Loading...

PHP - 7 неща, които (може би) не знаете

avatar Георги Кацаров 2 минути
PHP - 7 неща, които (може би) не знаете

Задавате си въпроса какво е програмен език за сървърно скриптиране и в частност - какво представлява PHP? Ето седем по-важни неща, които ще отговорят на вашия въпрос.

1. Какво означава PHP?
Първоначално PHP е означавало “Personal Home Page”, но днес като значение на абревиатурата се използва “PHP: Hypertext Preprocessor*”.

2. За какво служи PHP?
PHP е server-side скриптиращ език, проектиран предимно за уеб разработки, но също е подходящ и като general-purpose* програмен език.

3. PHP има ли структурно или синтактично сходство с друг програмен език?
В най-голяма степен PHP наподобява Perl и C.

4. А какво означава PEAR?
PEAR е общностно-управляван проект на потребителите на PHP, който има свои органи за управление като PEAR Group, Колективи, Президент и дори собствена Конституция (приета март 2007 г.). PEAR означава „PHP Extension and Application Repository”. PEAR осигурява:
- Структурирана библиотека за потребители, които се нуждаят от отворен код;
- Система за разпространение на код и поддръжка на пакети;
- Стандартизация за код написан на PHP;
- PHP Extensions Community Library (PECL, произнася се “Pickle”) – това е отделен проект, който спомага за дистрибуцията на PHP пакети;
- Уеб сайт, пощенски списъци и даунлоуд “огледала“ – за поддръжка на PHP/PEAR общността;

5. Каква е актуалната версия на PHP?
Актуалната версия на PHP е 7.2.0, която излезе на 30-ти ноември 2017 г. Това е ъпдейт, който отстранява редица дребни проблеми и неизправности.

6. Възможно ли е взаимодействие между PHP и езици за уеб дизайн?
Да, възможно е взаимодействие на PHP и HTML. Възможно е да се генерира HTML код посредством PHP скриптове и е възможно да се предава информация от HTML към PHP.

Също така е възможно и взаимодействие между PHP и JavaScript, макар че в случая те не могат да взаимодействат директно, както HTML и PHP. Това е така тъй като PHP  е server-side програмен език, докато JavaScript е client-side програмен език. Тази недиректна връзка се създава като PHP генерира JavaScript код, който се изпълнява от браузъра и специфични стойности могат да се върнат обратно при PHP посредством URL-a.

7. Какво означава съобщението за грешка „Parse error in PHP - unexpected T_variable at line x”?
Една от най-вероятните грешки, с които ще се сблъскате извежда съобщението “Parse error in PHP - unexpected T_variable at line x”. Това означава, че е допусната грешка в PHP синтаксиса /словореда/ в реда „Х“, която стопира парсването и изпълнението на програмата.

Това са седемте по-важни неща, които трябва да знаете за PHP. Ако искате да се запознаете по-добре с този език за сървърно скриптиране - запишете нашият курс Programming Basics with PHP - януари 2018, като кликнете ТУК. Побързайте, защото присъствените места се изчерпват бързо!*Когато една абревиатура включва самата себе си, като част от значението на същата тази абревиатура – това се нарича рекурсивен акроним. Например: “PHP" – "PHP Hypertext Preprocessor”.