Loading...

5 интересни факта за JavaScript

avatar Соня Аврамова 2 минути
5 интересни факта за JavaScript

JavaScript е един от най-популярните и използвани скриптови езици за програмиране. Почти всички добре познати уебсайтове в мрежата като Гугъл, Фейсбук и Уикипедия залагат на него. И има защо! :) В тази статия ще Ви разкрием отблизо 5 интересни факта за него и защо той се превърна в един от най-функционалните, лесни и предпочитани езици за програмиране.5. JavaScript НЕ е " на Java


Освен сходните имена, те нямат почти нищо общо един с друг. Съвпадението на имената е резултат от маркетингово решение на Netscape. JavaScript е скриптов език, докато Java e сървърен език. 


4. Почти няма нещо, което JavaScript да НЕ може да прави


Функциите на JavaScript са се разширили значително през годините с неговата еволюция. С него могат да се създават мобилни приложения, да се анимират елементи от уеб страници, да се разработват десктоп и уеб апликации, да се създават pop-up прозорци, така любими на повечето маркетолози и още много други функции. Всички тези възможности, които предлага JavaScript са ориентирани към по-доброто потребителско изживяване хората, използвайки дадена платформа, сайт или мобилно приложение.


3. Съвременното дигитално пространство НЕ може без JavaScript


На ежедневна база ние сме зависими от JavaScript. Ако направим експеримент, ще установим, чe дори и няĸoи caйтoвe да пoĸaзвaт инфopмaция и cлeд изĸлючвaнeтo нa ЈаvаЅсrірt, то повечето въобще няма да paбoтят. Ho дopи и дa ce виждa нeщo, тpябвa дa зaбpaвим зa фopyмитe, ĸoмeнтapитe, чecтo и изoбpaжeниятa, нaвигaциятa и oщe мнoгo дpyги елементи, които са свързани именни с потребителското ни изживяване на сайта и това колко функционален е той. Ще трябва да забравим за съвременните удобства като oнлaйн бaнĸиpaнeтo, oблaчнитe ycлyги, cъвмecтнитe пpoeĸти и oщe мнoгo дpyги.


2. История на JavaScript


Разработен е първоначално от Брендан Айк под името Mocha, по-късно е преименуван на LiveScript – това е официалното му име, когато е пуснат за първи път от Netscape. На 4 декември получава настоящото си име - JavaScript.


1. JavaScript е универсален език за разработка на приложен софтуер


На него се пише клиентската част на приложенията (това, което вижда потребителят) и рядко се използва за сървърната част (логиката, съхранението и обработката на данните). Технологията Node.js позволява JavaScript да се използва за сървърни приложения, но не е прието да бъде използвана масово.


Ако искате да увеличите вашите JavaScript умения, разгледайте програмата за курса по „JavaScript Fundamentals"
Базовите познания по JavaScript са нужни на всеки, който иска да се занимава с нещо, свързано с уеб разработка или сървърна JavaScript разработка.

Курсът е част от цялостната програма с JavaScript курсове и уроци за обучение по професия "JavaScript програмист" в Софтуерния университет

Кандидатствайте и ще се уверите в „силата“ на JavaScript и това колко много възможности и функционалности крие в себе си.
Ако искате да научите още полезна и интересна информация за JavaScript и защо да започнете с него като първи език, може да прочетете ТУК 

Ако тази статия Ви е била полезна, ще се радваме да я споделите във Facebook с приятели. :)