Loading...

Иван Иванов: "Влюбих се в Java от пръв поглед"

avatar Екатерина Темелкова 2 минути
Иван Иванов: "Влюбих се в Java от пръв поглед"

Знаете ли, че Java е в топ 3 на най-търсените технологии в софтуерната индустрия в Българиия? Какво трябва да знаем за технологията, използвана от над 9 милиона софтуерни специалисти в света, разказва Иван Иванов, част от трейнърския екип на СофтУни и ръководител на Programming Basics модула. Ето какво го попитахме:

- Какво е програмирането за теб?
- Ако трябва да го опиша с една дума – състезание. Имаш начало и правиш всичко възможно да достигнеш до финала. Лесно бих го оприличил с хоби или дори страст. Една неизменна част от ежедневието ми, както в професионален, така и в личен план.

- Защо препоръчваш Java като подходяща технология за начинаещи?
- Аз започнах своето образование в СофтУни със C#. По стечение на обстоятелствата се наложи да се сблъскам с Java. Това, така да се каже, бе любов от пръв поглед. Имах щастието да участвам в няколко професионални проекта с Java и това допълнително засили усещането ми, че Java е добър език за начинаещи. Java е език, който е изграден върху маса правила т.нар (JSR – “Java Specification Requests”). При изучаването му, бъдещият програмист се научава на една строга „дисциплина“, която сама по себе си полага силни основи за бъдещото му развитие. В днешно време няма как да се разчита само на една технология и именно Java като основна такава позволява лесно да се усвоят нови езици и парадигми.

- Какъв е твоя съвет към всички курсисти, на които им предстои да направят своя избор в професионалните направления на Софтуерния университет?
- Най – важното е да им доставя удоволствие. Изборът им не трябва да се влияе от странични фактори като лектори, приятели, заплащане и т.н. С технологията която са избрали, ще прекарват по – голямата част от денонощието си и ще градят своята IT кариера. В момента, в който направят избора си, не трябва да се ограничават по никакъв начин само със знанията, които лекторите им дават. СофтУни полага едни здрави основи от знания, но и най-важното е, че насочва как да се изучава нова технология. Тук от студентите се изисква само да се възползват от наученото.

- Как да стана най-добрият Java Developer?
- Много интересен въпрос. Не мисля, че има точен отговор. Мога като съвет да дам  – постоянство. В момента, в който изберем Java като основен инструмент за натрупването на необходимите знания, трябва всеки програмист да не спира да „дълбае“ в езика. Всеки ден трябва да се стреми да научи нещо ново. Аз винаги съм си повтарял, че няма проблем който да не може да се реши с Java. Това ме е подтиквало да разучавам нови методи и платформи. А света на Java е необятен и всеки, който иска да научи нещо повече, може и има от къде.

Ако искате да се докоснете до една от най-популярните технологии, можете да направите своя избор от програмата ни по Софтуерно инженерство до 4-ти септември!