Loading...

"Възможностите в програмирането са безкрайни!"

avatar Соня Аврамова 2 минути
"Възможностите в програмирането са безкрайни!"

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Обучавах се в редовна форма. Смятам, че контактът с преподаватели и студенти е много ценен и важен!" Какъв е бъдещият професионален план за развитие на Теодор, не пропускайте да прочетете от следващите редове!

Здравей, Теодор! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте, казвам се Теодор Калев. Завърших двете професии Java и JavaScript и в момента разработвам банков софтуер за чуждестранна компания.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Към програмирането ме привлече това, че е навсякъде около нас. Всеки ден научаваш нови неща, а възможностите са безкрайни!

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Най-полезен ми беше Java Web, защото там изградих свой собствен проект, който обхващаше всичките ми знания от предишни курсове и модули.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Имах бакалавърска степен в сферата на телекомуникациите, но исках да се занимавам с програмиране. След като се запознах с програмата и идеите на Софтуерния университет, реших, че многото домашни, видеа, презентации и практически проекти са точно това, което търся! Атмосферата беше изключително приятелска.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Обучавах се в редовна форма. Смятам, че контактът на живо с преподаватели и други студенти, с които мислите еднакво, е много ценен и важен.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Да разбера напълно някои от условията на задачите. В практиката, както и в някои от курсовете, е трудно да се разбере какво точно иска клиента (автора на задачата).

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

В моят екип жените имат лек превес откъм численост, но не смятам, че един от двата пола може да се нарече еднозначно по-добър.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Развих логическо и алгоритмично мислене.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Да, дипломата ми помогна. В моята компания има и други настоящи или бивши студенти на Софтуерния университет.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Може би ще съм се издигнал до team leader, а в по-смелата си прогноза се виждам като софтуерен архитект.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Заредете се с търпение и воля! Началото за човек, който никога не се е занимавал с програмиране, може да е трудно, но накрая всичко си идва на мястото. Всяка лекция от курс е като част от пъзел, която често не се разбира до самия край на курса. Защо е там и къде трябва да стой, всичко изглежда сложно. Към края на курса, когато погледнете назад и си спомните за това, което ви е било трудно, се оказва, че не е. :)


За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.