Loading...

Интервю с Ивайло Кенов: "Харесва ми да споделям знанията си и да виждам как хората стават все по-добри благодарение на мен и моите лекции."

avatar Георги Кацаров 3 минути
Интервю с Ивайло Кенов: "Харесва ми да споделям знанията си и да виждам как хората стават все по-добри благодарение на мен и моите лекции."

Представяме ви Ивайло Кенов – старши технологичен трейнър в Софтуерния университет, а съвсем скоро и Chief Technical Officer. Ето какво споделя той за преподаването в Софтуерния университет и за програмния език C#:

Здравей, Иво. Въпреки, че си давал интервюта вече няколко пъти все пак би ли се представил за читателите, които не те познават?
Здравейте, казвам се Ивайло Кенов, на 28 години съм. В Софтуерния университет съм Senior Technical Trainer, а от следващия месец – Chief Technical Officer.

Кое те привлече към програмирането?
- Към програмирането ме привлякоха логическите задачки, непрекъснатото учене и потенциалното кариерно развитие. Неограничените възможности също са една добра мотивация да се научиш да пишеш код. Всяка една индустрия има нужда от автоматизация под една или друга форма и софтуерните инженери имат пълната свобода да изберат професионалния си път.

Какви програмни езици/технологии владееш?
- Силата ми е в C# и .NET като владея на много добро ниво и JavaScript. Любимата ми технология на този етап е ASP.NET Core. Влязла ми е в сърцето и все още чакам да се появи подходящ заместник. :) Разбира се, като технологичен трейнър от половин десетилетие - налагало ми се е да се сблъсквам с още много програмни езици - C++, Java, PHP, Go, Python, TypeScript и др.

Какво те вдъхновява да преподаваш?
- Харесва ми да споделям знанията си и да виждам как хората стават все по-добри благодарение на мен и моите лекции. Радвам се, че давам началната искра в кариерното развитие на студентите, мотивирайки ги да се учат на модерни програмни езици. Приятно е да наблюдаваш успешни истории, стартирани и вдъхновени от теб самия. Като страничен бонус - докато преподаваш, намираш доживотни приятели, а те са най-ценният ресурс. :)

Виждаш ли резултат от своята преподавателска дейност – дали има промяна в хората
- Отговорът тук малко ще съвпада с този от предишния въпрос.

С какво С# превъзхожда „конкурентните“ програмни езици?
- Никога не съм харесвал сравняването на програмните езици, защото всеки един от тях си има плюсове, минуси и приложение в определени ситуации. Според мен човек трябва да разгледа няколко различни варианта и да избере този, който му допада най-много и с който се чувства “в свои води”. Няма добри и лоши езици. Аз програмирам основно със C#, защото ми харесва средата за разработка и големият набор от инструменти, които мога да използвам, за да се чувствам максимално продуктивен.

Какви са възможностите за реализация със С# на българския пазар на труда в момента?
- C# е достатъчно популярен език и смятам, че всеки който инвестира достатъчно време, за да навлезе в детайлите около него, ще успее да намери един добър старт на кариерата си.

Подходящ ли е C# за начинаещи?
- Напълно. На мен лично това ми беше първият език и чрез него успях да навляза във фундаменталните знания, свързани с програмирането. Езикът е четим, има ясен синтаксис, очаквано поведение и те пази от често срещаните грешки, които правят начинаещите. Допълнително - Visual Studio е много добър инструмент, с който бързо се свиква.

Какви умения трябва да придобие човек за да може да бъде конкурентен като С# developer на пазара на труда в България?
- За да бъде подходящ кадър за Junior C# Developer, човек трябва да научи добре основните програмни конструкции в езика, да е запознат с базовите структури от данни и алгоритмите свързани с тях и да владее концепциите в обектно-ориентираното програмиране. Един много добър бонус към тези фундаментални знания са бази данни и сървърно програмиране със SQL Server, Entity Framework и ASP.NET.

Програмата на Софтуерния университет осигурява ли необходимите знания за придобиването на тази квалификация?
- Да, програмата на Софтуерния университет осигурява предостатъчно знания, за да успее един напълно начинаещ да се квалифицира за пазара на труда. Освен теоретичните лекции, студентите решават немалко практически задачи, упражнения и проекти, което затвърдява техните умения и ги прави добри кандидати за junior developer позициите.