Loading...

Какво трябва да знаем за JavaScript?

avatar Георги Кацаров 1 минута
Какво трябва да знаем за JavaScript?

Въпреки че JavaScript се развива с невероятни темпове и сред най-популярните езици в общностите на GitHub и Stack-Overflow, все още съществуват редица погрешни схващания или митове относно JavaScript.

Името JavaScript
Често пъти начинаещите програмисти бъркат JavaScript с Java, макар между двата езика да няма почти нищо общо. Всъщност JavaScript преминава през няколко смени на името, докато получи наименованието, с което е познат днес. Най-напред е бил разработен с името Mocha през май 1995 г., но по време на продължаващата разработка, от Netscape (компанията, която го разработва) го преименуват на LiveScript. Следващата промяна идва в края на същата година, когато езикът получава името, под което е познат днес – JavaScript. Някои хора предполагат, че това се дължи на използването на Java технология от страна на Netscape в създаването на своя браузър Netscape Navigator, а според други – че името е резултат на договор между Netscape и Sun Microsystems.

Достатъчно способен ли е JavaScript?
Много хора мислят, че JavaScript не е достатъчно широко приложим в сравнение с други езици като Java, Python и т.н. тъй като бил създаден едва за 10 дни и покривал изискванията на строго специфични задачи. От момента на неговото създаване обаче са изминали над 20 години, през които езикът се е развил бурно. Днес съществуват множество пълноценни JavaScript рамки и плъгини, чрез които можете да модифицирате езика според собствените си нужди.

Само за интеракции в бразура ли се използва JavaScript?
JavaScript еволюира толкова много през годинтие на своето съществуване, че днес създаването на различни функционалности за потребителите на браузъри е само малка част от всички неща, на които е способен JavaScript. Освен това, днес JavaScript може да се използва в back-end посредством node.js и/или express.js и др, да се създават десктоп приложения посредством Electron.js, а също така почти всички JavaScript front-end рамки се изплзват за iOS и Android приложения.


Ако искате да придобиете знания за това как се изгражда най-базовата Front-End структура на едно web приложение, то курса „JavaScript for Front-end - март 2020“ е точно за вас. Запишете го още сега, като кликнете ТУК.