8 интересни факта за интернет, които не знаете

8 интересни факта за интернет, които не знаете

avatar Георги Дуранкиев 2 минути
8 интересни факта за интернет, които не знаете

На фона на всичко, което технологичното развитие от последните два века ни носи, можем да кажем, че интернет е буквално „вчерашен“. Въпреки това, световната мрежа има безброй странности и любопитни страни, които не всеки познава. Запознайте се с 8 интересни факта а интернет, които може и да не познавате толкова добре:

Първото съобщение, предадено в мрежата е “LOG”

Идеята първоначално е била да продължи с „IN” и да стигне до "LOGIN", но технологията за пренос на данни, използвана по това време не е могла да понесе огромния мрежови товар на буквата „G”.

Първата емотикона, използвана някога е „-)“

Кевин Макензи е човекът, отговорен за поставянето на тази все по-силно усъвършенствана традиция в онлайн общуването през 1979. Едва 3 години по-късно, Скот Фaлшман въвежда и по-лицеприятната версия, която използваме и до днес - :-)

Първата web камера е използвана за наблюдение на кафемашина

За да оптимизират времето си, учените от компютърната лаборатория в Cambridge са разработили и внедрили начин да наблюдават статуса на кафемашината си отдалечено – чрез първата web камера.

Файловото споделяне в интернет винаги е било проблем

През 1989, учените от MIT са принудени да свалят една от най-важните си мрежи, след като откриват, че тя поема половината от интернет трафика от САЩ към Канада. А трафикът, от своя страна, се е изразявал изцяло в споделянето на файлове. И до ден днешен, по-голямата част от upstream трафикът онлайн се заема от торенти.

Първата реклама банер и била точно толкова досадна, колкото и днешните

Кампанията на AT&T, именувана “You Will” става пионер в онлайн рекламата, след като получава рекламно място за своя банер, който казва „Някога цъкали ли сте с мишката си тук? – You Will”.

Думата СПАМ идва от консервирана шунка

Може би сте чували за “Spam” консервите, които до ден днешен се консумират във Великобритания. Името на досадната автоматизирана поща, което познаваме днес, обаче, идва от комедиен скеч, който е посветен на викинги, които обожават Spam.

Легенда разказва, че успехът на Amazon се дължи на чиста случайност

Няма начин да не сте чували за Amazon – гигант в онлайн търговията и една от най-големите компании днес. Въпреки, че не е научно обосновано, има предположение, че успехът на техния уебсайт се дължи на това, че преди Google, Yahoo (най-използваната търсачка тогава) е показвала имената на индексираните онлайн директории в азбучен ред.

Интернет е просто една огромна компютърна мрежа, с която можете лесно да се запознаете

А вие можете да се запознаете с тайните и като опознаете основите на компютърните мрежи чрез новото ни обучение „Computer Networking Fundamentals - април 2017”. То е подходящо за напълно начинаещи, които искат да нaдградят уменията си и да се сблъскат с практически примери за работата с хардуера и софтуера, които правят интернет реалност.

Запишете се още днес, до началото на курса остават броени дни!