Loading...

Иван Аржентински за ползите и особеностите на ERP системите в днешно време

avatar Георги Дуранкиев 3 минути
Иван Аржентински за ползите и особеностите на ERP системите в днешно време

ERP системите навлизат с все по-ускорени темпове в бизнеси от всеки сектор на индустрията, a причините за желаната промяна са много. Във връзка с това, ние попитахме Иван Аржентински – основател и управляващ сътрудник на ERP България – няколко въпроса относно ползите и особеностите на внедряване на система за управление на ресурсите. Като експерт с дългогодишен опит както в управлението на корпоративни ресурси, така и в софтуерната разработка, той отговори в детайли на всеки един от тях.

Кое е най-ценното предимство на внедряването на ERP система ?

Предимствата на ERP (Enterprise Resource Planning) системите са толкова големи, че те неведнъж са се оказвали определящи за успеха на една компания и отличаването й от конкуренцията. Причината е, че автоматизираното управление на корпоративните ресурси и бизнес процесите влияе на практика на всички аспекти от дейността. Работата на екипите се оптимизира, обслужването на клиентите става по-качествено, намаляват наличностите, задържани ненужно в склада, а мениджмънтът получава много по-пълна картина на бизнеса.

Какви са особеностите на управлението с ERP софтуер спрямо "стария" начин?

След внедряването на ERP система в една компания веднага си проличават процесите и звената, при които има забавяне или проблеми. Също така всички оторизирани служители получават много по-цялостно знание за процесите, свързани с тяхната работа.

Представете си например, че влизате в софийския шоурум на производител на мебели, за да си купите нова холна гарнитура. Избирате си продукт от каталога и служителят проверява наличността. Ако компанията разполага с ERP, дори този продукт да е излязъл преди час от производствения цех примерно във Варна, той вече ще е видим като наличен артикул на екрана на служителя и вие ще можете да го поръчате. Това съответно ще генерира фактура и различни счетоводни документи, които ще са видими за счетоводния отдел, а служителите във варненския склад ще получат автоматично поръчката и ще натоварят новата ви холна гарнитура, за да бъде доставена в София.

Кои процеси търпят най-силна оптимизация при използването на ERP?

ERP системата оптимизира почти всички процеси във фирмата – от управлението на производството и доставките, през складовите наличности, продажбите, маркетинга, управлението на екипите, счетоводството и финансите.

Какво могат да очакват малките и средно големите предприятия от внедряването на ERP система (ресурси, време за възвръщане на инвестицията)?

Дълги години се смяташе, че ERP системите са по джоба единствено на големите компании, а внедряването на такива решения в малките организации е безсмислено. През последните десетина години обаче това разбиране се промени. Едната ключова причина за това е налагането на “startup” културата и появата на все повече малки фирми, които имат ясен план за своето бъдещо разширяване и се нуждаят от гъвкави, скалируеми решения, които да обезпечат развитието им. Успоредно с това на пазара се наложиха и нов тип онлайн - базирани ERP решения, които са много по-достъпни като цена и позволяват на една малка или стартираща фирма да се възползва от пълния потенциал на ERP системите.

Кои видове бизнес имат най-голяма нужда от ERP?

Всяка компания, без значение колко е голяма и в кой икономически сегмент оперира, може да получи големи предимства от използването на такава система. Сред първите браншове, които започнаха да внедряват ERP решения у нас преди години, бяха производствените предприятия, търговските вериги, както и големите ютилити оператори.

Какво може да ни кажете за развитието на ERP системите в бъдеще?

Развитието на системите за управление на бизнеса се преплита с това на някои други перспективни ИТ сектори. Днес наблюдаваме оптимизирането на ERP решенията за смартфони и таблети, а през следващите години очакваме тяхното интегриране и с редица платформи за Internet of Things (Интернет на нещата). Това означава, че в бъдеще ERP системите ще се превърнат в централни хъбове, които ще получават информация с огромен брой устройства и платформи. Кой знае, вероятно не е далеч времето, когато хладилникът у дома ще може да се свърже с ERP системата на търговската верига и да й поръча автоматично покупките, които са ни нужни.

Ако желаете да научите повече за ERP системите или да внедрите така в собствения си бизнес, то вие може да се запознаете с цялостния процес, както и много други подробности директно от експертите в бранша, включително и Иван Аржентински. Станете част от новото ни ускорено обучение „Основи на ERP – юли 2016“! То е насочено към ръководители на предприятия, анализатори на бизнес проекти, мениджъри на софтуерни компании и за всеки, който желае да разшири своите познания. Курсът започва на 2-ри юли и ще се провежда всяка събота и неделя. Можете да заявите своето участие от тук.