Loading...

Успехите, предприемачеството и визията за СофтУни с Христо Тенчев

avatar Катерина Костадинова 4 минути
Успехите, предприемачеството и визията за СофтУни с Христо Тенчев

Представяме ви Христо Тенчев – той е един от основателите на СофтУни, но освен това е предприемач и се занимава с множество разнообразни и интересни проекти. За работата си споделя „В момента имам удоволствието да се занимавам само с проекти, които искрено ми доставят удоволствие, позитивни са за обществото, интересни са и имат голям шанс за успех, не само в България, но и по света.“

Той започва да работи още по време на ученическите си години, когато дистанционно е отговарял на въпроси в стартираща хостинг фирма, където успява да попие много полезна за развитието му информация. Междувременно се самообучава и на програмиране с амбицията да направи собствена компютърна игра. С натрупаните знания успява да сглоби нещо, което до известна степен се доближава до първоначалната му цел - bulfleet.com. Това представлява първата браузър MMO игра в България, която дава и началото на XS Software – компания, създаваща игри и до ден днешен, 15 години по-късно. Ето и отговорите на въпросите, които му зададохме:

Разкажи ни за предприемачеството като начин на живот – какво е усещането и защо избра да го правиш, кои са добрите и лошите страни?

"Движеща сила за мен винаги е било да създавам работещи реални неща от идеите и мечтите, които имам. Това ми доставя удоволствие, мотивира ме искрено. Пътят на реализация също е много ценен, защото учиш много неща. Имаме късмет да живеем в уникално време – почти цялото знание на хората е достъпно в интернет и има много възможности за надграждане, подобряване на съществуващи модели или създаването на изцяло нови. Дори в малка държава като България имаме достъп до световния пазар през интернет. Само трябва да действаш и да не се отказваш, когато срещнеш трудности."

В какви проекти участваш в момента?

"Основният проект, от който съм част, е СофтУни иновативен образователен център, който цели да обучава хората на практически умения, нужни за работа в ИТ сферата. В СофтУни можеш да се научиш да програмираш, да работиш в разнообразни области на дигиталния маркетинг, дизайна и анимацията. Компанията работи тясно с водещи фирми от България и чужбина, така че може да предложи на успешно завършилите студенти и помощ в кариерното развитие. През годините успяхме да реализираме и други образователни проекти под СофтУни като SoftUni Kids (обучения по програмиране за деца 6-12 год.) и SoftUni Svetlina (лицензирана гимназия по дигитални науки за деца от 8 до 12 клас). Вярвам, че СофтУни има още много потенциал пред себе си, а ефектът, който организацията има върху живота на хората в нашата страна, е най-голямата награда за нас.

Относно XS Software – през игрите, които създаваме, са преминали над 50 милиона играчи от цял свят. Продължаваме да развиваме различни заглавия, като в момента фокусът е върху играта LadyPopular.com. Играта е насочена към дами от всички възрасти с интерес към модата. 
LockTrip.com е третият проект, в който имам участие. LockTrip предлага възможността да резервираш хотел или BnB навсякъде по света, като благодарение на блокчейн технологията зад себе си, цели да предостави най-евтината цена. Проектът е в начална фаза, но вече предлага стотици хиляди хотели."

Сподели с нас малко повече за възникването на идеята за СофтУни и визията за развитие в бъдеще?

"Когато се учих да програмирам нямаше СофтУни, а щеше да е толкова полезно и да ми съкрати значително усилията. Завършвайки ТУ София видях, че има значително място за подобрение и алтернатива на пътя от образованието до работното място. Срещнах невероятни хора – Светлин Наков и Иван Ненков - с които споделяме не само същата визия, но и същите ценности и принципи, така че обединихме усилия и заедно, с помощта на силен и мотивиран екип, успяхме да развием СофтУни до нивото, което е днес.

Развитието пред СофтУни е да продължи да търси най-добрите и ефективни начини да достави достъпно качествено образование и работа в областта на новите технологии. Да прави живота на хората по-добър и по-свободен. Важно изпитание ще бъде намирането на успешен модел, по който СофтУни може да пренесе дейността си и в други пазари, освен България."

Успя ли СофтУни да промени образованието в България?

"Вярвам, че СофтУни успява да допринесе сериозно за промени не само в образованието, но и в качеството на живот на мнозина в България. Доказахме, че е възможно да има алтернатива на традиционните методи на образование. Че ученето може да не бъде скучно, че има смисъл човек да промени мисленето си и да приеме, че обучението е процес за цял живот, не приключва с училището и винаги има място за усъвършенстване и подобрение.

За 5 години през курсовете ни са преминали над 150,000 човека от цяла България. Тяхната реализация ни показва, че има смисъл от нашата дейност и това носи удовлетворение.

Опитваме се да допринасяме и за цялата екосистема в България. В партньорство с други компании и асоциации успяхме да осъвременим учебните планове, заложени от МОН и НАПОО. Продължаваме да правим голяма част от обученията ни безплатни, така че повече хора да имат възможността да се докоснат до материята. Раздадохме над 2000 учебника по програмиране на учители от цяла България, в момента тече и безплатно обучение на учителите, които имат желание да подобрят методологията и знанията си."

Включете се и вие в цялостната програма по софтуерно инженерство и започнете да полагате основите на една стабилна кариера още днес! Обучението е със засилена практическа насоченост, което помага да се научите как в реална среда да прилагате всяко усвоено умение. Екипът от лектори се състои от някои от най-известните имена в ИТ сферата и всеки от тях е готов да ви предаде най-ценното от своя професионален опит. Очакваме ви!