Loading...

Истината зад успеха на СофтУни

avatar Катерина Костадинова 60 минути 1960
Истината зад успеха на СофтУни

[Обновена - 12.2023]

Вероятно всеки от вас вече има някаква изградена представа за СофтУни. Ние сме инициативата, която предоставя достъпно съвременно образование в сферите на информационните и дигитални технологии, за да подготви хората днес за най-перспективните професии както към момента, така и за бъдещето. Зад тази корпоративна обвивка обаче стои 8-годишна история с много трудни, емоционални и вълнуващи моменти, както и екип, който днес наброява над 100 души. Ние виждаме ясно необходимостта на съвременните поколения от качествено и релевантно за заобикалящия ни свят образование, което да ни даде ясен път, към който да насочим своите кариерни усилия. Затова и за нас работата не е просто работа – тя е кауза, за която всеки член на екипа работи усърдно всеки ден. С годините сме постигнали не малко успехи и сме прескочили редица препятствия, с които продължаваме да се сблъскваме непрекъснато, но и с общи усилия ефективно да преодоляваме.

Аз се казвам Катерина Костадинова и съм PR и Content Marketing Expert в СофтУни. Обожавам работата си и екипа, в който работя, и казвам това, защото е истина :). Този път се представям от първо лице, единствено число, за да ви запозная отблизо с историята на инициативата СофтУни. В следващите редове аз, тримата основатели на компанията – Христо Тенчев, Иван Ненков и Светлин Наков, заедно с хора от екипа и наши студенти, ще ви споделим цялата истина, която стои зад историята на нашата 8-годишна дейност. Днес ще бъдем по-близо до вас от всякога, защото искаме да ви отведем на разказвателно СофтУни пътешествие.

Започваме разказа със Светлин Наков, който заедно с Христо Тенчев полага основите на СофтУни. Следващите няколко абзаца оставяме изцяло в неговите ръце, за да ни запознае със стартъп фазата и трудното, но успешно начало:

Светлин Наков: Предисторията на СофтУни

Светлин Наков

С програмиране се занимавам от четвърти клас, а първите ми наченки на преподавателска работа стартираха още когато бях в 10 клас (около 1998 година). Бях шампион по олимпиади на национално и международно ниво, затова събрах ученици, на които да помагам в подготовката за състезания. Този период повлия много на всичките ми бъдещи решения, а основното от тях – да се занимавам с преподаване.

Станах студент в София и ме взеха за асистент във ФМИ на СУ (2000-2010), след което започнах да правя собствени курсове и ми хареса много, паралелно работих като програмист в софтуерни фирми. Преподавах програмиране и софтуерни технологии в ТУ-София и НБУ.

През 2005 г. се роди идеята за създаването на НАРС (Национална академия по разработка на софтуер), където подготвяхме софтуерни инженери за нуждите на фирмите, защото в университетите и по онова време образованието в тази сфера не беше достатъчно добре развито.

През тези години се захванах и с писането и издаването на много книги по основи на програмирането, което ми помогна да стана и разпознаван като преподавател.

През 2009 г.  беше създадена и софтуерната академия на Телерик, в която аз и останалите основатели започнахме да работим в посока предоставяне на качествено съвременно образование по програмиране. Там разработихме цялостна програма за обучение на софтуерни инженери, с което се научихме да работим с големи групи хора – стотици курсисти в една зала, очакващи да научат най-важното, което ще положи основите на кариерата им.

Да навлезем още по-надълбоко в детайлите около раждането на СофтУни

През 2013 г. регистрирах домейна https://softuni.bg/, с идеята да си колаборираме с един университет за обща бакалавърска програма. Целта беше ние да даваме знанията, а те да издават дипломи за висше образование, от там идва и СофтУни като съкращение на „Софтуерен университет“. Същата година обаче Телерик бяха придобити от Прогрес, което наложи реструктуриране на академията и за да реализирам каузата за университет за софтуерни инженери, трябваше да напусна Телерик академията. Така започнах да работя малко по малко все по-активно по разработката на Софтуерния университет. Есента срещнах Христо Тенчев. Помня първият материал, в който срещнах името му – в него се твърдеше, че той смята университетското образование за недостатъчно за програмистите. Като собственик на фирма за игри с много успешна история, с немски инвеститор и десетки милиони играчи, ми сподели, че отдавна иска да направи академия за програмисти. Тази част от историята ще оставя в неговите ръце, за да сподели в неговите очи как се случиха нещата :)

Христо Тенчев: Стартирането на съвместна работа със Светлин Наков

Христо Тенчев

Идеята за СофтУни в мен се зароди още по времето когато бях студент в ТУ, учех Компютърни системи и технологии.

Още в училище се бях научил сам да програмирам, за да мога да направя компютърната игра, която исках (което даде началото на XS Software) и мислех, че в университета ще науча още много неща, които ще ме направят по-добър и силен програмист. Очакванията ми обаче не бяха оправдани. Направи ми силно впечатление колко неефективна е образователната система, а в същото време колко много хора искат да се развиват именно в тази сфера, а във фирмите тези кадри ставаха все по-търсени.

Светльо Наков беше постигнал вече това в академията на Телерик. Когато наемахме хора в XS Software, за нас завършилите в академията бяха много по-ценни и търсени кадри, отколкото завършилите в стандартни университети. В този момент започнах да споделям по интервюта за плановете ми да направя академия. Светльо се свърза много бързо с мен и ми сподели, че с Телерик поемат в различни посоки. По това време се свързах и с Телерик, за да ги попитам какъв човек е Светльо, как се работи с него, както и да им предложа да се включат към нашата инициатива под някаква форма. Те имаха други планове и фокус, но ми споделиха, че Наков е страхотен, гениален, но и също така, че им е създавал доста главоболия :)). Нещо, което не само не ми попречи, но ми хареса – Светльо говори това, което мисли, и макар невинаги това да се харесва от абсолютно всеки – той е откровен. Бурен е в действията си, има хъс и огромно желание.

С него си разказахме всички планове и амбиции, бяхме развълнувани. Последваха множество все по-детайлни разговори и планиране, а не много дълго след това се роди СофтУни. Светлин беше като фурия – много точно допълваше всички липсващи „парченца от пъзела“.

Разполагахме с около половин година, в която да се накоди първата версия на платформата SoftUni.bg, да се организира първата зала и да тръгнат първите обучения.

Отделихме едно помещение в тогавашния XS Software, където оформихме много малък екип. Сигурен съм, че Светльо има още какво да допълни за този така вълнуващ момент!

Светлин: ново начало

СофтУни с първите няколко служители

Много ясно си спомням стаичката в XS Software на Симеоновско шосе! Беше някъде в края на 2013 – началото на 2014 г. По спомен първият служител във фирмата, освен мен и Христо, беше Владо Георгиев, който беше нает да програмира първата версия на платформата ни. Той беше мой студент, който успоредно с работата по платформата, започна да разработва и курсове, кандидатстване и т.н. Вторият служител беше Петя Гроздарска, която се занимаваше с обслужване и грижа за клиентите основно, но освен това пишеше статии, публикуваше във Фейсбук и се грижеше за началната фаза на онлайн присъствието ни. Христо се занимаваше с бизнес въпросите, a аз - с учебната дейност.

Сградата в Хаджи Димитър

Сградата в Х. Димитър

Светлин: В този момент трябваше да подготвим SoftUni 1.0 – учебна зала, бюра, учебен план и съдържание за него. Всичко се разви много бързо, защото спонтанно един ден ми звънна телефона (беше януари 2014 г.) – беше фирма Ballistic Cell, екипът на която ни каза (цитирам по спомен) - „Много се кефим на вашата идея, искаме да ви подкрепим! Имаме офис от 2 етажа в една сграда в ж.к. Х. Димитър. Може да ви я дадем без наем!“ Първата ми реакция беше „това е лудост, толкова е далече, на труднодостъпно място…“. Само че те бяха готови дори да ни купят цялото обзавеждане за залите. Съгласихме се – помогнаха ни ужасно много и до ден днешен съм им безкрайно благодарен. Като правиш нещо, което касае много хора, намираш подкрепа от места и хора, от които не очакваш!

Христо: Изготвянето на първата зала също беше голямо приключение! Закъсняващи майстори, бюра, предстоящ старт. Лично аз и Светльо сме оправяли кабелни каналчета и кабели по първите бюра. Но за щастие, тогава много хора ни помагаха в каузата - колеги от Ексес, приятели всякакви.

Прием в Софтуерния университет - 2014 г.

Светлин: Първия прием обявихме януари (имахме кандидатури от хиляди курсисти!), а февруари-март се преместихме в новата сграда. Обзаведохме зала, окабелихме я, сложихме климатици… Събрахме доброволци, които да ни помогнат с воденето на безплатните курсове Programming Basics. През март 2014 стартирахме със 7-8 групи курсисти. Аз водех 2 от тях, останалите ги поеха доброволците-трейнъри - прекрасни млади специалисти, на които съм много благодарен за подкрепата за нашата прохождаща образователна кауза. През месец май се проведоха приемните изпити. След като стана ясно кои са успешно преминалите изпита, стартирахме и първия тех модул, което беше и грандиозен за нас момент – първи прием в цялостната програма по софтуерно инженерство. Имахме към 700 плащания за първия сезон, а това потвърди двете основни хипотези – че хората имат интерес и че са готови да платят, за да учат програмиране. Тогава си казахме – „СофтУни ще го бъде!“ (ха-ха :)).

До първия изпит работата не беше толкова много, но след това – започна усилено изготвяне на учебно съдържание, водене на курсове (тогава единствената специалност беше C# Web Developer и обучавахме малко на PHP и Java).

В този момент Христо се занимаваше с финанси, счетоводство, управление, правеше срещи с фирми, презентираше им, в опит да създадем първите си партньорства.

Началото на първата програма беше най-тежкият и натоварен за мен период от историята на СофтУни. Имаше по 2-3 занятия седмично, за които трябваше да се подготви съдържание и да водим лекции.

Ежедневието ми беше – понеделник правя слайдове, вторник преподавам по тях във втората половина на деня, заснемам с камера целия урок, после собственоръчно взимам записа от камерата и го качвам в YouTube, в сайта, сам задавам домашните и сроковете, и т.н. Хубавото беше, че имах не малко опит с разработването и създаването на съдържание.

Тогава се роди и второто ми детенце и аз, с две бебета вкъщи, непрекъснато търчах. Едното водя рано сутрин на ясла, отпрашвам към офиса в другия край на града, пия си кафето и започвам да си гледам имейлите, да обсъждам с програмистите технически проблеми, по обяд имахме срещи с Христо, след което следваше изготвяне на съдържание, презентации и т.н. В дните, в които нямаше лекции, организирахме семинари с външни експерти, а учебните занятия почти винаги ги водех аз лично. За семинарите комуникирах с лекторите, посрещах ги, включвах камерата ръчно. Вечер оставах до 10-11 ч. в офиса, а когато се прибера работата ми не спираше и по време на вечерята, когато продължавах да гледам имейли и въпроси в различните форуми и групи до към 1 през нощта.

Така изкарахме около половин година, а на есен започнахме да оформяме трейнинг екип с първите служители в него. Това в началото бяха най-будните студенти, които не спираха да ми помагат с измислянето на задачи, проверка на домашни и др. Един от тях например беше Кристиан Мариянов, който изкара доста дълго в екипа ни!

Залата в Х. Димитър


Светлин Наков: SoftUni Conf и още

SoftUni Conf, 2014 г.

Още 2014 г. решихме да правим тийм билдинг и социализация на студентите. Организирахме 2-3 пъти в годината по-големи конференции – Боровец, Пампорово и др., където имаше хем технически лекции, хем забавления, спортни инициативи, екипни занимания и др., китаристи… Беше много емоционален, сплотяващ, готин момент. До ден днешен тези, които ходеха редовно на конференции, се събират на по чашка всеки петък :)

SoftUni палатка Conf, 2015 г.

Забавен беше и маркетингът ни по това време – когато решихме с Христо, че ще правим нов прием, събрахме група студенти и заедно с тях отидохме да раздаваме брошури на ръка в парка. Писахме по форумите неща като – „Ще има безплатен курс, ела и пробвай!“. Не беше нищо особено и нищо особено успешно :).

Спомням си първия изпит по HTML – абсолютно всичко проверявахме на ръка! Събирах най-добрите студенти от предишните сезони да ми помагат, но това го правихме „тайно“, защото концепцията „студент проверява студент“ никак не се харесваше, въпреки стриктно изградената система от критерии, благодарение на които нямаше как да се получи грешка.

Включването на Иван Ненков

Иван Ненков

Светлин: До края на 2014 бяхме на същото място, но с новия випуск вече ни трябваше поне още една зала. В края на годината намерихме сегашната сграда, на ул. Тинтява, с която удвоихме капацитета от януари 2015 г. С подготовката за преместването екипът продължаваше да расте. Именно в този момент се присъедини и Иван Ненков, който започна да се занимава с продажби и развитие на бизнеса, с партньори, пакети и др., започна да развива кариерния център. С неговата поява фирмата започна да придобива структура, да се оформят по-ясни екипи, планове и цели.

ХристоИван е един от малкото хора, които съм имал късмета да срещна в живота ми, с които работата ми е вървяла повече от перфектно - изключително лесно, бързо разбиране, добро съиграване и т.н. Много бързо реших да доверя още отговорности към него. Той пое напълно маркетинга и със своите знания го вдигна на още по-високо ниво. После пое администрацията и скоро заедно със Светльо решихме, че Иван е липсващият партньор между нас двамата. 

Така решихме да му предложим да стане партньор в СофтУни и да поеме управлението на СофтУни като CEO.

И до ден днешен вярваме, че по този начин и тримата можем напълно да разгърнем потенциала си и да ангажираме най-силните си страни по най-подходящ начин за развитието на СофтУни.

Интересен факт тук - Иван не е най-старият член в сегашния екип на СофтУни (освен мен и Светльо). Това е Алекс Свиларова. Тя се присъедини към нас почти в началото и пое връзката с общността на СофтУни. Заради нейната отдаденост и искрена вяра в проекта, аз все още си я наричам “сърцето” на СофтУни :).

Иван: Най-голямото предизвикателство тогава бе това, че екип от няколко човека трябваше да действа като универсални войници, покривайки различните нужди на стартиралата организация и срещайки очакванията на студентите. През тази първа година бе немислимо да планираме неща като устойчиво развитие. Ежедневието ни по-скоро бе изпълнено с разрешаването на многобройните проблеми, които среща един стартъп, който се опитва да открие пътя на оцеляването си. Никой не знаеше дали идеята за СофтУни ще оцелее, дали пазарът ще я приеме или дали ние имаме потенциала и способностите да осъществим обещанията, зад които застанахме..

Христо Тенчев: Тинтява 15-17

Офисът на Тинтява успях да го намеря съвсем случайно, докато карах колело и видях, че се дава под наем. Веднага си помислих колко подходящо място е това като локация и колебанието не продължи дълго. Така преместихме и XS, а малко след това и СофтУни на този адрес, което облекчи непрекъснатите ми пътувания между двете фирми.

На Тинтява стартирахме с 2 големи зали на последния етаж. Малко по малко и с надеждата, че ни очаква растеж, успешно взимахме и всяка следваща зала, която се освобождаваше. Помня че първата зала, която се освободи, беше на партера и допреди това беше магазин - кръстихме я Code Ground :).

Христо: XS Software и СофтУни

Интересна история тук е продуктивното приятелство между XS и СофтУни.

- СофтУни започна в офиса на XS Software.

- XS Software намери сградата на Тинтява и подписа договор с опция за наемане на третия етаж, която СофтУни изпълни почти веднага.

- С разрастването на СофтУни, Ексес се наложи 2 пъти да отстъпи и да се премести, за да може СофтУни да се развие по-добре. Първо освободи втория етаж и се премести в Хъба. След това освободи Хъба и се премести на друго място, така че СофтУни да може да направи своите зали и да използва хъба като свой офис.

- СофтУни пък се отблагодари подобаващо и помогна с ремонта и обзавеждането на новия офис на Ексес.

Много скоро ще сме си пак много близо - и двете организации ще са на бул Ал. Малинов догодина :)

Иван Ненков за СофтУни в години

2015

Започнахме годината на нова локация, в познатата на всички сграда на ул.Тинтява. Това бе най-основополагащата година за нас – тази, през която щеше да стане ясно дали СофтУни има потенциал да стане наистина голяма организация, която променя живота на хиляди. В началото на годината се заех с изграждането на организационна структура на компанията. За първи път се замисляхме за неща като роли, функции и процеси на организацията. Това бе и периодът, в който се сформираха първите екипи, създавайки основите на бъдещата ни организационна структура.

Най-голяма нужда от подобрение имахме в частта с маркетинга, тъй като до този момент разчитахме да достигаме до аудиторията единствено органично, чрез препоръка, но за големите амбиции, които имахме, това бе крайно недостатъчно. В началото на годината създадохме и първата маркетинг стратегия. Започнах лично да работя по създаването на рекламни кампании, постове в социалните мрежи и блог статии. По време на тези времена, СофтУни далеч не бе толкова известна организация, каквато е в момента и определено имахме нужда да станем по-популярни.

През 2015-та 3 нови випуска стартираха своето обучение в програмата по софтуерно инженерство. Тогава разработихме и нова версия на учебния ни план - SoftUni 2.0, който бе разделен в 2 основни направления Front-end и Back-end със C# и малко JS. Това бе годината, в която създадохме и първите кадри, готови да се влеят в софтуерната индустрия, което постепенно започна да се случва регулярно. Работих фокусирано върху това партньорската ни мрежа да се увеличава все повече, а кадрите от СофтУни да се реализират по най-добрия начин.

През пролетта на 2015 организирахме и първия безплатен отворен курс по дигитален маркетинг, в който се включиха над 10 експерти от индустрията и се записаха над 2000 човека. Не след дълго направихме и последващи отворени курсове, които също успяхме да реализираме с големи успехи.

Наред с всичко това, организирахме и многобройни семинари на разнообразни теми, много от които не бяха свързани с технологиите. Обхванахме области като личностно развитие, лични финанси и дори human design. Някои от темите и техните водещи дори скандализираха IT общността със своята екстравагантност. Тези семинари пълниха залите ни всяка вечер и работеха изключително добре за нас и нашето популяризиране, не само сред IT сферата, но и сред по-широката аудитория.

Екипът ни продължи да се разширява и да придобива напълно нов облик. Отделните организационни функции се обособяваха все повече – освен трейнинг отдел, вече имахме и маркетинг звено, обслужване на клиенти и екип от софтуерни разработчици. В края на годината екипът ни премина 20 човека.

Това бе година на много експерименти, някои от които успешни, други не толкова. Но в края на годината едно нещо бе станало ясно – СофтУни има бъдеще и потенциал да се развие като голяма и успешна организация.

2016

[Допълнена]

Компанията вече се бе разраснала достатъчно, за да е очевидна нуждата от централизирано управление, в противен случай рискът от това да изпуснем контрола върху операциите и да настъпи хаос, беше значителен. Обособихме позицията Изпълнителен директор и аз поех тази отговорност. Тогава за първи път започна да се работи с фокус върху голямата картина, а не само върху отделните я съставляващи части. Компанията вече имаше цялостна и по-дългосрочна стратегия за развитие, а организационната ни структура започна да расте вертикално – обособиха се първите middle-management позиции.

Работихме усилено върху изграждането на най-ефективните процеси в различните отдели, които да гарантират по най-добрия начин качеството на образователния ни продукт и доброто обслужване на клиентите. С разрастването на екипа, както хоризонтално, така и вертикално, обособените функции в организацията ставаха все по-специализирани и съответно нуждата от все по-специализирани кадри растеше.

СофтУниaда

2016 година стартира с много голям ентусиазъм. Тя бе открита с едно емблематично за нас събитие – СофтУниада. Тя бе замислена като алтернатива на държавната олимпиада по програмиране. Искахме да създадем формат, който е много по-интересен и иновативен, с прякото участие на компаниите от ИТ индустрията. Вложихме много труд и старание и успяхме – събитието привлече над 500 таланта от цялата страна и десетки фирми от индустрията, които участваха в процеса по оценяване и награждаване на победителите.

Благодарение на силния ни маркетинг и безпрецедентното съотношение цена/качество, което успяхме да предложим на пазара, интересът към обучителните програми и курсове на СофтУни не спираше да расте. Кандидат-студентите ни за програмата по софтуерно инженерство достигнаха до средно 2000 човека на месец. През 2016 програмата ни еволюира значително, като вече нейната дълбочина и обхват се разшириха. Вече можехме да предложим специализация в 4-те най-търсени направления в софтуерната индустрия – C#, Java, JS, PHP.

2016 година ще запомним и с това, че успяхме да организираме и проведем безплатния курс по основи на програмирането в няколко български града, давайки възможност на хиляди българи да се докоснат до света на технологиите в своя собствен град. Отворените ни курсове също набираха голяма скорост, като успяхме да реализираме десетки успешни такива.

През тази година се захванах с подготовката на един нов проект – SoftUni Digital – първата цялостна програма по дигитален маркетинг в България. Следвайки визията ни SoftUni да бъде не просто ковачница на успешни софтуерни инженери, но също така организация, която създава успешни лидери и в останалите дигитални сфери. Започнах да работя целенасочено по изграждането на първата версия на учебния план, както и по привличането на преподавателите ни. Целта бе ясна – да изградим първата по рода си програма, която създава успешни дигитални маркетинг специалисти, водена от най-добрите и доказали се експерти в България. И през есента на 2016 програмата стана факт – над 2000 желаещи се записаха в първото издание.

През 2016 дадохме старта и на друг любим за нас проект – SoftUni Kids – академия по програмиране и иновации за деца от 1ви до 6ти клас. Първоначално стъпихме върху концепцията „програмирай и играй“, а по-късно я разширихме с обучения по роботика, дигитални умения, графичен дизайн и анимация. Мисията на SoftUni Kids е да развива логическото мислене на децата, да изгради практически дигитални умения и да ги подготви за съвременния технологичен свят от най-ранна възраст.

От 2016 до 2021 успяхме да проведем близо 500 обучения, а малчуганите, преминали през тях до момента, са над 4 000.

2017

[Допълнена]

2017 година бе изключително успешна за нас, разгръщайки потенциала на СофтУни в много голяма степен. Това е година на много успехи и покорени върхове. СофтУни растеше стремглаво нагоре – курсистите ни се увеличаваха, добавихме много нови образователни формати, а екипът ни еволюираше. Тогава, минавайки през този период на изключително бърз растеж и нови възможности, които се отваряха пред нас, осъзнах, че пред нас има ново голямо предизвикателство – да успеем да балансираме скоростите между развитието на услугата, която достигаше до пазара, и нашето бизнес развитие.

Трябваше да превърнем този бърз темп на растеж в устойчиво развитие, така че с увеличаването на обема от обучения и курсисти, да гарантираме качеството на услугата, без компромиси. Разбира се, качеството на услугата е резултат от развитието на ефективна и устойчива организационна структура, с ясно обособени роли, функции и ефективни процеси, и най-вече - екип от лидери, които притежават голям потенциал за развитие, изповядващи общи ценности и имащи една визия – екип от съмишленици. Смятам, че това е най-голямото постижение на СофтУни.

През 2017 постигнахме резултати, които преди 3 години бяха немислими. 4 години след старта на инициативата, ние вече обучавахме хиляди българи, давайки им професия и работа. Това бе моментът, в който вече чувствахме и осъзнавахме, че започваме да реализираме нашата мисия на практика: България - силициевата долина на Европа.

През 2017 година, дадохме старта на още една емблематична за нас инициатива и друг любим мой проект, за реализирането на който работих с голямо желание – SoftUni Creative – първата цялостна програма по криейтив, дизайн и визуализация в България. Моделът ѝ бе замислен като близнак на супер успешната програма по дигитален маркетинг – учебен план и методология, произвеждащи успешни дизайнери и криейтив специалисти, обучавани лично от някои от най-големите експерти в индустрията.

Разбира се, 2017 не бе лишена и от трудни моменти, които срещнахме. Спомням си как през есента, когато всички програми бяха стартирали и буквално десетки хиляди хора учиха ежедневно в учебните ни зали и онлайн, поради допусната грешка в системната администрация, бяха затрити голяма част от данните ни – регистрации на курсисти, плащания за курсове, информация за изпити и т.н. Това бе много напрегнат и критичен момент за нас, имайки предвид важността на информацията и нейния обем. За щастие, с много усилия успяхме да възстановим почти цялата информация и студентите ни не пострадаха.

Големите ни успехи, постигнати в България, не останаха незабелязани. В края на 2017 година получихме предложение за придобиване на СофтУни от американска компания, целяща да развива образованието в блокчейн сферата по цял свят. След тежки преговори и планиране, през ноември 2017 дадохме зелена светлина на сделката, която беше обявена официално от техния основател през януари 2018, в Маями, на най-голямата Blockchain конференция в света. Общата визия пред нас бе това да обединим силите си и синергията, които смятахме, че ще се получат между нас, с цел това да ни помогне в изграждането на глобална образователна организация, която действа с голям размах и променя средата. След като обаче имахме възможността да ги опознаем отблизо и след значителни промени в крипто пазара, сделката не се състоя. До днес обаче считаме това решение за правилно, а самата ситуация ни помогна да израстнем като организация и да станем по-мъдри.

През 2017 сключихме успешно партньорство с частни училища „Светлина“, за да реализираме една наша дългогодишна амбиция – създаването на професионална гимназия за ИТ умения, програмиране, дизайн и дигитален бизнес. Съчетахме 20-годишния опит в лицензираното училищно образование на колегите от „Светлина“ с нашата експертиза в сферата на ИТ и дигиталното образование. Условията за това бяха идеални, предвид нуждата на пазара от иновативни образователни проекти, фокусирани върху професиите на бъдещето.

Д-р Светлин Наков за СофтУни Светлина

Гимназията „СофтУни Светлина“ е мой любим проект, на който отделям значително време в ежедневната си работа, защото той е голяма образователна кауза: да дадем силен старт на хиляди младежи, които да навлязат в дигиталните професии още като ученици и да променят дигиталната индустрия в България.

Иван Ненков: СофтУни през 2018 и 2019

2018

През изминалите месеци бяхме създали сериозна интелектуална собственост, под формата на учебни програми и курсове. Изведнъж се оказахме в ситуация на сериозен спор за тази интелектуална собственост, което можеше да се превърне във война от безкрайни съдебни битки за години напред. За щастие, предотвратихме един такъв сценарий, правейки редица компромиси, вземайки предвид това, че визията за развитието на СофтУни и промяната, която ще донесе на средата, са прекалено значими, за да бъде жертвана или застрашена по какъвто и да е начин. Това бе тежък период за нас, но всичко това, което се случи, ни даде ценен урок, правейки ни далеч по-мъдри и подготвени за бъдещето.

Освен с несъстоялото се придобиване, 2018 ще бъде запомнена и с обявяването на новата версия на програмата ни по софтуерни инженерство – СофтУни 4.0. Добавихме редица подобрения в обучителната ни методология, актуализирахме голям процент от обучителните ни материали и добавихме нови курсове. Също така, докато до този момент разчитахме основно на наши опитни топ студенти в преподавателския процес, от тук нататък, като част от програмата ни, станаха някои от най-изявените и разпознаваеми софтуерни експерти в България. Това, разбира се, се прие радушно от студентите ни, които поставиха рекорд по записвания – цели 2400 студенти се обучаваха в програмата по софтуерно инженерство.

2018 ще запомним и с това, че СофтУни стана ексклузивен образователен партньор на Google за България, реализирайки мащабния проект - Google дигитален гараж. Успяхме да обучим 15 000 човека в повече от 30 български града, развивайки техните дигитални умения.

2019

Екипът на СофтУни днес

2019 ще остане в историята като годината, през която направихме първите си крачки извън границите на България и това е периодът, в който дадохме началото на една нова страница в нашата история – развитието на СофтУни като глобална организация, която променя не само България, но и целия свят. Решихме да инвестираме в изцяло нова образователна платформа - SoftUni Interactive, която ще е основният инструмент, особено в първия етап от международното ни развитие.

Първите дестинации, които решихме да тестваме, бяха Филипините и Малайзия, като съответно през пролетта там бяха проведени поредица от курсовете по Основи на програмирането, в онлайн формат. Избрахме тези дестинации, въз основа на няколко фактора – голяма и развиваща се IT аутсорсинг индустрия, бързо растяща икономика и голям пазар като численост, добро ниво на владеене на английски език и сериозен дефицит на IT кадри. Всички тези фактори предполагаха успешен старт, но не подозирахме, че има и други сериозни фактори, които биха имали негативно влияние – ограничен достъп до интернет, хардуерни устройства и онлайн разплащания. Тези фактори повлияха на резултатите ни и решихме да тестваме още в два нови пазара, този път европейски – Румъния и Полша.

Резултатите определено бяха по-добри, но не толкова, колкото очаквахме. Тогава си дадохме равносметка, че всъщност най-сериозните фактори, през които преминава нашият успех, е изграждането на нашия бранд и способността ни да предложим локална услуга, така че да сме максимално близо до общността, както го правим всъщност на българския пазар. Поради тази причина, решихме да следваме дългосрочна стратегия за развитие на румънския пазар, изграждайки бранда ни с дългосрочна визия там и предоставяйки изцяло локализирана услуга на румънски език.

Друг голям успех през 2019 е обявяването новата версия на програмата ни по дигитален маркетинг - Digital 2.0, която ще предложи на студентите ни много по-разширен и задълбочен учебен план, воден от още повече експерти на топ ниво. Най-голямата промяна е това, че за първи път в България, студентите ще могат да се обучават по избрана от тях специалност, придобивайки една от следните професии – Social Media Marketing Expert, Performance Marketing Expert, Search Engine Marketing Expert.

2019 ще бъде запомнена и с много предизвикателства и трудни моменти, през които преминахме. Един такъв момент са мащабните хакерски атаки, които бяха организирани срещу сайтовете и ИТ инфраструктурата на СофтУни през есента на същата година. Тези целенасочени и зловредни за нас действия, навредиха на нас, като организация, и на студентите ни, които за определени моменти бяха лишени от достъп до основния ни инструмент, чрез който предоставяме образование – обучителната ни платформа. Но разбира се, преодоляхме и това предизвикателство, благодарение на което обърнахме много по-сериозно внимание върху сигурността ни.

Сега, 6 години по-късно, обръщайки се назад, виждаме колко дълъг път изминахме, спомняйки си за всички предизвикателства, трудни моменти, провали и победи. Много неща се промениха през тези 6 години. Преминахме през много битки, което ни промени като хора, мечтите ни станаха още по-големи, но едновременно с това станахме по-мъдри и зрели в решенията и действията си. В началото се събирахме в една малка стаичка с 5 бюра, а днес екипът ни надхвърля 80 човека, добре организиран в 10 екипа, с ясно определени функции, роли и ефективни оперативни процеси.

С растежа на организацията и екипа ни, до голяма степен оперативната ни структура се формализира и докато в началото действахме като един стартъп, бързо и гъвкаво, но в същото време без никаква възможност за по-дългосрочно планиране, то днес приличаме повече на голяма организация, която следва правила, рамки и генерира устойчив растеж, реализирайки дългосрочните планове, които сме изградили. Въпреки това, нещото, което не се промени през всички тези години, е нашата мисия - да превърнем България в силициевата долина на Европа, както и предприемаческата среда вътре в организацията, благодарение на която продължаваме устремено да реализираме големи идеи.

Във времето осъзнахме, че сърцето и душата на СофтУни всъщност не са създадените хиляди часове обучения, силният ни образователен бранд или пък голямата ни аудитория. Това е нашият екип – хората, които стоят зад завесата, влагайки страст и всеотдайност. Най-големият принос за това, което е СофтУни в момента, не е нито мой, нито на Светльо или Христо, а на всички колеги, преподаватели и партньори, които участваха и чрез своите усилия и енергия направиха СофтУни това, което е днес!

Катерина:

Това е не особено краткият и с не абсолютно всички подробности разказ на СофтУни. Обещаваме, че ще се постараем да го допълваме с времето, за да се превърне в нашата собствена СофтУни Уики страница, където да споделяме най-емоционалните, вълнуващи, трудни и дори шантави моменти. Мечтите са много, а възможностите за тяхната реализация – още повече. Като част от екипа на СофтУни, ще завършва разказа със – страхотни сте! И още по-страхотното е че не само вярвате в себе си, но вярвате и едни в други, в общите идеи, амбиции и цели.

Мария:

Здравейте, казвам се Мария Вълчева и съм Marketing Expert в СофтУни. Поемам щафетата, за да мога да ви разкажа какво се случи с нас през последните, изключително предизвикателни две години. С помощта на основателите Светлин Наков, Христо Тенчев и Иван Ненков и образователния директор на СофтУни Ангел Георгиев ще минем през всички ярки и забележителни моменти, които направиха 2020 и 2021 наистина специални.

СофтУни в годините на глобални предизвикателства – 2020 и 2021

Последните две години всички трябваше да свикваме с „новото нормално“, да нагодим ежедневието си към промени и изисквания. Но едно нещо си остава неотменно, независимо какво се случва около нас – нуждата от качествено, съвременно образование в сфери, които през тези две години се доказаха като едни от най-гъвкавите и адаптивни.

2020

Всички очаквахме края на 2020 с нетърпение, надявахме се, че сюрреалистичната ситуация на пандемия и глобални ограничения ще приключи като с магическа пръчка. Лашкахме се между тревога и хумор, за да можем да си обясним какво се случва, и всеки ден трябваше да се справяме с нови предизвикателства. И все пак, 2020 беше особено специална за СофтУни и винаги ще помним уроците, на които ни научи, успехите, които ни донесе, емоциите и притесненията, и препятствията, с които трябваше да се справим.

Осъзнахме, че можем да се адаптираме към всичко

Ограниченията и забраните за присъствени мероприятия и обучения доведоха до необходимостта да преминем изцяло онлайн. Имаме години опит в дигитализирането на обученията, които досега са били достъпни както на живо, така и онлайн, но мащабите никога не са били такива. Не само защото всички студенти трябваше да учат онлайн, но и защото броят на курсистите непрекъснато расте.

Може би най-голямото предизвикателство бе за лекторите. Всички те са свикнали на интензивна комуникация със студентите, обратна връзка в реално време и изобщо да виждат лицата на хората, на които преподават. А сега им се наложи да говорят на празни зали и да поддържат жива комуникацията изцяло онлайн.

И се справиха.

Необходимостта да се работи дистанционно хвана неподготвени редица бизнеси и компании. Извънредната обстановка показа колко е важно всяка една индустрия да може да оцелява в новите дигитални времена и да бъде в крак с тях, но сферата, пред която предизвикателството бе сред най-значителните, е именно тази на образованието. Нещо, с което традиционната система у нас се сблъска за първи път, но за СофтУни вече бе установена практика. В рамките на ден успяхме да осигурим възможността на екипа на СофтУни да работи дистанционно, а същевременно намерихме и техническо решение за лекторите да преподават от дома си.

Оказахме подкрепа в най-трудните моменти

Освен, че направихме всичко възможно, за да осигурим на курсистите непрекъснат обучителен процес, подадохме ръка и на едни от най-засегнатите от пандемията хора. Наред с множеството безплатни семинари, дадохме безплатен достъп до едни от най-популярните обучения в инициативата „Безплатни курсове по време на пандемия“. Те целяха да подпомогнат развитието на нуждаещите се в извънредна ситуация.

Освен тях и безплатните курсове Programming Basics, Marketing Basics и Design Basics, стартирахме и напълно безплатни обучения за хора, изгубили работата си като резултат от пандемията по програма „Безплатна обучителна пътека за останали без работа по време на пандемията“. Щастливи сме, че от всички тези безплатни възможности се възползваха над 20 000 души.

Вярваме, че когато се появят трудности, не трябва да се отказваме, а напротив – да продължаваме да се борим и да правим всичко по силите си, за да успяваме. Останахме изключително удовлетворени от това колко хора станаха част от инициативите и си позволиха да мечтаят за по-добро бъдеще, а не да се страхуват от неизвестното и несигурността.

Организирахме състезания и чухме студентите си

Ограниченията и трудностите не ни попречиха да организирахме редица безплатни събития като SoftUni Fest, Code Wizard, SoftUni Quiz, както и дигиталната академия на Coca-Cola, които да донесат допълнителна стойност на курсистите. За пореден път станахме свидетели на все по-значимите резултати, които курсистите постигат ден след ден. Гордеем се с техните успехи, а ето какво споделят и самите те:

Ивайло Цочев:

„Към днешна дата с удоволствие си работя като font-end и продължавам обучението си в СофтУни. Крайна цел - React Developer in progress… :)

Макар в днешно време да има страшно много ресурси, материали в интернет, разни подобни организации, с две ръце препоръчвам СофтУни като място, в което човек може да промени живота си!“

Гергана Павлова:

Няма магическа пръчица за тия неща, но има подходящи курсове и след тях е много лесно прогресът на един профил да изглежда така, сякаш именно с магия се е развил. Новите знания и умения могат да правят чудеса и те да са видими в резултатите за важните ни цели – достигането до широка аудитория, до нова аудитория и набирането на повече съмишленици и дарители за каузата.

Курсовете ми в SoftUni Digital бяха моята приложна магия, за да постигам много по-високи цели в социалните мрежи, да разбирам много по-добре как работят те и да се развивам по-бързо в работата си. Благодарение на това, профилите на фондация „За Нашите Деца“ се радват на много по-силно влияние и повече последователи, които разбират по-добре дейността ни.“

Милен Алексиев:

„В SoftUni Creative научих основите на дизайна, как да работя с програмите на Adobe, да приемам и да давам фийдбек, кой дизайн е добър и кой не и защо. Получих добра основа, а от Advanced курсовете – увереност, че мога да започна да работя в дизайн индустрията.“

Гергана е права. Няма магическа пръчка. Всички успехи постигаме благодарение на усилена работа и ясни цели. Затова и изпратихме 2020 година като една от най-успешните за нас години.

Христо Тенчев и Иван Ненков за трудната 2020

Христо Тенчев:

Март 2020 за всички ни беше голяма изненада и светът реагира по начин, който малцина бяха очаквали. Много се радвам, че СофтУни успяхме изключително бързо да се адаптираме към новата ситуация и дори да допринесем с каквото можем, като с това да пуснем голяма част от обученията ни безплатно. Издигнахме се по-силни и продължихме да растем като запазихме в центъра ни фокуса върху качеството на образованието и вниманието върху всеки един курсист.

Иван Ненков:

2020 бе година, която ще бъде запомнена с предизвикателства, през които вярвам, че никой от нас не си е представял, че ще премине. Въпреки трудната и изключително динамична година, всъщност това се оказа и най-успешната такава за СофтУни, което само по себе си говори много за нивото на нашата организация и уникалните хора, които са част от нея.

За пореден път постигнахме рекордни резултати за записванията в програмата по софтуерно инженерство, дигитален маркетинг и криейтив. През 2020 проведохме над 40 безплатни обучения в направленията програмиране, дигитален маркетинг и дизайн и визуализация, а в тях се включиха близо 50 000 души. Това само по себе си е доказателство за това, че продължаваме да предоставяме все повече стойност на курсистите, които ни гласуват все по-голямо доверие.

2021

2021 година дойде с не по-малко предизвикателства. Очакванията, че трудностите са към края си, не се оправдаха и вероятно и нея ще изпратим с нетърпение. Но в СофтУни продължаваме да работим здраво и вдъхновено, за да носим стойност на студентите и хората, които ни подкрепят.

Тази година се отдадохме на каузи и дейности, които направиха и нас много щастливи. Впуснахме се с хъс както в социални инициативи, така и в областта на обученията и подготовката, необходима за блестящ кариерен старт. Но освен това, увеличихме възможностите, които предлагаме за ученици.

Дарихме от сърце

СофтУни е кауза за екипа, но както полагаме всички усилия, за да развиваме нея, така и винаги се стараем да сме съпричастни към чужди каузи. В началото на 2021 дарихме 20 обучения на каузата „Майките в неравностойно положение в България“, зад чието мото – „Ние помагаме, ние служим!“ заставаме твърдо. СофтУни също се старае да служи за добро, затова предоставихме и безплатни дигитални обучения за развитие и подкрепа на фондация „За нашите деца“.

А доказателството, че хората вярват в нашата кауза и я приемат за своя, е сплотеният ни и социално ангажиран екип. В края на 2021 година, по инициатива на колегите организирахме благотворителен базар. Коледният базар на СофтУни събра на едно място множество домашно приготвени вкусотии, които екипът направи с вдъхновение и огромно желание. Към инициативата се присъединиха и нашите приятели от Motion Software, а събраните средства дарихме на фондация „Подай ръка“. Фондацията помага на хора, изпаднали в нужда, и им осигурява помощ, за да живеят по-нормално и по-спокойно.

Първото момиче СофтУниадец

Първата година, в която проведохме СофтУниада изцяло онлайн, е и първата година, в която печели момиче. Въпреки предизвикателството да проведем състезанието онлайн, събрахме 300 участници, а 240 души гледаха събитието на живо. Разгледахме 30 уеб проекта – 21 сред големите участници над 16 години и 9 сред по-малките разработчици. Безапелационен победител, когото окичихме с титлата СофтУниадец и наградихме за успеха, беше 20-годишната Йоана Борисова от Дупница.

СофтУни в нова сграда

2021 беше изпълнена с нови начинания за СофтУни. Разбира се, фокусът ни не е спирал да бъде върху това да развиваме обученията и курсовете. Но нещо, което очакваме напълно да промени ежедневието ни, беше смяната на местоположението. Намираме се на ново, по-голямо и по-модерно място, което да отговори на нуждите на студентите, но не само.

В сградата на бул. Александър Малинов №78 ще посрещаме и ученици от частната гимназия СофтУни Светлина. Гледаме към учебната 2022/2023 година с огромно вълнение и нямаме търпение да напълним новите зали със смях и глъчка, да посрещнем още едно поколение от млади, амбициозни хора, които искат да виреят в дигиталната сфера.

Нови специалности и за учениците

Втората учебна база не е единствената новост покрай СофтУни Светлина. Когато през 2018 гимназията отвори врати, искахме да дадем възможност на младежите да се обучават по актуален начин в иновативна среда, фокусирайки се върху практическите умения в дигитални сфери като допълнение на традиционното образование и одобрената от МОН програма.

3 години по-късно вече сме сигурни, че това е правилният път, а до момента в гимназията се учат 331 ученика. Затова през 2021 година открихме още три нови специалности, които да допълнят съществуващите вече по „Програмиране“, „Графичен дизайн“ и „Дигитален маркетинг и Предприемачество“. Новите специалности, към които младежите могат да се присъединят, са „Киберсигурност“, „Анимация, Видео и Дигитални изкуства“ и „Дигитален бизнес и Електронна търговия“.

Летящ кариерен старт със SoftUni Bootcamp

Пандемията изведе на преден план още едно предизвикателство, валидно както за нас, така и за студентите. Работодателите все по-трудно се доверяват на хора без опит да се включат в екипите им, с оглед на това колко много компании работят дистанционно. Предвид това и колко много обучения в дигитални специалности са достъпни вече, броят специалисти расте непрекъснато. И опитът си казва думата.

Това е проблемът, който се стремим да решим със старта на инициативата SoftUni Bootcamp. С нея приближаваме уменията на младшите IT кадри максимално до изискванията на работодателите, чрез натрупване на реален опит по точно толкова реални проекти. Към първото издание се присъединиха партньорите ни от Пощенска Банка и Indeavr. Програмата е отворена за всички, които искат да натрупат опит в програмирането, не само завършилите обученията в СофтУни. Очакваме 2022 с нетърпение, защото Bootcamp-ът се очертава да бъде още по-голям и разнообразен!

Започнахме да градим международна общност

През 2021 започнахме и проекта SoftUni Global, който наследи усилията ни да излезем на румънския пазар. Искаме да изградим силна глобална англоезична общност от изучаващи програмиране, по модела на цялостните образователни програми за софтуерни инженери, които предлагаме в България.

Проектът има собствен YouTube канал, както и сайт с безплатни курсове и уроци по програмиране. Адаптирахме безплатни книги по програмиране, безплатни ресурси за преподаватели, сертификационни обучителни програми и сертификационна платформа за тестване и сертифициране на технологични умения. Развиват се социални канали, форуми и дискусионни групи за взаимопомощ в рамките на общността.

Продължаваме да растем бурно и неуморно

2021 беше блестяща по отношение на сключените успешни партньорства и признанията, които получихме за работата си. Положихме основите на нови партньорства с компании като PokerStars и Taulia, а 2022 се очертава да бъде също толкова вълнуваща откъм сътрудничества.

Получихме и редица признания за работата ни, която вършим без спирка и с огромна мотивация, а наградите, които спечелихме през 2021 показват, че усилията си струват и се забелязват. Career Show Awards 2020 и 2021 ни обявиха за най-добър работодател в категория „Образование“ и ни класираха на 51-во място в класацията „100-те най-добри работодатели в България“. От b2b Media Awards оцениха усилията ни за Социален проект в отговор на пандемията и ни обявиха за Бизнес лидер на годината през 2021. Заехме първо място в категория „Образование“ на Company of the year 2021 и бяхме финалисти в категория „Услуги“ на Бизнес наградите на Forbes за 2021.

Но това, което ни прави най-щастливи, е фактът, че хората вярват в нас и в това, което правим. През 2021 екипът ни официално надмина 100 души и се разрастваме постоянно. Отделно от това, продължаваме активно да работим с над 150 експерти от индустрията, които преподават и вдъхновяват студентите, оформяйки хората на бъдещето.

Станахме на 8 години!

Минаха 8 години, откакто мечтата СофтУни се превърна в реалност. Пътят, който извървяхме, е дълъг, но пред нас има още редица върхове за покоряване и цели за постигане. За последните 8 години приветствахме над 220 000 души в безплатните ни въвеждащи курсове в трите ни инициативи. 200 000 ентусиасти бяха част от отворените ни курсове. Най-малките се включиха в близо 500 обучения.

Ангел Георгиев, образователен директор на СофтУни

Най-голямото предизвикателство през 2021 бе да отговорим на все по-големия интерес към нашите цялостни професионални програми и отворени курсове. Отчитаме ръст от над 15% в записани студенти на всеки 4 месеца през последната година. Това означава още по-мащабна и по-добра услуга, която хората очакват от нас.

В близката година целта ни е да продължим растежа, като запазим качеството на обученията си и подобрим процесите, за да сме още по-близо до всеки наш студент. Освен това продължаваме да подобряваме обучителната си програма, за да отговаряме на променящите се изисквания на бизнеса и да се фокусираме върху конкретните знания и умения, които са необходими за успешна реализация сега и в бъдеще.

Постигнахме зашеметяващи резултати

Установихме, че през последните 8 години над 160 000 души са кандидатствали за Programming Basics курсовете, а 120 000 са били част от отворените курсове в СофтУни. И макар IT инициативата все така да привлича най-много внимание, сме щастливи, че SoftUni Digital и SoftUni Creative също отчитат непрекъснат растеж и повишаващ се интерес.

От старта си до сега, инициативата SoftUni Digital е привлякла над 32 000 души, кандидатствали за Marketing Basics курса, а над 42 000 курсисти са станали част от отворените обучения. SoftUni Creative също продължава да впечатлява със своите резултати. Желаещите да се впуснат в творческия свят вече надминават 25 000 – до момента кандидатствалите за Design Basics и Fundamentals, а над 36 000 души са преминали през отворените ни курсове само за последните 4 години.


За последните 8 години проведохме над 1000 обучения, с 19 000 видео урока. Създадохме над 84 000 часа учебно съдържание, а студентите решиха над 2 милиона задачи в различните програми и по различни проекти.

Успехите в цифри са почти толкова мотивиращи, колкото обратната връзка, която получаваме от курсистите. Да знаем, че 97% от завършилите програмата по програмиране са намерили реализация в сферата, е невероятно. Студентите да споделят историите си с нас е вдъхновяващо и поддържа огъня на желанието ни да предлагаме все по-добро и качествено модерно образование. А към 2022 гледаме с още повече ентусиазъм и вълнение за предстоящите ни планове.

А сега накъде от Иван Ненков

Това, с което най-много се гордеем е, че СофтУни е създадена като резултат от една мисия и ценности и въпреки всички метаморфози, през които премина последните 8 години, тази мисия и ценности останаха непроменени и до днес. Гордеем се, защото вярваме, че именно този силен и устойчив фундамент прави разликата между организациите, които с времето изчезват тихо и биват забравяни, и организациите, които стават наистина велики и запомнени, оставяйки трайна и значима следа в обществото.

Още от създаването си, ние се стремим към това СофтУни да бъде именно такава организация и сме щастливи, че успяваме да го постигнем. Затова и оставаме верни на нашата мисия, да променим траекторията на развитие на нашата страна, превръщайки я в Силициевата долина на Европа, поставяйки в центъра на всичко успеха на нашите курсисти.

2022 – Време за нови амбиции и цели

2022 година беше година на възстановяване и растеж. Изпращаме я, изпълнени с мотивация и амбиция да покорим още повече нови върхове и да постигнем много нови успехи. А на 2022 не ѝ липсваха такива. През изминалата година реализирахме една дългоочаквана образователна пътека, доказахме се като лидер в сферата на образованието и затвърдихме позиции в чужбина, уверени, че образователният модел на СофтУни може да бъде успешен и извън рамките на родината.

Срещнахме те с вдъхновяващите истории на десетки курсисти, завършили успешно програмите в трите ни основни инициативи и реализирали кариерните си мечти. И създадохме още повече възможности за развитие. Защото за нас качественото, достъпно и практическо образование е кауза, която променя живота на хората, както сподели и д-р Светлин Наков в навечерието на деветия рожден ден на СофтУни:

„СофтУни е кауза. СофтУни е вдъхновение. СофтУни е иновация. СофтУни е мечта. СофтУни е двигател на позитивна промяна. Да поведеш по пътя всеки, който има желание, да влезе в ИТ индустрията, да реализира потенциала си, да вдигне в пъти стандарта си на живот, да работи иновативна и перспективна професия, да се развива всеки ден, да е двигател на дигиталната трансформация и технологичните иновации, да променя позитивно света всеки ден, това е голяма кауза! И когато реализираш тази трансформация за стотици хиляди млади хора, това е наистина значима кауза с огромен икономически и социален ефект. Горд съм, че СофтУни е двигател на тази позитивна трансформация за България.“

С негова помощ ще ти разкажа защо и как 2022 година беше толкова успешна, а бъдещето е по-въодушевяващо от всякога!

България – Силициевата долина на Европа

Тази цел стои пред Светлин Наков и СофтУни още от създаването на проекта Software University през 2013 година. Днес, девет години по-късно продължаваме да работим за осигуряването на трите компонента, които ще помогнат на страната да се превърне в технологично ядро и Силициевата долина на Европа:

  • Технологично образование: СофтУни и другите ИТ академии, редом с подобряващото се ниво на ИТ образование в училищата и традиционните университети работят в мащаб и подготвят хиляди технологични специалисти всяка година.
  • Предприемаческа общност: асоциацията BESCO, инвестиционните фондове, ангел инвеститорите, предприемаческото образование (като Founder Institute, Training Academy, The Business Institute, Cisco Entrepreneurship Institute), индустриалните асоциации (като БАСКОМ, БАИТ и АИБЕСТ) и всички останали изграждат благоприятна среда за иновации, предприемачество, стартъп и технологичен бизнес.
  • Научната общност: институтът INSAIT, институтът GATE и някои прогресивни общности от БАН изграждат научно-технологична общност на световно ниво. Не случайно в редица от най-значимите съвременни научни открития в областта на изкуствения интелект има българско участие.

Това е не просто мечта, а изпълнима цел, към която вървим уверено, а както и самият Светлин Наков споделя, ефектът за цялото общество е неоспорим:

„Когато имаме голям брой ИТ специалисти на топ ниво, във времето те натрупват опит и част от тях стават ИТ предприемачи, а друга част се отдават на наука и технологии, на иновации и научно-приложни разработки. Количественото натрупване носи качествена промяна, наистина е така. Иновациите, технологиите и предприемачеството изграждат здрава екосистема и в нея винаги участват образованието, бизнесът, предприемачите, инвестиционните фондове и научните структури. Това се случва навсякъде по света, а България вече е регионален лидер в технологиите и иновациите. Доволен съм, че с дружни усилия изградихме много силно ИТ образование в страната ни и то дава бурен тласък на цялата иновативно-предприемаческа екосистема.

Повече ИТ специалисти в България означава повече добре образовани, високо мотивирани, активни хора. Това са хора за пример, хора които движат икономиката напред, които ценят образованието, които възпитават децата си на честен труд и напредък чрез усърдна работа, иновативност и постоянство. Това е общност, която захранва останалите индустрии, защото потребява, защото насърчава и изисква от другите да работят професионално, качествено, на светло и усърдно. Това е общност, която възпитава обществото на възход чрез усърден труд и иновации. Горд съм, че СофтУни произвежда все повече такива хора, които задвижват позитивната трансформация на обществото ни.“

Мащабът като неоспорим факт

Изпращаме 2022 година с неочаквани и за нас резултати. Само през тази година, над 37 000 души избраха SoftUni, за да започнат да се обучават в сферата на софтуерното инженерство. Други 14 000 се потопиха в света на дигиталния маркетинг чрез програмата в SoftUni Digital, а 13 000 творци по душа и призвание избраха SoftUni Creative, за да трансформират хобито и таланта си в професия.

Интересът към технологичните сфери отдавна е очевиден, но и дигиталните и творчески направления бележат чувствителен подем. В резултат, общността ни надхвърли 300 000 души през 2022 година:

Всичко това оставя своя отпечатък върху българската ИТ индустрия и икономиката.

От появата на СофтУни през 2013 година до днес, софтуерната индустрия плавно ускорява развитието си. Светлин Наков ни споделя и малко от данните на БАСКОМ:

„Към октомври 2022 г. в България работят около 54 000 софтуерни инженери, а ИТ специалистите са около 108 000 (по данни от Eurostat), като самостоятелно софтуерната индустрия генерира около 5% от БВП (брутния вътрешен продукт) на страната ни:

Аз лично се гордея, че съм активен участник в тази позитивна трансформация на българската икономика и вярвам, че СофтУни работи за една голяма кауза, която трансформира позитивно живота на стотици хиляди хора в България. Мечтая да превърне България в световна топ дестинация за иновации, технологии и място, с висок стандарт на живот за цялото население. Вярвам, че пътят към това е само един: образование! Вярвам в каузата на СофтУни, защото виждам всеки ден как променяме хиляди животи, как трансформираме житейския път на хората чрез образование за технологична кариера. Струва си!”

Поради всички тези причини не спираме да развиваме програмите си, а 2022 година беше момент на реализация на една отдавнашна мечта!

Нови възможности и нови пътища за развитие

Като мост между бизнеса и образованието, на нас се пада отговорността да разбираме от какво имат нужда компаниите и какви възможности искат курсистите. Тук огромна роля играят и над 200-те корпоративни партньорства, чрез които следим динамиката на пазара и измененията на пазара на труда. Само така успяваме да гарантираме качествено и актуално практическо образование, което създава опитни експерти, търсени от бизнеса. Именно това доведе до две значими промени в програмите през 2022 година, а и не само:

1. Реализирахме програма по QA инженерство

QA инженерите постепенно се превръщат в едни от най-търсените специалисти. А QA обучението – в желано. Въпреки това, години наред то беше в периферията на образователната сфера, липсваше цялостен подход и добре разработена структура. С появата на цялостната програма по QA инженерство запълваме осезаема липса.

Целта ѝ е да осигури професия на ниво Manual QA Engineer в рамките на първите 5-6 месеца от задълбочената и последователна подготовка. След това, в рамките на 12 месеца, всеки желаещ, може да достигне до професия Automation QA Engineer.

Ето какво сподели и Ангел Георгиев, Образователен Директор на СофтУни, по повод старта на програмата:

„Дойде време в СофтУни да предложим истински завършена цялостна образователна QA програма: от нулата до кариерен старт като junior QA (zero-to-career QA educational program), която отговаря в пълнота на съвременните изисквания за QA професията, най-вече комбинацията от manual QA, програмиране, софтуерни технологии и QA automation. Това е иновация в световен мащаб, не само в България.“

Нуждата от такава програма е неоспорима. Интересът към нея е достатъчно доказателство за това. Очакванията ни са през 2023 година първото издание да стартира с над 5 000 участници, които ще имат възможност да изковат собствения си път в технологичната индустрия.

2. Подобрихме възможностите за творците

Търсенето на криейтив специалисти става все по-специализирано и целенасочено. Именно затова през 2022 година обновихме първата цялостна програма по дизайн, криейтив и визуализация в България. Пътеката за UX/UI дизайнер в SoftUni Creative беше значително разширена и задълбочена.

Днес UX/UI дизайнът има все по-голямо значение за компаниите и успеха на техните продукти и услуги. Това превърна този творчески път на развитие в една чудесна перспектива за творците. Нашата цел остава създаването на възможности за реализация и в криейтива – до скоро творческите професии не бяха смятани за перспективни, но иновативни направления като UX и UI доказаха точно обратното. Днес всеки творец по душа може да преследва развитие в мечтана и обещаваща сфера.

3. Новости и за най-малките

Сред най-важните за нас цели винаги е било осигуряването на възможност за най-малките да се докоснат до технологиите и дигиталния свят в най-ранна възраст. Тук роля играят и SoftUni Kids, в която деца и младежи между 7 и 18 години могат да се потопят в света на технологиите, и СофтУни Светлина – първата частна професионална гимназия по дигитални науки в България, която дава съвременно професионално образование в сферите на дигиталните науки и технологиите, включително киберсигурност и програмиране.

От създаването ѝ до днес, в инициативата SoftUni Kids са се обучавали над 4 500 деца, преминали през 580 курса. А през 2022 година за първи път имаха възможност да се впуснат в света на програмирането и с вълнуващия иновативен курс по Програмиране с Minecraft. Освен това, 2022 година беляза и старта на трите нови специалности в СофтУни Светлина. Днес в гимназията се обучават над 460 ученици, а колективът от опитни преподаватели непрекъснато расте, за да осигурява най-доброто и актуално образование в гимназиален етап.

4. Година на корпоративни обучения

Годината беше успешна и динамична и в корпоративен план. Сключихме не малко високопрофилни корпоративни партньорства, които ще създадат нови и все по-вълнуващи възможности за реализация пред курсистите. А освен да свързваме бизнеса с точните за него кадри, активно помагаме на нашите партньори да развиват уменията на собствените си екипи. През 2022 година проведохме няколко изключително успешни корпоративни обучения с партньори като DXC Technology и БНР, осъществявайки съвместната си цел да подобряваме и развиваме технологичната и дигитална среда в страната.

16 отличия за 9 години усилия

През 2022 година станахме на 9 години, а усилията ни през цялото това време не останаха незабелязани. Получихме 16 отличия в едни от най-престижните състезания и класации, като се превърнахме не просто в една от най-награждаваните компании в България, а и в една от най-награждаваните компании в категория Образование.

B2B Media Awards ни дадоха 4 приза – взехме две първи места в категориите “Успешно развитие на бизнес организация” и “Изпълнителен директор на годината” за Иван Ненков, CEO на СофтУни. Грабнахме втора наградата в категория “Иновативна компания на годината” и трета в “Иновативна услуга” за гимназия СофтУни Светлина. Company of the Year ни обявиха за Технологичен лидер в образованието, а вотът на публиката ни отреди 1-во място в категория Образование и 2-ро място в категория Иновативна компания в последното издание на наградите Любима Марка.

Станахме финалисти и в две категории по време на Forbes Business Awards 2022 – Услуги и Иновативна компания. За поредна година заехме 51-то място в класацията на най-добрите работодатели на Career Shows Awards през 2022, а по време на самите награди грабнахме цели 5 отличия. Получихме Злато в категория “Инсентив програма”, взехме три Сребърни награди в категориите “Изпълнителен директор”, “Най-добър работодател – Образование” и “Стратегия за признание на служителите”, и бронзова награда в категория “Най-добър работодател”.

Огромна гордост ни донесе и първата награда в категория Образование: Двигател на Дигиталната Революция и ИТ сектора по време на Годишните награди за благотворителност и КСО Златно Сърце”. Благодарим на всички курсисти и партньори за доверието през последните 9 години. Дължим отличията си на тях. А всички тези награди поставят летвата на очакванията още по-високо. И през 2023 година смятаме да я надскочим!

Иван Ненков за амбициите и плановете през 2023

„2023 година се очертава като не по-малко предизвикателна за нас. Планирали сме провеждането на нашите професионални програми по софтуерно инженерство, QA инженерство, дигитален маркетинг и дизайн и криейтив и общо близо 300 обучения, през които ще преминат над 50 000 човека. Също така планираме да проведем стотици безплатни семинари на разнообразни теми, чрез които хората ще могат да почерпят актуални и ценни познания напълно безплатно. Добра новина за всички, които искат да се развиват професионално в сферата на изкуствения интелект, е това, че ще имат възможност да го направят чрез нова цялостна програма, която подготвяме в тази посока.“

Изпращаме 2022 година с огромно вдъхновение и желание да ставаме все по-добри и достойни както за доверието, така и за призовете!

СофтУни през 2023: Пионер на дигиталното бъдеще

2023 година беше особено специална за нас и ще ти споделя как премина тя в очите на един от най-младите ни колеги – Пламен Тотев, PR и Content експерт в СофтУни.

През последните 10 години СофтУни се утвърди като най-голямата образователна организация в България, предоставяща качествено и достъпно практическо образование в 4 перспективни сфери – програмиране, QA, дигитален маркетинг и дизайн. Макар 2023 година да беше изключително непредвидима и динамична, тя се оказа една от най-забележителните за нас.

Най-важното – останахме верни на мисията си да бъдем двигател на дигиталната революция у нас, помагайки на хиляди начинаещи да станат експерти и да повишат не само професионалните си умения, но и стандарта си на живот.

Екатерина Темелкова начело на компанията

В началото на годината Екатерина Темелкова пое ролята на CEO на СофтУни и вече задава посоката на развитие на компанията. Нейното стратегическо и иновативно мислене, както и способността да прокарва и реализира идеи, я превръщат в утвърден лидер и едно от най-разпознаваемите лица на СофтУни.

Под нейното ръководство се позиционират и развиват водещите брандове на СофтУни, с които сме познати днес. А освен качеството на продукта, заслуги за ускорения растеж и постигнатите резултати има увереното и целенасочено лидерство на Екатерина във връзка с увеличаване стойността на марката на СофтУни.

В рамките на само една година от поемането на отговорния пост, Екатерина получи 4 индивидуални отличия, сред които “CEO на годината“ от b2b Media Awards, две награди от CareerShow Awards в категория „Мениджър“ и „Изпълнителен директор“ и втора награда „Leadership Award“ от Leaders of Influence 2023.

В крак с тенденциите

Тази година, приветствайки възхода на изкуствения интелект (AI) като преобладаваща тенденция, СофтУни умело интегрира тази революционна технология в своите операции. Осъзнавайки трансформиращия потенциал на AI, ръководителите ни мотивираха екипа да включи AI инструментите в ежедневните си задачи и оптимизира работните си процеси, с което повишихме ефективността си.

Проактивният подход към изкуствения интелект достигна и учебните ни програми, като доведе до разработването и на иновативния курс – “AI for Business", воден от Светлин Наков и Александър Иванов. По този начин се стремим да демонстрираме, че няма място за страх от изкуствения интелект, а напротив – той може да бъде от изключителна полза на бизнеса. И тъй като промяната е неизбежна, адаптирането към промените ще бъде ключов фактор за успех за всеки бизнес.

По тази причина продължаваме да актуализираме учебните си програми спрямо нуждите на пазара с цел да предоставим възможност на хората и бизнеса да използват пълния потенциал на изкуствения интелект.

Първи юбилей

През ноември месец тази година СофтУни отбеляза своята 10-годишнина. От 2013 година досега успяхме да създадем общност от над 400 000 души и да реализираме над 2 000 обучения.

Всичко започва с инициативата Software University, която стартира каузата СофтУни през 2013 година. За едно десетилетие Software University успява да отбележи:

  • Над 240 хиляди курсисти, започнали пътя си в програмирането с безплатния въвеждащ курс Programming Basics;
  • Над 150 хиляди души, кандидатствали в отворените курсове, за да придобият нови умения;
  • Над 21 000 души, записани в новата QA програма за една година;
  • Над 97% успешна реализация в технологичната сфера на завършилите цялостната програма по софтуерно инженерство.

Седем години след старта на SoftUni Digital – първата и най-задълбочена програма по дигитален маркетинг в България, която предоставя избор за реализация в три водещи професионални направления Social Media Marketing Expert, Performance Marketing Expert, SEO & SEM Expert, дадохме нови възможности на:

  • 65 000 души в безплатния въвеждащ курс Marketing Basics;
  • Над 62 000 души в отворените курсове на инициативата;
  • Над 7 000 души, завършили цялостната програма по дигитален маркетинг.

6 години след създаването на SoftUni Creative – програмата по дизайн, криейтив и визуализация, която и до днес няма аналог, дадохме творчески тласък и на:

  • 56 000 кандидати за безплатния курс Design Basics;
  • 50 000 кандидати, обогатяващи уменията си в отворените курсове;
  • 5 000 души, завършили цялостната криейтив програма.

Вече 10 години влагаме усилията си в осигуряването на качествено, достъпно и практически насочено образование в иновативни сфери. Дадохме възможност и на най-малките ученици да се докоснат тях в технологичните курсове на SoftUni Kids. Над 4 800 деца са се учили в повече от 620 технологични курса.

СофтУни БУДИТЕЛ – училище на бъдещето

"СофтУни БУДИТЕЛ" е новото име на водещата професионална гимназия в сферата на дигиталните науки и технологичния бизнес, зад която стои СофтУни. Заедно с новото име, училището има и нова философия на управление и преподаване, обновен екип и още по-смели цели за успеха на своите ученици. Двигател на промените в училището е образователният експерт Евгения Пеева-Кирова, която от лятото на 2023 г. стана изпълнителен директор на гимназията.

Целта на Евгения е да превърне "СофтУни БУДИТЕЛ" в истинско училище на бъдещето, където учениците се развиват цялостно, за да бъдат успешни професионалисти, осъзнати личности и градивни лидери в ерата на изкуствения интелект и новите технологии. Ето какво споделя тя по този повод:

„В СофтУни БУДИТЕЛ се стремим да бъдем повече от училище по модерни професионални специалности – ние сме инкубатор за бъдещите технологични лидери и иноватори. Нашата визия е да създадем среда, където всеки ученик може да разгърне своя потенциал и да поеме по пътя на непрекъснатото учене и самоусъвършенстване. Вярваме, че образованието трябва да подготвя учениците не само с академични, технологични и професионални знания, но и с уменията да бъдат инициатори на нови решения, критични мислители, емоционално-интелигентни осъзнати личности, градивни екипни членове и отговорни граждани. Заедно, като общност, можем да построим 'Училището на бъдещето' – място, където всяко дете е ценено, вдъхновено и подкрепено уверено и умело да преследва своите мечти в динамичния XXI век и занапред.“

Успешни партньорства

СофтУни има изградена партньорска мрежа от над 100 компании, които припознават образованието като своя кауза. B2B услугите ни и тази година утвърдиха ролята ни на мост между кадрите и нуждите на бизнеса.

В СофтУни свързваме партньорите с талантите, като подбираме и препоръчваме най-добрите софтуерни разработчици, маркетолози и дизайнери от професионалните си пътеки. Освен това и през 2023 г. успешно организирахме редица персонализирани корпоративни обучения, разработени спрямо специфичните нужди на компаниите-партньори. Сред партньорите, които се довериха на СофтУни за обучения на екипите си, са водещи компании като DXC Technology, GfK и Кока-Кола България.

Не на последно място, все по-активно развиваме цялостната си услуга, ориентирана към партньорите. Те могат да разчитат на експертни съвети относно подобрението на работния процес и сътрудничеството между служителите под формата на консултации за изграждане на силни екипи, както и редица възможности за позициониране на бранда сред младите специалисти.

„С годините сме изградили ефективен процес по позициониране на нуждите, които компаниите имат за надграждане на уменията на служителите си. Така, за кратък период може да определим entry/exit skills за всяко обучение, да намерим лектор, който да го проведе, и да се съобразим със спецификата на провеждането му, благодарение на изградената инфраструктура, с която разполагаме“, разказва още Жельо Пенчев, директор „Бизнес развитие“ в СофтУни.

Поглед напред

Постигнатите успехи са споделен триумф на цялата СофтУни общност – зад тях стои екип от над 100 души, отдадени преподаватели, амбициозни курсисти и подкрепящи партньори. СофтУни изпраща 2023 година с признание и благодарност към всички, които вярват в мисията за качествено и достъпно практическо образование.

“Отговорността да бъдем новатори в най-важната сфера от живота на всеки човек е голяма. Но доверието, което ни гласуват нашите курсисти, ни позволява винаги да надграждаме и да си поставяме още по-високи цели. Следващата стъпка пред нас е да достигнем над 1 милион българи, които имат качествени дигитални умения, добър стандарт на живот и са пълноценна част от новия дигитален свят", споделя Екатерина Темелкова.

---

За финал отправяме огромно благодаря към всички наши студентилекторитрейнърипартньоридоброволци и помощници от всякакъв тип, за огромната подкрепа през всичките тези години, както и за невероятната мотивация да променяме заедно образователната история на страната ни и да творим чудеса!

Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.