Loading...

Какво представлява модула "Computer Networking"?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Какво представлява модула "Computer Networking"?

Разкажи ни за себе си – с какво се занимаваш, как избра тази сфера, какво си учил и какви са по-интересните проекти, върху които си работил.

Преди повече от десет години, когато работех предимно по технически проекти, ми предложиха да започна да водя и обучения. Тогава осъзнах, че това е нещото, което едновременно ме изкарва от комфортната ми зона, но и ми дава голямо удовлетворение и силен стимул за развитие. Оттогава насам съм се занимавал с различни технологии, като винаги съм редувал чисто техническите занимания по проекти с воденето на курсове - както официални такива, така и специфични (за различни клиенти) обучения, уъркшопи и уебинари. Работил съм с различни системи и съм сертифициран преподавател с разностранни индустриални сертификати (Microsoft, Cisco, HPE, Aruba и др.)

Сподели с нас повече за обучението. През какво ще преминат участниците и какви умения ще придобият?

Курсовете за компютърни мрежи в Софтуерния Университет са “Computer Networking Fundamentals” и “Computer Networking Advanced”.

“Computer Networking Fundamentals” курсът ще ви въведе в компютърните мрежи, ще ви запознае с фундаментални принципи и ще ви разкрие детайли за тяхното функциониране. Ще започне с основни понятия и концепции и постепенно ще задълбочи в различни видове протоколи и мрежови услуги - ще разберете защо те са нужни и как работят.

Курсът “Computer Networking Advanced” има за цел не само да затвърди и надгради познанията ви по компютърни мрежи с много по-задълбочен поглед върху протоколите и технологиите, но и да ви въведе в съвременните концепции за мрежова виртуализация и софтуерно дефинирани мрежи (SDN). С първите няколко теми ще задълбочим и разширим познанията си по switching, routing, резервираност на мрежовите услуги, автентикация и много други, а после постепенно ще преминем към най-новите и горещи теми за виртуализация – както на мрежови устройства, така и на мрежови услуги.

Едно от големите предимства на тези обучения е, че те не се концентрират върху един производител (например само Cisco), а вместо това се фокусират върху индустриални стандарти и отворени протоколи, поддържани от различни производители.

Какви знания трябва да имат курсистите, за да се включат?

Курсът “Computer Networking Fundamentals” е подходящ за напълно начинаещи, както и за всички, които имат някакви базови познания и умения, но искат да ги надградят и да придобият една стабилна основа по компютърни мрежи. Необходимо е да имате познания по (технически) английски, тъй като слайдовете и документите ще са на английски. Самите занятия ще се провеждат на български език.

Участниците в курса “Computer Networking Advanced” трябва да са преминали през “Computer Networking Fundamentals” обучението или да притежават аналогично ниво на знания и умения. Отново, необходимо за кандидатстващите е да имат познания по (технически) английски, тъй като слайдовете и документите ще са на английски. Самите презентации ще се провеждат на български език.

Ще работите ли върху практически проекти и задачи?

Всеки модул е съпроводен с много демонстрации и упражнения (документирани във формата “Lab guide”), благодарение на които ще придобиете умения по конфигуриране и настройка както на виртуални, така и на физически мрежови устройства.

Как ще могат да приложат наученото курсистите от обучението? Ще могат ли да стартират работа, благодарение на знанията, придобити по време на учебните занятия?

Курсистите могат да започнат да прилагат придобитите знания и умения веднага след завършване на обученията. Обратната връзка от досегашни курсисти показва, че обученията са помогнали на много от тях да започнат работа в сферата на компютърните мрежи. Благодарение на партньорството на курса с NET1, много от преминалите обученията започнаха стаж и работа в компанията.