Loading...

Говорите ли Python?

avatar Георги Дуранкиев 2 минути
Говорите ли Python?

Не, не става въпрос за змийския език от Хари Потър, а един от най-широко приложимите програмни езици, които човечеството познава днес. Python е език, който е еднакво сух и пълен със сложни абстракции и същевременно – език с много характер, ако може така да се изразя. От хумористични препратки към комедийната трупа Monty Python (откъдето езикът взима името си) до провъзгласяването на създателя му - Гуидо ван Росум за „добронамерен пожизнен диктатор“ на Python средата, този програмен език е изпълнен с малки особености и весели факти, с които можете да се запознавате всеки ден.

Това не е най-силното му предимство обаче. Това е език, с който можете да осъществите сложни физични симулации, но също и да реализирате своя собствена игра. С него можете да стигнете лесно до „мозъците“ на машините, но и до сърцата на хората (и обратното). За това няма да ви помогнат само хилядите часове пред монитора, а и огромната общност, невъобразимо богатия набор от готови библиотеки (наричани модули) и безкрайни томове литература, ако сте един от тези хора.

За много хора Python е първият досег до запленяващия свят на софтуерната разработка. Главната причина за това е, че самата философия на езика не набляга върху назубрянето на сложни синтактични особености и настройката на капризна среда за разработка и компилатор. Може да се захванете дори само за ден и да научите неща, които ще бъдат безценни за вас ако решите да продължите с програмирането.

Какво друго ще ви позволи да направите, обаче?

Всичко сме чували и знаем за безкрайното повтаряне на думи като „работа“, „стаж“ и други скучни неща, но защо не се позабавляваме веднъж?

Някога искало ли ви се е да поръчвате пица само с натискането на бутонPiePal и Python могат.

Искате ли да автоматизирате щорите си, да поговорите с растенията си или да пускате душа с песен? Трябват ви само Raspberry Pi, Python и всичката лудост, която ви е довела до това решение.

Мечтаете ли да програмирате изкуствен интелект, да направите собствен приятел, който никога няма да ви откаже вечерната бира пред телевизора? Е, може би сте стигнали прекалено далеч, за да успеете само с този език, но е прекрасен начин да започнете!

Както виждате, няма нищо, което да ви попречи да превърнете програмирането с този език не само в работа, но и в начин на живот! Шегата настрана, няма съмнение, че нещата, които можете да свършите с Python може да направите и с редица други езици. Няма равен, обаче, когато стане въпрос за лесното му приложение във всякакви видове проекти и не случайно е универсален избор за въвеждащ език. За огромен брой професионалисти е и част от ежедневието – било то в YouTube, Google, Reddit и Dropbox или в офиса на поредния луд учен, професионалното приложение на езика е също толкова силно, колкото и забавното.

Дори и да преминете към други технологии и езици, Python е безценно умение, което не само ще ви покаже истинското лице на програмирането като призвание, но и ще постави една силна основа на концепциите, които ще използвате за в бъдеще.

Можете да направите своите първи стъпки още сега с новия ни безплатен курс по „Python 3 Programming – юли 2016“. Обучението ще стартира от 14-ти юли и ще продължи до 21-ви август. В срок от 11 седмици, лекторът Борис Червенков (експерт с над 20 години опит) ще ви преведе през всички вълнуващи теми от разработката с езика – от особеностите и до това как тя може да ви бъде полезна в ежедневен и професионален аспект!