Loading...

Опитът на Християн Христов с JavaScript

avatar Анелия Терзиева 2 минути
Опитът на Християн Христов  с JavaScript

Кажи ни малко повече за себе си.

Казвам се Християн, по образование съм икономист но преди около две години прецених, че икономическите дисциплини, не са ми достатъчно интересни, защото не ми предоставят предизвикателствата, от които имам нужда в професионалното си развитие. За това реших да потърся друга сфера, в която да се развивам. По това време тъкмо бяха започнали да нашумяват най-различни софтуерни академии, всяка с по-привлекателен слоган от предходната, затова след подробно проучване направих своя избор да започна приключението наречено програмиране в СофтУни. Сега съм курсист и асистент в същата тази академия, в свободното си време обичам да чета публикации на технологична тематика, както и да разпускам с приятели.

JavaScript подходящ ли е за начинаещи?

Според мен изучването на JavaScript е страхотен избор, както за начинаещи, така и за по-опитни програмисти, искащи да се занимават или занимаващи се с Web разработка, поради няколко причини:

Първата е че с JavaScript е възможно много лесно и бързо да се научиш да създаваш малки сайтове и апликации, което според мен, е много готино за един начинаещ програмист, защото това му дава възможността той да осъзнае приложимостта на материала, който изучава, моментално, което при други технологии и езици не е толкова лесно.

Втората е, че няма Web Developer, на който да не му се налага да използва JavaScript под една или друга форма ежедненевно, затова съм на мнение, че всеки занимаващ се с Web разработка е длъжен да обърне по-сериозно внимание на езика, за да разбира напълно как функционират приложенията, в чието създаване участва, което респективно ще доведе до писане на по-качествен код и по-оптимизирани апликейшъни.

Трето JavaScript е изключително лесен за използване, единствените две неща, които са необходимост за разработка, са текстов редактор, за писане на код и Web Browser, който да го изпълни. Според мен това е огромен плюс особено за начинаещите, защото това им дава възможност да се концентрират върху писането на код и ученето от първия урок, като им се спестяват часовете ровене в интернет само, за да си настроят среда за разработка.

Четвърто JavaScript общността е много голяма и силно развита, постоянно бълва информация за езика, демо материали, наръчници и всякакви други публикации, което за начинаещите предоставя една огромна база от информация, от която да черпят знания.

Какво е бъдещето на технологията?

Към момента JavaScript е единственият native език за браузърите, това комбинирано с факта, че броят на сайтовете в глобален план има тенденция да расте, ни гарантира че още дълги години JavaScript технологията ще бъде лидер на пазара, друг фактор, който чертае светло бъдеще за езика е, че последните години той търпи бурно и незатихващо развитие, което се дължи на изградената общност, подкрепяна и от технологични гиганти (като Google Facebook и др), която не само работи за оптимизиране на езика, като технология, но и постоянно разширява функционалността му. Пример за това е NodeJS , който ни предсотавя възможността с чист JavaScript да изграждаме back-end частта на нашите приложения, друг пример е Electron, с чиято помощ можем да създаваме Desktop приложения, има още много примери за библиотеки или инструменти, създадени от общността за нея самата, което е най-сигурният признак, че езика има светло бъдеще.

Какъв е твоя съвет към всички курсисти, на които им предстои да направят своя избор в професионалните направления на Софтуерния университет?

Когато избирате технология за изучване, първото и най-важно нещо е, че езикът няма значение, но все пак, ако искате да пишете на нещо, което е сравнително лесно и интуитивно за писане и разбиране, ако искате да разработвате с най-популярната технология в момента (поне според GitHub), ако искате само с един език да можете да вдигате приложения и да се присъедините към една невероятна общност, то JavaScript е езикът подходящ за вас.