш

  • Инсталация и конфигурация на Linux-базирани системи
  • Администрация на Linux базирани системи
  • Инсталация и настройка на основни услуги в Linux
  • Настройка на мрежа
  • Настройка и прекомпилация на ядрото
  • Управление на поправки (patch management)
  • Използване на команден интерпретатор и писане на shell скриптове

Теми

Виж всички теми

Целта на курса "Linux системна администрация" е да се запознаят участниците с основните принципи на Linux базираните операционни системи, каквито са Android и iOS. Ще бъдат представени добри практики при инсталация, конфигурация и поддръжка на основни типове услуги под различни дистрибуции на Linux базирани операционни системи.

В курса ще разгледате: модел на сигурност, който включва потребители, групи, права и сигурност във файловата система. Ще навлезете последователно в основните процеси на работа: първоначално зареждане (boot), използване на команден интерпретатор (bash), мрежа и конфигурация на мрежовите компоненти.

Курсът е насочен към стартиращи в професията "системен администратор" и обръща внимание на инсталация на софтуер и пакетни системи (package managers), конфигуриране на базови системни услуги (syslogd, crond/atd, logrotate, inetd/xinetd, telnet/ssh), настройка и прекомпилация на ядрото, както и управление на поправки (patch management).

По време на Linux курса ще натрупате практически опит и умения за администрация на Linux базирани системи: инсталация и настройка на основни услуги, настройка на мрежа, решаване на проблеми.

Linux курсът е изключително полезен и насочен към тези хора, които искат да разберат, научат или усъвършенстват своите познания по системна и мрежова администрация, както и да научат полезни съвети и техники директно от практическия опит на професионалисти с многогодишен опит в областта.

Курсът завършва с присъствен практически изпит: инсталация на операционна система и конфигурация на мрежа и основни услуги.

Курсът е безплатен. Заплаща се само изпитът накрая, по желание - 50 лв.

За издаване на сертификат за професионална квалификация се изисква:

СофтУни ще осигури достъп до работодатели на всички завършили курса, които са записали поне ниво #1 от учебния план на СофтУни.

Курсът по Linux се провежда в София, в учебна зала Ballistic

Linux System Administration - октомври 2014

Мариян Маринов

Преподавател

Linux System Administration - октомври 2014

Стоян Стоянов

Преподавател

*Моля, докладвайте само грешки в материалите към лекцията. За всякакъв друг тип грешки, свързани със системата, използвайте формата за обратна връзка."

*
*
*