Loading...

Мартин Ангелов - започнах от нулата и в момента работя в сферата на програмирането

avatar Румен Янев 4 минути
Мартин Ангелов - започнах от нулата и в момента работя в сферата на програмирането

Мартин е един от младите програмисти, преминали през цялостната програма на инициативата ни "Софтуерен университет" и има щастието вече да работи като full-stack програмист. За наученото в програмата ни, впечатленията му и съветите към теб, те оставям да прочетеш сам:

Здравей, представи се пред нас.

Здравейте, казвам се Мартин Ангелов, на 23 години. Завършил съм чуждоезикова паралелка в моя роден град – Димитровград. Уча в Техническия университет, специалност „Инженерна Логистика“, последна година. В момента работя като full-stack developer в MK IT  като контрактор към Accedia .  Пиша доста код както на работа, така и в свободното си време. Другото нещо, което ме прави щастлив, освен програмирането, е ходенето за риба. То ме успокоява, като за малко ме изкарва от света на програмирането и ме вкарва в гората (язовир/река), където мога да се разсея.

Как започна историята ти със SoftUni и какво точно записа при нас?

Още в гимназията бях в паралелка със засилено изучаване на информационни технологии. Оттогава компютрите ме привличат, най-вероятно като повечето подрастващи. За разлика от мнозинството, аз реших да навляза по-дълбоко в материята и си поставих за цел да се занимавам с това професионално.

Първият ми сблъсък с програмирането беше още в гимназията – езикът Pascal. След гимназията имах лек допир до C/C++ в университета, но липсата на практика ме накара търся алтернатива. И така със скролване в социалните мрежи, видях реклама, в която гледах историята на успешни студенти, които вече бяха завършили СофтУни. Доста се впечатлих от тях и реших да опитам.

Преди да запиша пътеката в „Софтуерния университет“ много мислех кой точно език да избера, както повечето бъдещи студенти, като се допитвах до приятели и познати. Всеки ми казваше, че езикът няма значение. Доста мислех над това изказване, тъй като смятах, че всеки език е напълно различен от другите такива.

И така дойде януари месец 2019, когато записах Programming Basics with C#. Избрах C#, защото след многобройно четене на статии, разбрах че има перспектива и най-важното – .NET e open source (макар, че не знаех какво е това тогава) . Взех обучението си много сериозно, като се занимавах с програмиране по минимум 8 часа на ден. Премирах през цялата C# Web пътека, а това беше доста добра основа, с която да започна своята мечта – да работя като програмист. Освен C# пътеката изкарах и два модула на език JavaScript, защото е нужен, за да постигна оптимални решения при работа в сферата на web технологиите.

Кое е най-важното, което обучението при нас остави в теб като впечатление?

Основното нещо, което прави впечатление на всички, е начинът на преподаване, който е насочен върху практически и теоретични упражнения. Както Светлин Наков обича да казва: „Учене чрез правене“.

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni?

Всички лектори, с които съм имал досег, са били изключителни професионалисти!  Винаги са излизали извън материята в лекциите, и са отговаряли на въпроси, за да покажат добри практики.

Какви са впечатленията ти от курсовете?

Курсовете, които съм минал и знанията, които съм натрупал през годините, дължа изключително много на професионалистите, които ме обучаваха. Искам да благодаря на целия състав на SoftUni, за това, с което всеки ден се занимавате. Фактът, че започнах от нулата и в момента работя в сферата на програмирането, говори сам по себе си. Сигурен съм, че след време ще се обърна към академията и ще запиша други курсове, които ще надградят знанията ми.

Това, което ми помогна да навляза в материята, е моето силно постоянство и чувството, че ако има как да съм най-добрият в дадено нещо, ще направя всичко възможно да стана.

Това ми беше мотивацията, която ме караше да задълбоча моите познания, като освен материалите от курса, четях доста допълнителни статии, документации, лекции и др.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

Аз съм още в началото на своя професионален път. През цялото време ми се налага да уча нови неща и нови технологии, но това е доживотен процес в тази среда.

През обучението си придобих изключително много знания, които ми помагат да се справям самостоятелно с изучаването и прилагането на нови технологии.

Най-голямото ми професионално постижение за момента е, че успях да си намеря работа не само с .NET, който усилено изучавах, а и с най-използвания фронтенд фреймуърк – ReactJS.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на СофтУни?

Към бъдещите курсисти бих казал да не си мислят, че програмирането не е за тях, а да опитат. Сами ще разберат дали това ще се превърне в техен основен приоритет още по време на Programming Basics.

Ако си представяте, че това ще бъде тяхната бъдеща работа, и ще харесвате работата си, бих препоръчал да продължите обучението си.

 ---

Ако искаш да бъдеш марсоход, да правиш това, което винаги си искал и всеки ден да намираш нови предизвикателства, кандидатствай за безплатния ни курс Programming Basics! Ако историята на Мартин ти е допаднала и искаш да прочетеш историите на още наши курсисти, можеш да ги намериш в блога ни. А ако желаеш да споделиш своята SoftUni история, свържи се с нас на content@softuni.bg.