Loading...

Защо Android е най-атрактивната платформа за мобилна разработка

avatar Георги Дуранкиев 2 минути
Защо Android е най-атрактивната платформа за мобилна разработка

Можем да изключим неоспоримия факт, че платформата се наложи като водеща на пазара, не само с чистия брой устройства, а и със способностите си да задоволява потребителските желания и да позволява невъобразимо висока степен на персонализация. В бъдещето на Андроид липсват лимити, тъй като системата бива разработвана от Google, а компанията има видимо безкрайна амбиция за развитие, което виждаме с честите обновления, непрекъснатото въвеждане на нова функционалност и постоянно подобряващите се хардуерни характеристики на устройствата, които носят системата. Няма нужда да навлизаме в причините за това Андроид да изпъква сред конкуренцията на потребителско ниво, тъй като това е очевидно. Нека погледнем няколко причини за вас като програмисти да насочите вниманието си към мобилната операционна система:

4. Лесно е да започнете

За разлика от конкуренцията, при Android няма нужда да притежавате специфично устройство, както и да използвате прекалено специфични езици и технологии. Можете да се възползвате от всичко, което вече имате вкъщи – без значение какъв е компютърът ви или устройството, на което ще тествате. За някои по-прости задачи дори не е нужно да тествате на физическо устройство, тъй като средата за разработка (Android Studio) идва с изцяло разработен емулатор.

3. Google Play Store е доста по-гостоприемен

За да станете пълноправен разработчик не е нужно нищо повече от еднократна такса от $25 и няколко часа търпение. За да започнете същата дейност за iOS е нужно всяка година да заплащате $99 и да притежавате Mac компютър, както и да изчаквате по няколко седмици докато приложенията ви получат одобрение и станат достъпни за потребителите. Това води и до много по-скъп краен продукт.

2. Приложенията вече носят повече печалби

Докато преди се смяташе (а и беше донякъде вярно), че устройствата на Apple се притежават от хора, за които не е проблем да отделят дадена сума за закупуване на приложения, то това вече е в миналото. В момента самият факт, че Android заема малко под 2/3 от пазара за мобилни устройства, то вашето приложение може да се радва на огромно внимание от всякакви видове демографски групи.

1. Портативност на кода, среда и език за разработка

Докато много от конкуриращите се с Android платформи използват тясно специализирани езици и технологии, с Android можете да се радвате на широкото приложение на Java. Това значи, че приложенията ви не само ще са по-достъпни откъм кодовата си база, а дори и по-лесни за портване към други системи. Освен това можете да се възползвате от пълен набор безплатни инструменти за разработка на приложения за всички типове устройства, които използват системата.

Можете лесно да се запознаете с всички тези ползи от разработката за мобилната операционна система по най-удобния начин – чрез новото ни обучение „Android Development Fundamentals - август 2016”! То ще стартира на 27-ми август и ще ви преведе през всичко нужно, за да започнете самостоятелно да разработвате свои приложения. Не само това, но и най-добрият от успешно преминалите финалния изпит ще има шанса да спечели Samsung S7 32GB Black Onyx!