Loading...

Личностните умения на един добър системен администратор

avatar Георги Дуранкиев 2 минути
Личностните умения на един добър системен администратор

За разлика от това, което сте виждали в десетки филми, чували във вицове и виждали в забавни постове из интернет, днешните системни администратори не съскат срещу слънчевата светлина от най-тъмния ъгъл на офиса, който обитават. Нуждите на модерния бизнес влияят на всяко едно звено в една компания, което означава, че техническите умения и сертификацията вече не са всичко, нужно за успеха на един администриращ екип.

Това, което днешната работна среда изисква от един системен администратор не се изчерпва с многозначното взиране в низ от интересно изглеждащи знаци на екрана, както би предположил средностатистическия човек. Изискват се и добре оформени личностни умения, най-ценните от които искаме да ви представим тук.

5. Отзивчивост

Нещата в една съвременна компания се случват прекалено бързо, за да може един администратор да си позволи да забравя, забавя отговорите си и изобщо да посреща проблемите, с които го обстрелват от други отдели по неадекватен начин.

4. Умение за работа в отбор

Работата като системен администратор може да ви сблъска с най-различни екипи, някои от които се различават коренно от това, с което сте свикнали, по начина си на работа. Способността да се сработвате добре с най-различни екипи и да сте добър отборен играч във своя ще ви даде огромно предимство.

3. Уважение

Всички сме се сблъсквали с „онзи тип“ човек, най-често известен с надменното си отношение спрямо хора с по-малко технически познания. Не винаги това, че хората не подхождат към технически проблем по различен от вашия начин означава, че грешат. Уважението към колегите ви и техните умения е незаменимо качество.

2. Гъвкавост

Технологиите, и като хардуер, и като софтуер, с които ще трябва да работите се променят все по-бързо. Това, което не трябва да се променя е вашата готовност да ги разучите и внедрите в работния си процес ако това ще ви донесе полза.

1. Комуникационни умения

Да се върнем към началото – отдавна отминали са дните, в които един системен администратор прекарва цялото си време, комуникирайки единствено с машини. Комуникационните умения са ключови за успешната кариера, независимо каква е тя. Това важи и за системната администрация без значение дали ще е за това да оправдаете максимално ефективно  мотивите си за нужна промяна, нужда от разширен бюджет или за това да обясните точно къде е този „облак“, който съхранява файловете на всички.

Личностните умения са това, което различава професията от призванието, а всичко останало можете да научите от новия ни курс „Практическа системна администрация за Windows - юни 2016“. Обучението ще стартира на 23-ти юни и ще се провежда всеки четвъртък от 19:00, а негов лектор ще бъде Венцислав Братухчев – експерт с над 20 години опит в областта.