Loading...

Какво е Python?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Какво е Python?
Ако чуете програмисти да си говорят за „Пайтън“, бъдете сигурни, че не става въпрос за змията, а за програмния език Python – един от най-широко използваните езици в наши дни. Той е създаден през 1991 г. от холандския учен Guido van Rossum.

Python има сходства с езици като Perl, C, C++ и Java. Той е език за програмиране с общо предназначение. Други негови отличителни черти са, че е обектно-ориентиран, интерпретируем и интерактивен.

Интерпретируем“ означава, че за да изпробвате даден код дали работи, не е нужно да го компилирате преди това.

Обектно-ориентиран“ – че Python поддържа технологията на програмиране, при която кода се обособява в групи, наречени „обекти“, които взаимодействат помежду си.

Къде е приложим Python?

В наши дни този език се прилага навсякъде: от 3D рендериране във филмовата или игралната индустрия, управление и автоматизация на сървъри, дори и програми за други операционни системи като Linux OS. Други приложения като Drop Box, Bit Torrent, Blender също са написани на Python.

За да направят софтуера си по-бърз, редица компании използват Python. Facebook и NASA са две от най-популярните имена, които използват Python широко в своята дейност.

Python e често използван за разработка на уебсайт – софтуерната рамка на Python за разработка на уеб сайтове – “Django”, е една от най използваните в наши дни.

Или може би желаете да разработвате игри? Тогава кросплатформения набор от Python модули (Pygame) е това, от което имате нужда. Ако искате да разработвате заглавия за мобилни платформи, то тогава имате на разположение библиотеката с отворен код Kivy.

Python намира приложение и в машинното обучение (machine learning), съответно и в разработките на изкуствен интелект.

Защо Python е толкова широко разпространен?

Най-вече защото кодът на Python има висока степен на четимост (т.е. почти идентичен с нормалния английски език), което го прави достъпен за много хора. Привличането на голям брой хора, които да го използват от своя страна увеличава способностите на езика, увеличава ресурсите, които са налични, увеличава проблемите, които могат да се решават с този език.

Но най-вече Python никога не е зависел от платформата, за която се разработват приложенията. Дори да се върнем назад във времето и тръгнем към наши дни, можем да видим за колко различни платформи съществуват приложения, писани на Python: Linux, Window, FreeBSD, Macintosh, Solaris, OS/2, Amiga, AROS, AS/400, BeOS, OS/390, Z/OS, Palm OS, QNX, VMS, Psion, Acorn RISC OS, VxWorks, PlayStation, Sharp Zaurus, Windows CE, Pocket PC. Дори за Android има приложения писани на Python, които вървят безупречно.
 
Ако искате да навлезете в света на програмирането с един лесен и интуитивен програмен език, то курсът „Programming Basics with Python - май 2020“ е точно за вас. Обучението е със засилена практическа насоченост, за да усвоявате максимално най-ефективно всички нови знания. Очакваме ви!