Loading...

Още няколко забавни Linux команди

avatar Румен Янев 2 минути
Още няколко забавни Linux команди

Преди доста време ти бяхме споделили няколко весели команди, с които можеш да разнообразиш сериозната си работа в операционната система Linux. За щастие, създателите далеч не са се ограничили само с тези команди, а напротив – погрижили са се вкарат доста „великденски яйца“, които просто няма как да подминеш. Преди началото на предстоящия курс Linux System Administration Advanced реших да подбера още няколко забавни команди, които да покажеш на колегите си, преди да се впуснете в сериозните знания.

rev

Красотата често се намира в най-простите неща. В случая, командата просто обръща текста ти наобратно. Ако си мислиш, че това не е вълнуващо, просто те каня да разгледаш чатовете ми с приятели в последния час. .онвабаз е атсоД

yes

Да, командата е „да“. Тя просто изписва зададеният от теб текст отново и отново докато не го спреш с Ctrl+C. Звучи доста безсмислено, но много специфични случаи на тестване, може да бъде използвана за генериране на голям обем текст за кратко време.

xeyes

Xeyes е графична програма, която можеш да стартираш с помощта на командния ред, и която ще накара две очи да се появят на екрана ти и да следят курсора на мишката ти. Просто опитай и ще разбереш за какво говоря.

aafire

За всички, които някога са казвали, че им иде да подпалят цялата система, могат да започнат с конзолата с помощта на тази команда. Може и да я ползваш и като фон на романтична вечеря…

Star Wars

Ще завърша с любимата си команда - telnet towel.blinkenlights.nl. Това не е точно команда, а по-скоро текстова анимация, която се излъчва онлайн и която достъпваш с помощта на конзолата. Ако си прекарал прекалено много време на работа и имаш нужда от да разпуснеш с един от най-великите филми за всички времена, това е командата за теб.

Надявам се тези няколко забавни команди са развеселили деня ти и са ти напомнили, че зад абсолютно всяка програма стои екип от хора точно като теб и мен, които в края на деня просто обичат да се забавляват и намират уникални начини да го правят. А ако си готов за следващата си стъпка по пътя за системен администратор с Linux, то не се колебай да се запишеш за Linux System Administration Advanced. Той е подходящ за хора с базови познания и опит в администрирането на Linux системи, които искат да разширят и задълбочат познанията си в това направление. По време на обучението ще разбереш как се изграждат и управляват решения при виртуализация, клъстери, автоматизации, решения за контейнеризация и още. Занятията започват на 3 септември, побързай и се запиши сега!