Loading...

Пет правила, които ще ви помогнат да изградите правилните за програмисти навици

avatar Георги Кацаров 3 минути
Пет правила, които ще ви помогнат да изградите правилните за програмисти навици

Без съмнение професията на програмиста изглежда много атрактивна, поради множество причини. Каква обаче е нагласата, която трябва да изградите, за да постигнете добри резултати в това динамично направление?

1. Никога не забравяйте, колко много не знаете!

Аз знам, че нищо не знам!“ – тази мъдра мисъл от древността, трябва да е ваше мото. Никога не трябва да намирате покой, в това, което вече сте научили. Програмирането е среда, която се изменя ежедневно и вие сте длъжни да сте в крак с всички промени ако искате уменията ви да са общественополезни и необходими. Винаги помнете, че това, което не знаете превъзхожда количествено неимоверно много това, което вече сте научили. Вашият взор трябва да е насочен винаги напред към това, което все още не владеете, не умеете, не знаете.

2. Спрете да доказвате, че сте прави.

Ако искате да станете страхотни програмисти, а не просто регулярни кодъри, трябва да превъзмогнете егото си и да се учите от грешките си. Внимавайте много когато преосмисляте досегашния си опит, защото вероятността да вземете за добра практика някой лош навик е голяма. За да избегнете това, всеки път когато постигнете някакъв успех, погледнете своя код и си задайте въпроса „А дали бих могъл да подобря този код по някакъв начин?“. Ако искате да сте страхотни програмисти непрекъснато трябва да търсите слабите места в кода, който пишете – той така или иначе ще стигне до потребителите и е добре вие да намерите всички уязвими места, преди тях.

3. „Кодът работи!“ не е там където спирате, а е там откъдето започвате

Тази точка до известна степен се припокрива с предходната, но само до известна. Когато завършите дадена програма, това далеч не означава, че сте готови. Посредствените програмисти разсъждават точно по този начин – последния знак в кода и се прехвърлят на следващ проект. Успешните програмисти обаче не спират до тук. Отново стигаме до момента с въпроса „Как бих могъл да го подобря?“. Тук е редно да дефинираме думата „подобря“, защото тя може да има множество измерения. Има ли стойност за вас да подобрите производителността на вашето приложение? Времето за което то изпълнява отделните си функции, ресурсите които ангажира, да създадете документация за работата с него, да прегледате допълнително аспекти като сигурност и надеждност – това са само няколко от множеството аспекти на подобряването и проучването и инвестирането на време и умения в него, е това, което отличава страхотните програмисти.

4. Пишете всичко по три пъти

Може би много от вас познават това банално правило от училищните си години. Един от най-старите методи, чрез които запомняме нещо успешно. Това важи и при програмирането. То ще ви помогне да пишете програми, които работят не просто добре, а невероятно добре. Пътят към това умение е дълъг и един от най-големите помощници е именно писането на даден код по три пъти.

Процеса на повторение може да има и други ползи. Минавайки ръчно през всеки един елемент, на кода, който вече сте създали може да ви даде идеи как да го подобрите, а с повторенията тренирате мисленето си, скоростта на писане и подобрявате времето и качеството на своя софтуер.

5. Преглеждайте код. Много код!

Програмирането е сфера, в която златно правило е, че няма нужда да откривате колелото всеки път. Всеки път, когато помислите за нещо, бъдете сигурни, че някой вече го е измислил и приложил. Затова още от самото начало търсете код от други програмисти, преглеждайте го и търсете обяснения как работи той. Един код дава много информация за неговия автор – до каква степен владее езика, а дори и какъв е неговият начин на мислене, който определя и подхода към различни проблеми – всичко това са неща, от които ще имате огромна нужда, ако искате да сте наистина добри програмисти.

А къде е мястото на езика? Всъщност езикът не е толкова от значение, когато сте начинаещи програмисти. Той е само средство, чрез което ще изразявате общовалидни принципи. А тях най-добре можете да усвоите, като кандидатствате за безплатния курс „Programming Basics“. Кандидатствайте още днес!