Loading...

Какво представлява С# и къде е приложим?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Какво представлява С# и къде е приложим?
Със сигурност много от вас си задават въпроса „Добре, но в кои сфери ще мога да приложа програмния език, който владея?“. Това е един изключително практичен въпрос, който, сигурен съм, всеки един от вас си е задавал поне веднъж, стоейки пред трудния път на избран от него програмен език.

Какво представлява езикът C#?
В конкретния случай ще разгледаме програмния език C# (произнася се „Си Шарп“). Той е създаден от Microsoft през 2001 г., а последното обновление за него излезе на 15-ти ноември 2017 г. т.е. това е един актуален език. Може да се каже, че C# e Microsoft-ския отговор на програмния език Java, продукт на компанията Sun Microsystems (понастоящем собственост на Oracle Corporation).

C# е обектно-ориентиран език т.е. той изгражда системи посредством обекти, които взаимодействат помежду си. Обектно-ориентираното програмиране се отличава от традиционното програмиране, при което програмата е просто списък от инструкции, които компютърът изпълнява.

C# е програмен език от високо ниво. При работа с такъв език разработчикът няма нужда от настройване на връзките между детайлите на компютъра и нуждите на програмата т.е. той се концентрира върху самата програма, която създава.

При компютърните езици от ниско ниво разработчикът, обратно, трябва да „инструктира“ т.е. да настрои своята програма така, че да се знае с колко памет разполага, как е свързана с нея и т.н. тоест той настройва и връзката между компютъра и програмата.

Но да се върнем на езиците от високо програмно ниво и по-конкретно C#. След като разгледахме какво представлява в най-общи линии, логично изниква и следващият въпрос, а именно -

Къде и за какво се използва?

- Десктоп приложения;
От Microsoft използват C# във всички свои продукти в това число всичките си десктоп приложения за Windows 8 и 10 т.е. езикът става все по-актуален и широкоизползван, което дава повече шансове за реализация. Това е така, тъй като езикът все пак е разработен като част от инициативата .Net (чете се „Дот нет“) – софтуерната рамка (framework) на Microsoft.

- Уеб приложения;
ASP.NET е софтуерна рамка с отворен код, която също е част от Miscrosoft семейството .NET Framework. Бидейки част от едно и също семейство с програмния език C#, това улеснява тяхното взаимодействие и дори го предполага. Това означава, че от Microsoft се стремят да предразположат разработчиците да използват колкото се може повече MS продукти в разработването на своите приложения и платформи. Доброто взаимодействие между C# и уеб фреймуърка ASP.NET правят програмния език подходящ и за уеб сайтове, платформи и уеб приложения.

- Мобилни и Cross platform мобилни разработки
C# е подходящ също и за създаване на мобилни и междуплатформени приложения. Visual Studio – IDE-то на Microsoft e съвместимо с Xamarin – платформа за разработка на native Android, iOS и Windows приложения.

- Игри
За много от вас може би това звучи несериозно, но все пак това също е една от възможностите за реализация със С#. Един от най-популярните гейм енджини, подходящ както за PC, така и за конзолни и мобилни приложения е Unity, който е микс от няколко езика от семейството на „С“ – С, С++ и разбира се С#. С това далеч не се изчерпват игровите енджини, писани частично или изцяло на C# и това също е една добра насока за развитие.

Ако считате, че C# е вашият език, можете да запишете напълно безплатния курс „Основи на програмирането със C#“, просто кликнете ТУК!