Loading...

Кои са отличителните черти на C#?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Кои са отличителните черти на C#?

C# (произнася се Си Шарп) е модерен обектно-ориентиран програмен език, който е разработен през 2000-та година от Андерс Хейлсберг в Microsoft. Езикът е замислен като конкурент на Java, тъй като от Sun (по-късно закупени от Oracle) не искали да позволят на Microsoft да нанасят промени по Java. Така от редмъндския гигант били принудени да започнат разработката на собствен език. Благодарение на добрата поддръжка на проекта от страна на Microsoft, езикът (и общността около него) започват бурно да се развиват и така днес C# е един от най-популярните програмни езици в световен мащаб.

Какво е С#?
C# е пограмен език от високо ниво, предназначен за разработка на приложения за платформите на Microsoft. За да работи езика, трябва да имате налична т.е. инсталирана софтуерната рамка .NET. Много често С# се разглежда като хибриден език, вземащ най-доброто от “C” и “C++”. Въпреки, че софтуерната рамка .NET е подходяща среда и за други програмни езици, то безспорно С# е най-популярния от тях.
Със С# вие можете да създадете напрактика всичко, но той е най-подходящ за изграждане на Windows десктоп приложения и игри. Освен това можете да го използвате и за изграждане на уеб приложения, а популярността му като език за разработка на мобилни приложения нараства с всеки изминал ден. Крос-платформени инструменти, като Xamarin позволяват приложения писани на C# да бъдат използвани на почти всяко мобилно устройство.

C# за разработка на игри
C# е широко използван при разработката на игри с игралния енджин Unity, който е най-популярният енджин към днешна дата. Повече от 1/3 от топ игрите са правени с Unity и тези заглавия се радват на над 770 милиона активни потребители. Освен това енджина се използва за VR, като 90% от всички Samsung Gear и 53% от всички Oculus Rift VR игри са разработени с Unity.

C# е лесен за научаване
За да сме съвсем честни трябва да кажем, че езикът C# е лесен за разучаване, но труден за овладяване. Ще навлезете с лекота в него, тъй като е програмен език от високо ниво, със синтаксис сходен до обикновения английски език. Сложни неща като мениджмънта на паметта са премахнати от отговорностите на програмиста и са прехвърлени към garbage колектор схемите на самата .NET рамка.
C# също така е и статичен тип език, което означава, че кода който пишете се проверява преди да се компилира в приложение. По този начин по-лесно се намират допуснати грешки, което е от голяма полза за начинаещите програмисти.
И въпреки, че синтаксиса на С# е по-„плътен“ и логичен от този в С++, все пак ще трябва да научите доста. Също така обаче, трябва да имате в предвид, че в своята дълбочина той е сравнително сложен и ще трябва да инвестирате време и усилия, за да придобиете уменията, необходими за създаването на по-сложни програми или приложения.

Ако искате да изучите програмният език С#, то курса „Programming Basics with C# - март 2018“ е най-доброто място, от където можете да започнете. Запишете се още сега, като кликнете ТУК!