Loading...

Кои са отличителните черти на езика PHP?

avatar Георги Кацаров 1 минута
Кои са отличителните черти на езика PHP?

Доста неща в сферата на компютърните технологии са възникнали в следствие на по-скоро ежедневните ситуации, в които са се озовавали техните създатели. PHP не прави изключение. Той се появява преди около 25 години, в резултат на усилията на датския програмист Размус Лердорф, който по това време търсил начин да автоматизира и като цяло да улесни поддръжката на собствената си страница. Резултатът бил наречен Personal Home Page Interpreter („PHP/FI“).
Скоро след това Лердорф пуска PHP/FI за свободно ползване, а хората от сформиралата се междувременно общност към проекта, започват да се включват активно в развитието му, постепенно превръщайки го в пълноценен програмен език. Когато към него се присъединяват Зеев Сураски и Анди Гутман, те решават да пренапишат ядрото на PHP из основи и успоредно с това създават т.нар. „Zend“ енджин.

След дългогодишната еволюция, ето кои са днес отличителните черти на PHP:
• Подходящ за начинаещи;

• Скоро след като навлезете в него ще можете да постигате задоволяващи резултати;

• Напълно безплатен и актуален – след 25 годишна история той продължава да се развива и да отговаря на тенденциите и нуждите на потребителите и бизнеса;

• Интегрирането му в HTML код е напълно безпроблемно. Използва се от водещи CMS системи, като например WordPress;

• Той е използван от най-популярните сайтове и палтформи в наши дни: Facebook, Wikipedia, Tumblr, Flickr и много други.

Могат да се посочат още редица неща, но изводът е един: PHP продължава да бъде най-добрият избор, когато става въпрос за уеб разработка и сървърно скриптиране. Ако сте начинаещи и търсите достъпен начин да придобиете умения по програмиране с PHP – специално за вас сме подготвили курса „Programming Basics with PHP – март 2019“. Запишете се още днес! Очакваме ви!