Loading...

"Атмосферата в Софтуерния университет е страхотна, надмина очакванията ми!"

avatar Соня Аврамова 3 минути
"Атмосферата в Софтуерния университет е страхотна, надмина очакванията ми!"

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Записах се в присъствена форма на обучение, за да усетя духа в университета и да се обградя от нова среда." Кой курсове счита за най-полезни Дончо и как се е запалил по програмирането, не пропускайте да прочетете от следващите редове!

Здравей, Дончо! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте, читатели! През ноември 2015 г. започнах в Софтуерния университет с началния курс Programming Basics. Бях решен да науча модерното програмиране от по-високо ниво и да получа самочувствие като запълня пропуските в програмирането, които имах. Точно бях във фазата “ловец” на курсове. Един след друг записвах най-различни, като например фотография, уроци по китара, бази данни на Oracle, CMS системи. Тази енергия ме накара да напусна тогавашната ми работа, като C++ програмист и да инвестирам спестените си пари във време за индивидуално надграждане. За щастие, не се ориентирах към намиране на нова работа, а просто записвах курсове, поглъщах знания и се радвах на свободата.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Майка ми ме запали от малък. Тя сега работи като IT хелп-деск и винаги когато е пред компютър се занимава с голям интерес и разбиране. Програмирал съм на C, C++, Java, C#, PHP, JS, стария Pascal, Delphi. От тях по-модерните, на по-високо ниво, типизирани, са ми най-приятни за ползване. За сега това е C#.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Честно да кажа от полза ми е всеки един курс. Както началните умения по ООП, структури от данни, алгоритми, бази данни, така и front-end уменията. Дори и Java-та, която случайно ми се набърка в програмата. Все пак най-полезни бяха първите курсове, където се срещаш с едни много зарибени и знаещи колеги, които ти приповдигат желанието за учене. Преподавателите Ивайло Кенов и Атанас Русенов страшно много ме запалиха.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Бях чувал за Светлин Наков и знаех, че има много добри отзиви за него. Знаех, че е издал безплатна книга по програмиране, което много ме впечатли! Информацията на български преди беше още по-оскъдна. Атмосферата също беше страхотна, надмина очакванията ми!

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Записах присъствена форма на обучение, защото имах време. Исках да усетя духа в университета и да се обградя от нова среда.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Трудности имаше постоянно. Всяка задача за упражнение, всеки изпит и екипен проект изискваха много време и внимание. Но най-трудно стана, когато започнах работа след първата година и нямах достатъчно време за подготовка. Също и когато записвах по два курса едновременно, макар и да не бях на работа. Но това не трябва да се прави, освен ако не искаш да препускаш из материала. Тогава получих и най-слабите си оценки. :)

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Има повече мъже програмисти, но все пак видях и много добри програмистки. ;) Факт е, че представителите на двата пола мислим различно, но според мен еднакво бързо можем да достигнем до правилното решение.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Научих добри практики в правенето на CV, играх airsoft и други отборни игри. Често се организират странични занимания.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Дипломата получих скоро. Смятам, че работодателите гледат по друг начин, когато си завършил, а не само си започнал университет. Определено обучението ми помогна. Знаех защо уча всеки курс, какво искам да усвоя, за разлика от обучението ми в ТУ-София. Работодателят гледа с добро око на получените квалификации, но не се доверява само на документа, а проверява задължително и конкретните знания.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Тази година направих 5 години в IT сферата. Много неща ми се изясняваха с времето и се чувствам по-уверен.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Софтуерният университет, от опит го казвам, е чудесно място за усвояване на програмирането! Лекциите са добре адаптирани, практически насочени, не натоварват излишно с теория. Надгражда се постоянно, всеки ден трябва да се учи по нещо и това се превръща в забавление. Но естествено, на който не му е забавно, не се кефи, когато търси и намира решения, по-добре да не продължава, защото това заема голяма част от времето на програмиста.


За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.