Loading...

СофтУни става на 7!

avatar Катерина Костадинова 5 минути
СофтУни става на 7!

Щастливи сме да споделим с вас радостната новина, че днес СофтУни официално отбелязва своята седма годишнина от създаването си.

От ден едно винаги сме се стремили да изградим организация, чийто екип вярва и упорито следва каузата, мисията и визията на СофтУни. Нашата цел – да предоставяме качествено, достъпно съвременно образование, възпитавайки в бъдещите поколения водещи експерти всички необходими умения за успешна реализация в сферата на информационните технологии, дизайна и дигиталния маркетинг, се превърна в сбъдната мечта. И това е така както за тримата основатели – Светлин Наков, Иван Ненков и Христо Тенчев, така и за целия екип, стоящ зад името на една вече международна организация.

В следващите редове Светлин Наков ще сподели с нас накратко предисторията на СофтУни, а след това ще ви запознаем и с малко ключови факти, олицетворяващи не просто вълнението ни, но и гордостта у нас, произлизащи от постигнатото до момента.

Светлин Наков разказва за началото на СофтУни

„Много ясно си спомням малката стаичка в XS Software на Симеоновско шосе, която тогава беше и офисът на СофтУни. Беше някъде в края на 2013 – началото на 2014 г. Бяхме едва трима-четирима служители, но в онзи момент трябваше да подготвим SoftUni 1.0 – учебна зала, бюра, учебен план, съдържание, всичко... Нещата се развиваха изключително бързо, успяхме да си намерим десетки доброволци, които да ни помогнат, както и за отрицателно време да се преместим в по-голямо помещение. СофтУни беше абсолютен стартъп и всички усилия бяха съвместни и с вяра в една обща кауза, която следваме и до днес. Забавен беше и маркетингът ни по това време – когато решихме с Христо, че ще правим нов прием, събрахме група студенти и заедно с тях отидохме да раздаваме брошури на ръка в парка. Писахме по форумите неща като – „Ще има безплатен курс, ела и пробвай!“.

Така, стъпка по стъпка и с безкрайно много усилия, успешно реализирахме първия сезон на СофтУни. Няма да забравя как с Христо тогава си казахме – „СофтУни ще го бъде“ :).

Вярвам, че СофтУни успява да допринесе сериозно за промени не само в образованието, но и в качеството на живот на мнозина в България. Доказахме, че е възможно да има алтернатива на традиционните методи на образование. Че ученето може да не бъде скучно, че има смисъл човек да промени мисленето си и да приеме, че обучението е процес за цял живот, не приключва с училището и винаги има място за усъвършенстване и подобрение.

Днес предизвикателствата пред нас са на изцяло ново ниво, далеч по-смели са и мечтите ни, защото видяхме, че усилията ни с годините се отплащат и с правилната стратегия и вяра в това, което правим, успяваме да постигаме всяка цел, която сме си поставяли до момента!“

Какво успяхме да постигнем до момента?

Време е да споделим с вас значимите моменти и успехи от старта на СофтУни до днес, които нямаше да постигнем без всички вас – нашите преподаватели, служители, партньори и курсисти. Вижте най-ярките събития за всеки от добре познатите брандове:

Software University

Инициативата ни „Софтуерен университет“, която всъщност поставя и началото на историята на СофтУни, започва с добре познатия безплатен курс Programming Basics, като кандидатите за него до момента наброяват повече от 128 000 души. За цялостната ни програма са се записали 31 910 души, а включилите се в отворени курсове през годините са над 95 000 (за да си представите мащабите, това е малко повече от жителите на град Перник)!

SoftUni Creative

От старта си през 2017 г. кандидатствалите за Design Basics и Fundamentals са 17 317, а общият брой хора, избрали да се запишат за цялостната програма, наброяват 2 194! За тези три години, броят курсисти, записани за курсове и модули, е 24 211.

SoftUni Digital

Желаещите да навлязат в света на дигиталния маркетинг са не по-малко. Кандидатствалите за Marketing Basics са 25 535, а включилите се в цялостната програма на SoftUni Digital надхвърлят 3 660. От старта на инициативата, общия брой записани е 32 221.

SoftUni Kids и SoftUni Svetlina

Малчуганите, които са преминали през обученията ни са 3570, а успешно проведените курсове с тях до момента са 446. За по-големите, SoftUni Svetlina вече обучава третия си випуск, а младежите, записани в гимназията, са 230.

Защо СофтУни се превърна в лидер

През тези 7 години ние проведохме над 700 обучения и над 650 семинара и събития. Видео уроците ни наброяват повече от 14 хиляди, а общото им времетраене е над 54 хиляди часа. Имахме невероятното щастие да сключим над 200 партньорства с водещи компании в България и да създадем общност, включваща повече от 200 000 души. Екипите ни изпращат средно по 1500 имейла на месец и провеждат над 100 телефонни обаждания на ден, за да поддържат тази общност. За това време станахме и носители на следните престижни награди: Forbes Business Awards за 2015 г., 2017 г. и 2018 г.; награда на БАИТ за образование за 2014 г. и 2016 г.; награда Bulgaria Business Leaders Forum за инвеститор в знанието; награда "Новатори в образованието"; Образователна платформа за 2015 г. на Bulgarian Web Awards; Иновативно предприятие на годината 2016 г.; Високи постижения в иновациите 2018 г. 

Студентите за нас

"След цялостната програма на SoftUni Creative започнах да гледам на света около мен с различни очи. Не се колебайте дали са избрали правилното място. Програмата ще ви даде абсолютно всичко нужно, което вие е необходимо като основа, за да градите и да се реализирате един ден като бъдещи дизайнери!" 😊 –Марин Илиев, Мърчъндайзер

Вижте цялата история на Марин на този линк.

"За месеците, в които бях част от цялостната програма на SoftUni Digital, не се почувствах оставена нито веднъж. Целият екип беше отзивчив и приветлив към всички нас. Поздравления и огромни благодарности за отделеното време!"Стефания Иванов, Digital Marketing Specialist

Вижте пълното интервю със Стефания тук.

"Когато започвах, нямах никаква вяра в себе си, на което дължах слабите оценки в училище и грешният път, който бях поел. Имах 5 двойки за срока по математика, много отсъствия и щях да остана на поправка. След като започнах, видях колко ми е интересно и как се справям отлично в SoftUni. Това се отрази в живота ми и в училище. С много малко усилия  повиших успеха си в гимназията. Учителите и съучениците ми не можеха да ме познаят и се чудеха какво се е променило. Tогава разбрах, че просто трябва да вярваш в себе си. SoftUni те учи не само на програмиране, а и как да мислиш."Теодор Дончев, Junior Software Engineer

Повече за Теодор научете тук

----

За седем години ние доказахме, че дигиталното образование е нещо постижимо и може да бъде достъпно за всички. Доказахме, че има алтернатива на традиционната образователна система, която дава реални практически знания, приложими веднага, и че тази алтернатива сме ние. Доказахме, че екипната работа, общите усилия и споделените ценности са в основата на прогреса и иновацията. Доказахме, че съвременното практическо образование в България се търси активно и се цени от хората. Доказахме, че обичаме това, което правим и го правим добре. Казват, че първите седем години са най-важни, но за нас това е едва началото. СофтУни дава знания, но и не спира да се учи. Благодарим на всички, които са били с нас през целия път, на всички, които в момента са с нас, и нямаме търпение да се запознаем с тези, които тепърва ще срещнем.