Loading...

Vue.js - фреймуъркът, обичан от всички

avatar Румен Янев 3 минути
Vue.js - фреймуъркът, обичан от всички

Еван Ю започва да работи за Google веднага след завършването си. Една от основните причини за това е HTML версията на приложението за iOS, Clear, която той създава. Семпло приложение, което ти позволява да следиш и отмяташ задачите си с интуитивни жестове. За 2012 година, пренасянето на такива жестове в онлайн HTML среда е сравнително ново и любителският проект на току-що завършилият Еван набира популярност в HackerNewsедин от най-популярните агрегатори за технологични новини и до ден днешен. Рекрутърите на Google явно са впечатлени от идеята и портфолиото на младия програмист и го канят да стане част от млад екип, който се занимава с експериментални проекти, създава концепции и прототипи – мечтата на абсолютно всеки прясно завършил студент.

През двете години, прекарани в Google, Еван използва чистата версия на JavaScript, както и много различни фреймуъркове, които за жалост не успяват да задоволят нуждите му за този специфичен и нестандартен вид работа, за която е нает. В главата му се заражда идеята да направи работата си по-ефикасна като направи свой собствен фреймуърк. Той създава проект в Github през юли 2013 г. и първоначално носи името Seed.js, но понеже то се оказва заето, Еван намира лесно решение – проектът му е View library за JavaScript, но думата View не му харесва достатъчно… Затова използва френския ѝ превод и готово – първата версия на фреймуърка Vue е онлайн!


HTML5 Clear from Evan You on Vimeo.

Еван създава Vue с идеята просто да улесни своя и живота на останалите програмисти, без да предполага, че проектът му ще придобие някаква сериозна популярност и донесе реален доход след години. Самият той споделя, че го възприема по същия начин, по който музикант споделя музиката си – защото я е създал с любов и би искал други хора да чуят. И колкото и да харесва работата си в Google, той осъзнава, че едва ли ще види някой от експерименталните си проекти за компанията в действие.


Благодарение на open-source Vue проекта си, той бива забелязан от Meteor и съвсем скоро става част от компанията. Това далеч не прекратява работата му по Vue, даже обратното. Той не спира да надгражда и подобрява кода си, докато един ден Тейлър Отуел, създателят на Laravel (популярен PHP фреймуърк), не споделя в Twitter, че самият той предпочита да използва Vue.js. Веднага проектът на Еван добива още по-голяма популярност и той решава да вложи още повече труд в него, за да оправи всички бъгове и опише документацията, и наистина през 2015 г. влага цялото си свободно време, завършвайки първата официална версия на Vue.js 1.0.0.


Постепенно, обществото, което използва Vue се разраства повече и повече, докато един ден Еван не решава да напусне работа и да започне да се занимава единствено с развитието на фреймуърка си. С времето хората, които работят по Vue стават повече и повече и благодарение на колаборациите си, успяват да изградят един истински успешен и популярен проект.  Целта на Еван е да направи всичко максимално достъпно и един от примерите, които самият той дава, е преводът на документацията на китайски, който е направен от местен, за да се избегнат неправилно преведени и двусмислени команди, които могат да затруднят потребителите, както се случва с други фреймуъркове.


Освен силното си присъствие на китайския пазар, Vue е много обичан от обществото, защото е фреймуърк, който не принадлежи на голяма корпорация, какъвто е случаят с React и Angular. Еван успява да скъси дистанцията между потребителите и създателите и част от успеха му се дължи именно на това. Проектът следва нуждите на потребителите.


В момента Vue.js е един от най-използваните и предпочитани фреймуъркове на пазара. За да видиш фреймуърка в действие и да станеш част от огромното Vue общество, побързай да се запишеш за предстоящия курс на SoftUni VueJS - януари 2021. Той е подходящ за всички, които имат абстрактно и алгоритмично мислене, могат да боравят с по-сложни функции, усвоили са концепциите за обектно-ориентираното програмиране на JavaScript. Отделно е строго препоръчително участващите в курса да имат умения за работа с REST API-та, асинхронно програмиране, DOM и HTML/CSS. Не се колебай, а се запиши сега!