Loading...

Три неща, които трябва да знаете за Python

avatar Георги Кацаров 1 минута
Три неща, които трябва да знаете за Python

Много е вероятно да сте чували за “Python”. В случая говорим за програмен език, а не за студенокръвните влечуги, представители на семейство „неотровни змии“. Той получава името си от популярно британско комедийно шоу – „Летящият цирк на Монти Пайтън“. Знаете ли обаче какви са неговите отличителни черти?

Вълнуващ и изключително подходящ за начинаещи

Всички популярни езици с общо предназначение, споделят една обща характеристика: те предлагат интуитивен синтаксис, който облекчава начинаещите програмисти. Python обаче е с едни гърди, извеждайки почти до съвършенство идентичността на синтаксиса на програмния език, с този на обикновен английски език. Това е едно от ключовите качества на езика – можете лесно да разберете какво прави избрана от вас част от кода.

Приложим във всяко направление

Като език от групата на езиците за общо предназначение, Python е подходящ за всякакви начинания – уеб приложения, десктоп приложения, мобилни приложения. Това, което е по-специфично обаче е, че той все по-често е и избор за нишата на AI (изкуствен интелект) и по-конкретно машинно обучение (Machine Learning) и изграждането на невронни мрежи (известно като „Deep Learning“). Като стана въпрос за AI разработка – в това отношение за python вече са налични невероятно количество ресурси: кодът на проекта TensorFlow на Google, е наличен в GitHub, където се е превърнал в една от най-популярните основи, върху която компаниите и ентусиастите развиват собствени AI проекти. 

Нарастващо търсене

Всеки иска да пише код с възможно по-удобен и лесно-разбираем език и поради тази причина популярността на Python нараства непрекъснато. Нараства и търсенето на кадри, които владеят добре този програмен език, като няма изгледи тази тенденция скоро да се промени т.е. търсенето ще продължава да нараства. Нарастващото търсене от страна на компаниите намира отговор и в програмите на образователните институции. Увеличава се делът на учебните заведения в САЩ и Европа, при които програмният език Python е залегнал в по-голяма или по-малка степен в учебната програма.

Затова, ако искате да заложите на един програмен език с лесен и удобен синтаксис, език, чиято популярност е в процес на възход – кандидатствайте за Programming Basics with Python. Присъствените места се изчерпват изключително бързо, затова не се колебайте! Очакваме ви!