Loading...

Няколко интересни факта за С#, които (може би) не знаете

avatar Георги Кацаров 2 минути
Няколко интересни факта за С#, които (може би) не знаете

Всеки език има своите особености, дори когато говорим за програмни езици, които могат да изпълняват едни и същи задачи. Ето кои са най-важните неща, които трябва да знаете за езика C# (Си Шарп).

В началото се е казвал COOL
В началото на своят житейски път, езикът е бил именуван COOL. Това, разбира се, е абревиатура, която означава „C-like Object Oriented Language“. Идеята е била от една страна да има запомнящо се име, а от друга – да подчертава близостта с програмния езикС“. При опитите за регистрация възникват легални пречки, езика да бъде регистриран по този начин и това налага да се потърси ново име за езика. Предложени са имена като e-C, Safe C, C-square, C-cube, C-prime, C-star, Cesium, но нито едно от тях не се харесва на Андерс Хейлберг /ръководителя на екипа, който разработва езика/.

А как всъщност се е сдобил с името С#?
Ако сте запознати с музикалната теория, то лесно можете да разчетете името на езика като “До диез”, тъй като в музиката, нотата „До“ се обозначава с латинската буква „С“, а хаштаг символа се нарича „Диез“. В известна степен има малко музикална логика, залегнала в името на езика. Тъй като диеза е символ, който повишава височината на тона с половин тон, идеята е била да се подчертае надграждащата роля на езика, спрямо езика „С“ и другите сходни езици. В случая обаче значението е двойно, тъй като освен музикалната интерпретация има и такава в програмирането, където също така с „#“ се обозначават четири плюса (++++), като по този начин индиректно се намеква, че С# надгражда С++ до С++++.

Подходящ за начинаещи
C# е програмен език от високо ниво, което го прави изключително подходящ за начинаещи. Какво означава „Високо ниво“? Това означава, че не се занимавате с настройване на системата, не се занимавате с това как вашето приложение, което пишете взаимодейства с нейната памет, каква и колко памет трябва да се заделят за отделните функции и т.н. Тоест вие сте изцяло концентрирани върху кода, който пишете.

C# е един от най-популярните езици
Един от най-популярните методи за измерване на популярността на даден програмен език е чрез индексът TIOBE. Там всеки месец можете да видите колко са популярни различните програмни езици един спрямо друг, съпоставени по няколко критерия и съпоставени спрямо предходни периоди. C# успешно се задържа в топ 5 на най-популярните програмни езици целогодишно. Това означава, че е търсен език в IT сферата и има търсене за кадри с познания по C#.

Ако и вие искате да придобиете умения по един от най-популярните програмни езици в световен мащаб – не чакайте, а запишете безплатния курс “Programming basics with C#”, който започва февруари месец още сега, като кликнете ТУК!