Loading...

Каква е историята на езика Swift?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Каква е историята на езика Swift?

Swift е програмен език с общо предназначение, който поддържа множество програмни парадигми. Особеното при този език е, че той е собственост на Apple Inc. и е разработен специално за нуждите на различните платформи на компанията: iOS, iPadOS, macOS, watchOS, tvOS. Освен това е възможна разработка и за Linux, въпреки, че не е особено популярен за тази цел.

Каква е историята на езика Swift?

Разработката на Swift започва през юли 2010 г. от Крис Латнър в Apple. Swift съчетава в себе си идеи и концепции срещани в доста други програмни езици: Rust, Haskell, Ruby, Python, C#, CLU, но най-вече Objective-C – друг програмен език с общо предназначение, който е широко използван от Apple в техните софтуерни продукти.

Първото приложение написано изцяло със Swift излиза на 2-ри юни 2014 г. – четири години след началото на работата по новия език. Пак към тази дата вече има бета версия на езика, която е достъпна за регистрирани Apple разработчици, които участват на конференцията Apple Worldwide Developers Congerence. От Apple обаче подчертават, че е възможно сорс кода на приложенията, написани с бета версията на езика, да е несъвместим с финалната версия. За да се избегнат проблемите, възникнали в следствие на разликите, от Apple планират пускането на source code конвертери.

Swift достига версия 1.0 няколко месеца по-късно – на 9-ти септември 2014 г., а до края на годината получава още едно значително обновление – версия 1.1 излиза на 22-ри октомври. Година след излизането на версия 1.0 – на 21-ви септември 2015 г. – излиза Swift 2.0. По това време вече езикът е набрал популярност и в проучването на StackOverflow за същата година езикът се класира на първо място. В същото проучване, но за следващата 2016 година, Swift се класира на второ място.

Пак през 2015 г. IBM обявяват сайта Swift Sandbox, който позволява на ентусиастите да пишат Swift код директно в браузъра си и да видят неговото изпълнение. Проектът е прекратен през януари 2018 г., но въпреки това и до ден днешен има други подобни решения, като “Online Swift Playground” или „Swift Sandbox“ на weheartswift.com.

Тъй като по-нагоре в този материал споменах поддръжка и за Linux – от версия 2.2, езикът е наличен и за Ubuntu дистрибуции на операционната система Linux. От версия 5.2.4 езикът е достъпен и за CentOS и Amazon Linux дистрибуциите.

Ако имате базови познания за програмирането и проявявате интерес към iOS платформата на Apple – специално за вас сме подготвили курса „iOS Development with Swift – септември 2020“. Не пропускайте този шанс, запишете се още днес!