Loading...

5 интересни факта за JavaScript

avatar Соня Аврамова 2 минути
5 интересни факта за JavaScript

JavaScript е един от най-популярните и използвани скриптови езици за програмиране. Почти всички добре познати уебсайтове в мрежата като Гугъл, Фейсбук и Уикипедия залагат на него. И има защо! :) В тази статия ще Ви разкрием отблизо 5 интересни факта за него и защо той се превърна в един от най-функционалните, лесни и предпочитани езици за програмиране. 

5. JavaScript НЕ е " на Java

Освен сходните имена, те нямат почти нищо общо един с друг. Съвпадението на имената е резултат от маркетингово решение на Netscape. JavaScript е скриптов език, докато Java e сървърен език. 

4. Почти няма нещо, което JavaScript да НЕ може да прави

Функциите на JavaScript са се разширили значително през годините с неговата еволюция. С него могат да се създават мобилни приложения, да се анимират елементи от уеб страници, да се разработват десктоп и уеб апликации, да се създават pop-up прозорци, така любими на повечето маркетолози и още много други функции. Всички тези възможности, които предлага JavaScript са ориентирани към по-доброто потребителско изживяване хората, използвайки дадена платформа, сайт или мобилно приложение. 

3. Съвременното дигитално пространство НЕ може без JavaScript

На ежедневна база ние сме зависими от JavaScript. Ако направим експеримент, ще установим, чe дори и няĸoи caйтoвe да пoĸaзвaт инфopмaция и cлeд изĸлючвaнeтo нa ЈаvаЅсrірt, то повечето въобще няма да paбoтят. Ho дopи и дa ce виждa нeщo, тpябвa дa зaбpaвим зa фopyмитe, ĸoмeнтapитe, чecтo и изoбpaжeниятa, нaвигaциятa и oщe мнoгo дpyги елементи, които са свързани именни с потребителското ни изживяване на сайта и това колко функционален е той. Ще трябва да забравим за съвременните удобства като oнлaйн бaнĸиpaнeтo, oблaчнитe ycлyги, cъвмecтнитe пpoeĸти и oщe мнoгo дpyги.

2. История на JavaScript

Разработен е първоначално от Брендан Айк под името Mocha, по-късно е преименуван на LiveScript – това е официалното му име, когато е пуснат за първи път от Netscape. На 4 декември получава настоящото си име - JavaScript.

1. JavaScript е универсален език за разработка на приложен софтуер

На него се пише клиентската част на приложенията (това, което вижда потребителят) и рядко се използва за сървърната част (логиката, съхранението и обработката на данните). Технологията Node.js позволява JavaScript да се използва за сървърни приложения, но не е прието да бъде използвана масово.


Впуснете се в откриването на всичко, което JavaScript може да ви предложи, с въвеждащото обучение “Programming Basics with JavaScript - май 2020”. Местата се изчерпват бързо, така че се запишете още днес и се потопете в една от най-перспективните сфери - тази на софтуерното инженерство!