Loading...

Виктор Костадинов: "За мен истинската стойност на Excel се крие в лекотата, с която се извършва всяка операция"

avatar Георги Кацаров 3 минути
Виктор Костадинов: "За мен истинската стойност на Excel се крие в лекотата, с която се извършва всяка операция"

Казвам се Виктор Костадинов и съм ръководител на R&D звеното към Образователния отдел в СофтУни. Занимавам се с мениджмънт в образованието от малко повече от 2 години, започвайки като ръководител на екип, а след това – директор на Образователния отдел. Първоначално, основната ми дейност беше свързана с организация и провеждане на обученията, но изграждайки и разраствайки екипа, фокусът ми бързо се премести към планиране и ръководене на процеса, което е тясно свързано с работа с голямо количество данни.

Ексел - какво представлява като инструмент?

MS Excel е редактор за електронни таблици, включващ вградени изчисления, диаграми, анализ на данни и разнообразни видове автоматизация на работата. Използвайки го основно да съхраняваме данни в табличен вид, като например финансова информация, календарни графици или различни видове списъци, получаваме всички удобства, които едно дигитално решение може да ни предложи пред хартиеното, а именно възможността да правим промени лесно, да съхраняваме удобно и да споделяме за секунди.

Ако решим да се възползваме от останалите функции на софтуера обаче, можем да изпитаме огромно увеличение в продуктивността, не само заради автоматизацията на дейностите, но и заради бързината, с която можем да трансформираме данните според нашите нужди и да валидираме резултата.

Защо ексел е изключително важен за бизнеса?

Ще оставя настрана очевидните предимства на това да използваме специализиран софтуер за нашите нужди, който е способен да извършва всякакви тежки изчисления автоматично и без усилие. За мен истинската стойност на Excel се крие в лекотата, с която се извършва всяка операция и възможностите за анализиране на данните под различен ъгъл.

Като човек, чиито отговорности касаят вземане на решения, които биха повлияли на резултатите на целия екип, едно от основните неща, които съм осъзнал е, че много често ефективността на решенията не зависи само от това колко са добри те, но и от това колко време ни отнема да достигнем до тях. Разполагайки с информация, оформена по подходящ начин, който да изтъкне важните тенденции, може да ни помогне много по-навременно да направим правилните изводи и да вземем ефективно решение за успеха на организацията. Разполагайки с нужните технически умения да боравим с Excel за да обработим данните, гарантира до голяма степен, че няма да се налага да губим време в случайни догадки и ръчно изчисление на безброй стойности, а ще можем да се фокусираме само върху важните детайли.

Какво предстои студентите да научат в курса?

Excel предлага впечатляващ набор от инструменти, за това ще се фокусираме върху най-често използваните и най-полезните функции. Обучението ще заложи на практически демонстрации на операциите, съчетани с подробни насоки и съвети за работа, които да ни помогнат да спестим време и усилия. Всяко занятие ще включва и задания за практически задачи, които може да изпълните сами, или с помощта на лектора.

Тъй като първият курс от модула е предназначен за начинаещи, в началото ще отделим време да се научим да боравим комфортно със самата програма и особеностите на интерфейса – къде се намират най-важните менюта и как да извършваме най-често използваните операции. След това без да губим време последователно ще преминем през различни аспекти на работата с Excel, като придобитите умения ще ни позволят първо да въвеждаме и оформяме ефективно данните, след това да насочваме софтуер сам да извършва нужните изчисления и текстообработка и не на последно място – да форматираме информацията, да я пазим в изчистен вид и да я подготвим за печат на хартиен носител.

Ако искате и вие да развиете своите умения с една от програмите, уменията за работа с която са необходими, било то за работа както в частния, така и в държавния сектор – запишете се още днес за модула „Microsoft Excel - октомври 2019“. Не пропускайте тази възможност!