Loading...

Как е възникнал Selenium WebDriver?

avatar Георги Кацаров 1 минута
Как е възникнал Selenium WebDriver?

Качественият контрол на софтуерните продукти е изключително отговорна задача. Разбира се, тя също има своите софтуерни инструменти, чрез които да се изпълнява по-бързо, по-лесно и в крайна сметка – по-качествено. Един от най-популярните инструменти за тестване на приложения е технологичната рамка Selenium. Каква е нейната история?

Selenium е измислена през 2004 г., като вътрешен инструмент за компанията ThoughtWorks. Джейсън Хъгинс (създателят на Selenium) е човекът разработил този инструмент, като след това към него се присъединяват и други програмисти и тестъри, работещи в компанията. Ключов за разработката на Selenium обаче е Пол Хамант, който се присъединява към екипа по-късно и насочва разработката на втори режим на работа за инструмента, който по-късно става известен като „Selenium Remote Control“. Същата година проектът от вътрешен се превръща в проект с отворен код.

През 2005 г. Дан Фабулих и Нелсън Спроул (с помощ от Пат Лайтбоди) отправят предложение към ThoughtWork за серия от пачове, които ще трансформират Selenium-RC в това, с което става известен след това. По време на същата среща, в която Фабулих и Спроул преговарят с ThoughtWork, е договорено и Selenium да стане общ проект, като Джейсън Хъгинс и Пол Хамант стават представители от страна на ThoughtWork.

През 2007 г. Хъгинс се прехвърля в Google. Заедно с други талантливи програмисти като Дженифър Биван, той продължава разработката и стабилизация на Selenium RC. По същото време Саймън Стюърт от ThoughtWorks създава изключителен инструмент за браузърна автоматизация, който нарича WebDriver. През 2009 г., след среща между софтуерни разработчици, състояла се на Google Test Automation Conference, е взето решение двата проекта (Selenium RC и WebDriver) да се слеят и да нарекат новия проект Selenium WebDriver или Selenium 2.0.

Интересна е и историята около избора на името на Selenium. То идва от шега, която Хъгинс пуска в e-mail кореспонденция. В тази кореспонденция става въпрос за конкурентен продукт, с името Mercury (живак). Хъгинс отбелязва, че най-доброто лекарство при натравяне с живак са добавки от селен. Другите участници в чата харесват името и така то става официално за проекта.

Selenium WebDriver е най-популярната технологична рамка за тестване на уеб приложения. Ако вече сте придобили основни умения и знания за осигуряване на качеството на софтуера и искате да навлезете по-дълбоко в автоматизацията със Selenium WebDriver, то курсът „QA Automation - януари 2019“ е най-добрата възможност, която ще имате. Запишете се още днес!