Loading...

Променя ли програмирането начина ви на мислене?

avatar Георги Дуранкиев 2 минути
Променя ли програмирането начина ви на мислене?

Човешкият ум е многослоен и прекалено сложен, за да бъде описан и обсъден в едно кратко въведение, но всички можем да се съгласим, че нещата, които правим ежедневно ни въздействат малко или много. Едно от тях за хората от общността на SoftUni е програмирането – нещо, което става част от живота от на всички наши курсисти, а и остава част от него за всички, без значение дали продължават кариерното си развитие в тази насока.

Това се дължи на редица промени, които програмирането прави с начина на мислене и изобщо възприемане на ежедневието на всеки един човек, който се е докоснал до света на софтуерната разработка. Това явление тепърва се изучава от модерната наука, но това не е от значение за мен, тъй като се намирам в сърцето на една жива, дишаща и бореща се с безчетни проблеми ежедневно общност.

След едно своеволно малко проучване, желая да ви запозная с отговорите на нашите курсисти относно един много просто въпрос „Как програмирането промени начина ви на мислене?“

Ралица, 29 г. – стипендиант, Tech Module:

„Програмирането направи мисленето ми по-алгоритмично – докато преди визуализирах проблемите си като списък от задачи, с които се заемах без да се замислям, днес нещата стоят различно. След като вече пиша програмен код ежедневно, започнах да подхождам към проблемите си различно – започнах да ги разбивам на части, справяйки се с всяка поотделно и да приоритизирам тяхното решение по-добре – точно както при разработката на софтуер.“

Божидар, 19 г. – бивш курсист в СофтУни и част от екипа ни:

„Начинът ми на мислене стана по-абстрактен – мога да си представям неясно дефинирани концепции по-лесно. Също така се научих да се адаптирам към различни ситуации много по-лесно, тъй като разработката на софтуер с различни езици и технологии ежедневно изисква това от теб. За добро или лошо също започнах да виждам проблемите в ежедневието си по-ясно.“

Данчо, 22 г. – курсист и лектор в СофтУни:

Мога да кажа, че „програмисткият“ начин на мислене е бил нещо, с което мога да кажа, че съм живял от началото, то по-специфичното изучаване на програмирането ми даде способността да си поставям ясни цели и да се справям с тях. Не само това, но и практиката в разработката на софтуер ми позволи да оформя за себе си начин да решавам проблемите си с удоволствие и да гоня целите си с търпение и усилен труд.

Мария , 19 г. – графичен дизайнер и курсист в СофтУни

Като едно от перфектните доказателства, че програмирането може да ви помогне в каквато и сфера да работите, Мария отговори следното:

„Въпреки, че имам интерес към софтуерната разработка като кариерен път, в момента се занимавам с нещо привидно несвързано. Дори и така, всичко, което научих за програмирането ми помага най-вече за работата ми в графичния дизайн – използвам знанията си, за да разработвам различни автоматизации, плъгини и други способи за улесняване на работния процес с програми като Photoshop и After Effects.“

Няма съмнение, че програмирането развива мисленето и го изменя по своеволен начин, който не познаваме добре още. Може да повярвате на всичко написано в тази статия, но можете да се уверите сами – запишете курса „Programming Basics” още днес и можете да получите най-цялостния поглед върху света на софтуерната разработка и да поставите първите си стъпки към кариерното развитие в сферата!

Кандидатстването за курса от отворено до 8-ми септември (включително), а самото обучение започва на 17-ти септември. Подайте своята кандидатура още днес от ТУК.