Loading...

Кои бяха десетте най-популярни програмни езика през 2017 г.?

avatar Георги Кацаров 3 минути
Кои бяха десетте най-популярни програмни езика през 2017 г.?
Хората обичаме да съпоставяме всичко в нашия живот по определен критерий и безбройните класации и конкурси, които ни заобикалят потвърждават тези думи. Програмните езици не правят изключение и съществуват редица индекси, които се опитват да съпоставят различните езици по различни критерии. Индексът TIOBE е един от най-популярните, най-вече благодарение ма ежемесечните си доклади, които обхващат ако не всички, то една значителна част от различните програмни езици. И така, кои бяха най популярните програмни езици през вече отминалата 2017 г.?

10. Perl
Универсалният, интерпретативен език за програмиране, създаден през 1987 г. от Лару Уол започна 2017 г. на 8-ма позиция, но в течение на годината изпадна с две позиции назад, като все пак успя да се задържи в челната десятка, макар и на последно място. Там той се радва на потребителско внимание в размер на приблизително 2,42%, докато в началото на 2017 г. потребителският му дял е бил с 0,33% по-висок.

09. PHP
Спрямо януари 2017 г. все още най-популярният програмен език за сървърно скриптиране, PHP успява да се изкачи от 10-то на 9-то място, не благодарение на увеличение на своя потребителски дял, а обратното – понеже Perl се е „сринал“ доста по-зле от него, което обуславя и разместването. Иначе приблизително 2,53% от разработчиците през 2017 г. са използвали PHP.

08. R
Макар да не е много популярен по нашите ширини, програмният език R определено е един от най-популярните езици в световен мащаб. Уникалното при него е, че той е едновременно и програмен език, и програмна среда. Той се използва за създаване на статистически анализи и графики. Неговата популярност сред разработчиците през изминалата година възлиза на 2,54%, като езика отбелязва покачване на потребителската си база с 0,76%.

07. Visual Basic .Net
Visual Basic .Net е мултипарадигмен, обектно-ориентиран програмен език, който се използва за работа в софтуерната рамка на Microsoft .NET Framework. Същият обаче е загубил потребителски дял и от 6-та позиция през януари 2017 г. сега пада на 7-ма, като съответно печели приблизително 3,26% популярност.

06. JavaScript
JavaScript е един от трите програмни езика, които всеки уеб дизайнер трябва да знае. Езикът е стартирал 2017 г. на 7-ма позиция, а увеличението в потребителския му дял през годината го е изкачил до 6-та позиция по популярност. Увеличението е с 0,62%, а тоталния му дял възлиза на 3,46%

05. C#
C# е един от най-популярните програмни езици от високо ниво. През 2017 г. обаче средностатистическата му база се е свила с 0,29% до 3,75% и поради тази причина езика пада от 4-то на 5-то място.

04. Python
Python предлага добра структура, която го прави подходящ за създаването на по-обемни приложения. Неговите вградени сложни типове данни включват гъвкави масиви и речници, които при друг език (например „С“) биха отнели дни за да бъдат написани ефикасно. Тези предимства явно са отчетени от разработчиците по цял свят, защото Python отбелязва покачване на потребителския си дял с 1,21% до тотално 5,60%, което го изкачва от 5-та позиция през януари 2017 г. на 4-та позиция към януари 2018 г.

03. C++
В челната тройка размествания на позиции няма, макар това далеч да не означава, че езиците не са претърпели промяна в дела на популярността си. Така например С++ спрямо януари 2017 г. претърпява спад с 0,70%, но запазва третата си позиция и тогава, и сега. Тоталният дял на популярността на езика възлиза на 5,603%.

02. C
„Ветеранът“ в програмните езици – С – се радва на забележителна популярност дори в наши дни, измествайки усъвършенстваните си наследници като C# и C++ със значителна преднина. Въпреки, че е на второ място в индекса TIOBE, програмният език С е лидер по увеличение на популярността, като за периода януари 2017 – януари 2018 г. неговата популярност е нараснала с 1,69%, стигайки до 11,037% потребителски дял.

01. Java
За периода януари 2017 г. – 2018 г. програмният език Java отново запазва първото място в класацията. Това показва неговата огромна приложимост навсякъде в IT сектора, а съответно обуславя и необходимостта от Java developer-и. Тук е и мястото да отбележим, че езикът Java се използва от над 9 милиона софтуерни специалисти в целия свят!

Ако и вие искате да станете Java Developer сега е вашият шанс да запишете курса Programming Basics with Java – февруари 2018, като кликнете ТУК.