Loading...

За какво се използва изкуственият интелект в медицината?

avatar Румен Янев 3 минути
За какво се използва изкуственият интелект в медицината?

Изкуственият интелект все още е сфера, която предизвиква най-разнообразни реакции сред масовата публика, която не е достатъчно запозната със спецификите ѝ. Мнозина първо правят връзка с „Терминатор“, „Матрицата“ и безброй филми и книги, които представят AI (artificial intelligence) като нещо опасно за обществото, личният ни живот и човешкото съзнание като цяло. Но на практика нещата са съвсем различни. Изкуственият интелект е навсякъде около нас и намира приложение в почти всяка сфера на нашия живот. Медицината е една от тези сфери, в които AI се използва активно и в следващите редове ще разбереш защо.

Диагностициране

Поставянето на правилна диагноза е ключово за предприемане на правилно лечение и излекуването на даден пациент. Не веднъж сме ставали свидетели на различни диагнози от различни лекари, специализирани в различни области. В последните години изкуственият интелект се развива именно в тази посока – да може адекватно да замени диагностициращ лекар и да постави коректна диагноза на базата на множество предишни поставени такива.


Начинът, по който машините се научават да поставят диагнози е подобен на този, по който го правят и истинските лекари – с примери. Единствената разлика е, че на изкуствения интелект са нужни много повече примери (хиляди), за да изгради правилен приложим шаблон. Освен това, тези примери трябва да бъдат дигитализирани. По тази причина изкуственият интелект е особено полезен в конкретни области, в които данните и без това са дигитални, тъй като компютърът може да премине през огромно количество информация за кратко време и да направи заключение за секунди. Примери са разпознаване на ракови образувания на базата на компютърна томография; разпознаване на риск от сърдечни заболявания на базата на електрокардиограми и сърдечни ЯМР; класификация на кожни лезии; идентифициране на диабетна ретинопатия в снимки на очи. 

Фармацевтика

Разработването на лекарства е сложен и изключително бавен процес, както самите разбрахме през последните няколко месеца. Изкуственият интелект намира приложение и в четирите фази на разработване на лекарства. Той се използва за идентифициране на правилните протеини на болестта, които лекарството да засяга, след което да намери правилните съединения, които биха взаимодействали с тези протеини. Алгоритмите преминават през милиони възможни опции, за да достигнат до правилните съставки, които биха довели до минимални странични ефекти. Те също така забързват и клиничните тестове на вече създаденото лекарство, избирайки правилни кандидати, които могат да бъдат подложени на тях. Те помагат и при разпознаването на правилните биомаркери, благодарение на които може да се следи ефективността на лекарството, развитието на болестта и да се направят правилните избори преди пускането на лекарството в масова употреба.

Персонализирано лечение

Различните хора реагират по различен начин на определени лекарства и изкуственият интелект значително помага при избора на правилните лекарства за конкретни пациенти. Системата сравнява симптомите и реакциите на различни пациенти към дадено лечение и помага на лекарите да изберат правилно и безопасно лечение.

Генетична редакция

Нашумяла тема за дебат е и генетичната редакция, възможна благодарение на системата CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), която позволява специфична промяна на дадени гени, като например премахване на такива, които водят до автоимунни заболявания (виж клипчето накрая на статията). Алгоритмите в този случай могат да помогнат в идентифицирането на нежелани странични ефекти и развитието на технологията в бъдеще.


Това е само малка част от възможностите на изкуственият интелект. За да разбереш повече и да се научиш сам да „учиш“ машините, не се колебай да се включиш в предстоящия модул Artificial Intelligence, който е подходящ за всички, които имат интерес към кариерен старт в сферата на изкуствения интелект и професията Machine Learning инженер или имащи желание да придобият умения в една от най-иновативните и развиващи се IT области.


Модулът започва с курса Math Concepts for Developers на 2 февруари, който ще развие разбирането ти в математически принципи, статистика и алгоритми и ще те подготви за останалите три курса или просто ще доразвие математическото ти мислене, полезно за абсолютно всеки програмист. Необходим е  само малък опит в програмирането. Побързай и се запиши сега!